Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Alles wat je moet weten over antirimpelcrème

8 min read

Of je nu een man of vrouw bent: iedereen wordt vroeg of laat geconfronteerd met huidveroudering. Maar wat is dat nu precies? En wat is het effect van een antirimpelcrème? Op het einde van het artikel vind je vijf concrete tips om je huid zo lang mogelijk fris en weerbaar te houden. 

Wat is huidveroudering? 

Er is sprake van huidveroudering als de celvernieuwing vertraagt. De huid wordt dunner waardoor de bloedvaatjes meer zichtbaar worden. Doordat er minder water wordt vastgehouden, vermindert de stevigheid. Uiteindelijk ontstaan er fijne rimpels en wordt de huid droger. 

Hoe wordt huidveroudering veroorzaakt? 

Huidveroudering is een natuurlijk proces. Iedereen wordt er dus vroeg of laat mee geconfronteerd. Maar er zijn wel een aantal omgevingsfactoren die hier effect op hebben, dat heb je wél in de hand.

Uv-stralen 

De belangrijkste factor is de zon. De uv-stralen beschadigen het DNA van je huid. Die zonbeschadiging zorgt ervoor dat de huid zich onvoldoende kan vernieuwen. Oude huidlagen stapelen zich beetje bij beetje op. De opperhuid wordt vervolgens gekleurd door pigmentvlekken, waardoor de huid verdikt en bovendien grotere poriën krijgt. 

Ongezonde levensstijl

Daarnaast heeft onze levensstijl ook een invloed op onze huid. Wie ongezond eet, veel alcohol drinkt en rookt, zal sneller kampen met huidveroudering dan iemand die een gezonde levensstijl nastreeft. 

Stress

Een laatste beslissende factor is stress. Wie continu gebukt gaat onder een flinke lading stress, zal het helaas bekopen met zijn huid. Onder invloed van stress maakt ons lichaam cortisol aan. Dat hormoon zorgt voor de afbraak van collageen in de huid, een bouwstof die de huid stevig en soepel maakt. De stresskip onder ons zal dus sneller huidplooien, rimpels en lijntjes ontwikkelen. 

Concreet betekent dit dat iemand die vaak onbeschermd en gestresseerd in de zon zit. En bovendien ongezond leeft, snel een ruwe en slappe huid met diepe rimpels krijgt. In tegenstelling tot iemand die gezond, ontspannen leeft en niet vaak in de zon zit. Zij hebben meestal het geluk er een dunne huid met fijne, subtiele rimpeltjes op na te houden. 

Wat doet antirimpelcrème? 

Antirimpelcrème helpt om dat natuurlijke proces, waar iedereen aan onderhevig is, af te remmen. Geloof echter niet in mirakels: een antirimpelcrème kan de tijd niet stopzetten of terugdraaien. De veroudering van je huid kan enkel worden afgeremd. 

Een ouder wordende huid heeft extra vocht nodig. Een antirimpelcrème helpt bij het voorkomen van uitdroging van de huid. Hyaluronzuur, een stof die in heel wat antirimpelcrèmes zit, houdt het water in onze opperste huidlaag vast. Daardoor blijft de huid er veel gezonder uitzien. 

Wanneer antirimpelcrème gebruiken? 

In de puberteit heeft de huid weinig behoefte aan extra verzorging. Ongeveer rond de leeftijd van 25 jaar ondergaat de huid een verandering. De hoeveelheid elastine en collageen, die verantwoordelijk zijn voor de stevigheid van de huid, nemen af. Vanaf dat moment kan je huid een extra duwtje in de rug gebruiken. 

Antirimpelcrème gebruik je bij voorkeur dus preventief. 

Hoe breng je antirimpelcrème aan? 

Breng een toefje crème aan op je voorhoofd, neus, wangen en kin. Vergeet ook zeker je hals en decolleté niet. De huid is daar namelijk erg gevoelig voor veroudering. 

Verspreid vervolgens de toefjes antirimpelcrème met opgaande bewegingen zodat je tegen de zwaartekracht in masseert. Merk je dat je op bepaalde plaatsen al lijntjes of rimpels hebt? Masseer dan nét iets langer op die plaatsen.  

Verder is het belangrijk dat je je antirimpelcrème dagelijks aanbrengt. Maak er een gewoonte van om je dagcrème na het douchen onmiddellijk aan te brengen. Een snelle zoekopdracht in Google op apotheek online levert je allerhande antirimpelcrèmes op. 

5 concrete tips om te winnen tegen rimpels

1.     Bescherm je huid het hele jaar door tegen uv-stralen

Het lijkt overbodig om in de winter zonnecrème te smeren. Maar hoe warm of hoe koud het ook is: de zon geeft het hele jaar door schadelijke uv-stralen af. Bescherm je huid dus altijd en overal – ja, zelfs ook achter glas – tegen uv-stralen.

In de zomer raden wij je zelfs aan om je zonnecrème om de drie uren te vernieuwen. 

In de koude wintermaanden volstaat één keer per dag smeren. Het is dus zeker niet de bedoeling dat je de zon mijdt. Onze huid heeft zonnestralen nodig om vitamine D aan te maken. 

Wie slim is opteert voor een antirimpelcrème met een zonnefactor. 

2.     Kies voor een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl houdt eerst en vooral in dat je een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon nastreeft. Eet voldoende groenten en fruit en drink veel water. Vermijd kant-en-klare gerechten en kies indien mogelijk voor een vezelrijke variant. 

Onthoud ook dat je je niet alles hoeft te ontzeggen. Alles kan en mag met mate. Door af en toe eens te zondigen zal je huid niet plots minder elastisch worden. Nu en dan eens een glaasje alcohol moest dus zeker ook kunnen. Het is één van de geneugten van het leven. Vergeet gewoon niet dat een gezonde huid van binnenuit gevoed wordt. 

De andere pijler van een gezonde levensstijl is dagelijks voldoende bewegen. Maak er een gewoonte van om dagelijks (minstens) dertig minuten matig intensief te bewegen, bij voorkeur in de buitenlucht. 

3.     Stop met roken 

We weten het allemaal maar we kunnen het niet genoeg zeggen: roken is niet alleen schadelijk voor je huid maar ook voor je algemene gezondheid. Zweer die sigaret dus toch nog maar vandaag af. 

4.     Slaap voldoende

Een goede nachtrust is belangrijk voor je algemene gezondheid, maar zeker ook voor je huid. Snap je nu waarom men vaak spreekt over een ‘schoonheidsslaapje’? Je huid heeft rust nodig om te herstellen van de schade die het overdag – door vervuiling en uv-straling – heeft opgelopen. Kruip dus af en toe eens een uurtje vroéger onder de wol. 

5.     Draag niet altijd make-up

Las op tijd en stond een make-up loze dag in. Zo krijgt je huid de kans om de hele dag te ademen. 

Wat is de beste antirimpelcrème?

De beste anti rimpel creme vinden is redelijk individueel. Iedereen reageert anders op elk cosmeticaproduct. 

Daarom maken we je het graag iets makkelijker: in deze Belgische online apotheek vind je makkelijk hun top 10 aan antirimpelcrèmes terug.

Die populaire crèmes hebben voor het grootste deel van de mensen het beste effect voortgebracht. Heel veel kans dus, dat dit ook voor jou het béste werkt.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…