Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

3x gezonde pulled pork

7 min read

Nu we allemaal verplicht zoveel mogelijk thuis moeten blijven, besluiten heel wat mensen het nuttige aan het aangename te koppelen en hun vrije tijd op een zinvolle manier te besteden. Sommigen leren een nieuwe taal, anderen beginnen te kokkerellen. Waarom niet eens een nieuw gerecht uitproberen? Wij maakten deze week pulled pork en wilden jullie de volgende drie heerlijke én gezonde gerechten niet ontzeggen.

Wat is pulled pork?

Pulled pork is varkensvlees dat eerst gemarineerd en vervolgens langzaam gegaard wordt. Pure slow cooking, maar het geduld absoluut meer dan waard. Eens het vlees gaar is, kan het gemakkelijk uit elkaar getrokken worden. Vandaar ook de naam ‘pulled pork’. De bereidingswijze is vooral in de Verenigde Staten populair. Daar wordt pulled pork vaak bereid door een stuk varkensvlees urenlang op een barbecue te laten garen. Pulled pork wordt traditioneel met koolsla en brood gegeten, maar niets weerhoudt je om ook andere combinaties uit te proberen.

1. Sandwich van pulled pork (4 personen)

Dit heb je nodig:

  • 1 kg varkensschouder
  • 2 teentjes knoflook
  • 60 g bruine suiker
  • 35 g zoet paprikapoeder
  • 2 el knoflookpoeder
  • 2 el uienpoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 60 ml ketchup
  • 60 ml appelazijn
  • 200 gram pepers in adobosaus (in blik of bokaal)
  • 1 tl kaneel
  • 1 el koolzaadolie
  • 35 g zeezout
  • 3 el zwarte peper

Bereidingswijze:

Maak een mengsel met de bruine suiker, het knoflookpoeder, peper en zout, het paprikapoeder, het uienpoeder en de cayennepeper. Wrijf het vlees ermee in en laat 4 uur marineren in de koelkast.

Rooster het vlees 4 uur in een voorverwarmde oven op 160°C. Verlaag daarna de temperatuur naar 150°C en laat nog 2 uur verder garen. Terwijl je het vlees laat rusten maak je de saus. Meng hiervoor de koolzaadolie met de ketchup, de appelazijn, 2 pepers, 3 eetlepels van de adobosaus, de kaneel en twee geperste teentjes knoflook. Laat dat mengsel in een pan inkoken tot een smeuïge saus. Giet de saus over het vlees en laat verder afkoelen. Trek het vlees met een vork uit elkaar en serveer tussen een broodje met sla en groenten naar keuze.

2. Pulled pork op de BBQ met een gezond slaatje (4 personen)

Dit heb je nodig:

  • 1 kg varkensschouder   

Voor de kruidenrub:

  • 2 tl komijn
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl zout
  • 2 tl bruine suiker

Voor het slaatje:

  • 4 slaharten van kropsla
  • 8 minitrostomaatjes
  • 1 rode ui
  • 1 zoete puntpaprika
  • 1 komkommer
  • 8 sneden bruin brood
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Meng een dag op voorhand alle ingrediënten voor de kruidenrub en wrijf er het vlees mee in. Plaats het vlees in de koelkast en laat de smaak een nachtje intrekken.

Leg het vlees op het hete barbecuerooster en sluit het deksel. Gebruik een vleesthermometer om regelmatig de kerntemperatuur van het vlees te controleren. Het vlees is gaar bij een kerntemperatuur van 90°C. Dat duurt ongeveer 8 uur. Haal het vlees van de barbecue en laat een uur rusten in aluminiumfolie.

Ondertussen kan je de slaharten in reepjes en de tomaten in schijfjes snijden. Verwijder de pitjes en de witte zaadlijsten uit de zoete puntpaprika en snijd in lange reepjes. Snijd vervolgens de rode ui in fijne halve maantjes en de komkommer in blokjes.

Meng de slaharten met de andere groenten en besprenkel met 3 eetlepels olijfolie. Verdeel daarna de groenten over 4 borden. Trek de varkensschouder uit elkaar met twee vorken en leg het op de groenten. Kruid je gerecht af met peper en zout en serveer met de sneden bruin brood.

3. Taco’s met pulled pork en groentjes (4 personen)

Dit heb je nodig:

  • 1 kg varkensschouder
  • 4 witte uien (in ringen gesneden)
  • 450 ml appelciderazijn
  • 500 ml barbecuesaus
  • 8 tacoschelpen
  • 1 rijpe avocado
  • 1 rode ui
  • 2 limoenen
  • 2 wortels
  • verse koriander
  • 2 rode chilipepers

Voor het kruidenmengsel:

  • 1 el chilipoeder
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el lookpoeder
  • 2 el gedroogde tijm
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 0,5 tl cayennepeper
  • 3 el bruine suiker
  • snuifje zout

Bereidingswijze:

Meng eerst alle ingrediënten voor het kruidenmengsel. Wrijf er de varkensschouder mee in. Verpak daarna het vlees in plasticfolie en laat minstens twee uur rusten in de koelkast. Snijd de avocado en rode ui in halve maantjes en de wortels fijn.

Verwarm de oven voor op 120°C. Schroei ondertussen de varkensschouder dicht in een hete pan met voldoende vetstof. Leg vervolgens het vlees in een ovenschaal, leg er de witte uiringen bij en giet er de appelazijn over. Laat het vlees 8 à 10 uur garen in de oven. Controleer om het uur het vocht en lepel het telkens over de varkensschouder. Voeg extra appelciderazijn toe als er geen vocht meer is. Zo blijft het vlees lekker mals. Bedek het vlees na vier uur met aluminiumfolie. Het laatste half uur verhoog je de temperatuur van de oven naar 175°C. 

Trek het vlees uit elkaar met een vork en meng met de barbecuesaus. Vul daarna de taco’s met de pulled pork en de fijngesneden groentjes. Werk af met partjes limoen, stukjes rode peper en verse koriander.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…