Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Opgelijst: de positieve en negatieve effecten van de zon op jouw lichaam

4 min read

We hebben er lang op moeten wachten, maar nu is de zon in volle glorie. De komende maanden gaan die zonnestralen genadeloos branden. Onbeschermd zonnen is geen goed idee, maar de zon heeft wel degelijk ook positieve effecten op ons lichaam. Hoog tijd om de voor- en nadelen van een streepje zon op je huid onder de loep te nemen.

Schadelijke effecten zon

  • Uv-stralen zijn schadelijk voor de huid. Wie niet voldoende smeert met een zonnecrème met hoge beschermingsfactor krijgt vroegtijdig te kampen met huidveroudering.  Onbeschermd in de zon zitten versterkt met andere woorden de rimpelvorming.
  • Het is niet enkel een zaak van schoonheid. Er kunnen ook ernstige huidaandoeningen optreden. Wie zich niet voldoende beschermt, heeft meer kans om op termijn geconfronteerd te worden met huidkanker. Met jaarlijks 37.000 nieuwe gevallen is huidkanker de meest voorkomende en snelst stijgende vorm van kanker in België.
  • Het spreekt voor zich dat we het in de zon warmer krijgen, waardoor ons lichaam probeert af te koelen door te transpireren. Wie lang in de zon loopt en weinig drinkt, kan last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn of uitdrogingsverschijnselen. Dat kan zelfs leiden tot nierstenen, een pijnlijke aandoening.
  • Zonlicht droogt je haren uit waardoor de puntjes sneller splitsen en er meer knopen ontstaan. Verder doet de zon ook de natuurlijke kleur van je lokken verbleken. Een hoofddeksel is dus geen overbodige luxe.

Zo bied je het hoofd aan de zon

Altijd en overal goed insmeren is dus de boodschap. Zonnecrème zorgt er niet alleen voor dat je ’s avonds niet met een rode huid ligt te jammeren in bed, maar beschermt je op lange termijn ook tegen huidkanker, vlekjes en rimpels.

Kies voor zonnebrandcrème die zowel beschermt tegen de effecten van uv B-stralen, verantwoordelijk voor het verbranden van de huid, en uv A-stralen, verantwoordelijk voor huidkanker. Caudalie beschikt over een uitgebreid gamma aan kwalitatieve zonneproducten die je beschermen tegen beide soorten stralen.

Smeer op zonnige dagen meerdere malen per dag. Gebruik ook zeker in het voorjaar bij de eerste echte uv-blootstelling zonnebrandcrème.

Positieve effecten zon

  • Het is niet allemaal kommer en kwel. Zonlicht stimuleert de aanmaak van endorfines of gelukshormonen in ons brein. Die hebben een roesverwekkend effect dat een beetje lijkt op morfine. Bovendien verlaagt zonlicht het niveau van het stresshormoon cortisol.
  • In de zon zitten kan ook een gunstige invloed hebben op jouw cholesterolniveau. Ultraviolette straling zet cholesterol in de bloedstroom om in vitamine D, wat trouwens ook de kracht van onze botten stimuleert. Verder helpt vitamine D ook tegen sombere en depressieve gevoelens. Zonnestralen zorgen met andere woorden voor een goed humeur.
  • Zonlicht bevordert de bloedstroom naar de huid die het lichaam zelf koel houdt. Hierdoor groeien onder andere jouw nagels beter.
Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…