Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Weg met wespen: do’s en don’ts

Gezond.be
3 min read

DON’T

1. De meeste mensen zullen als reflex met hun handen proberen een wesp weg te slaan wanneer die in hun buurt komt. Maar naar een wesp slaan is nooit een goed idee. Dat zal het insect het gevoel geven dat je ze aanvalt, waardoor ze gemeen kunnen steken. Een wesp die ‘aangevallen wordt’ zal ook feromonen verspreiden die nog meer wespen lokken.

2. Weglopen van een wesp kan je ook lelijk verrassen. Als je kalm blijft, druipt de wesp gewoonlijk zelf af. Onthoud ook dat wespen snelle bewegingen beter zien dan langzame.

3. Probeer ook niet te roepen. Wespen kunnen zo in je mond vliegen. Een wespensteek in de mond- of keelholte is wel degelijk erg gevaarlijk. Wees om die reden ook voorzichtig wanneer je buiten frisdrank of alcohol drinkt. Je hebt het vaak niet meteen door als er een wesp in je drankje is gevlogen, zeker niet als je uit een blikje drinkt. Dek je drankje altijd af als je buiten zit.

4. Vermijd kleding in felle kleuren en sterk ruikende parfums. Wespen gebruiken geur als communicatiemiddel en kunnen hier agressief op reageren. Als je een wesp doodslaat, let dan extra op. Het gif van wespen bevat namelijk een feromoon dat andere wespen waarschuwt dat ze een vijand te lijf moeten gaan.

DO

1. Door koffie te laten smeulen op je tafel, kun je wespen op afstand houden: doe de (gemalen) koffie in lege theelichthoudertjes.

2. Wespen houden ook niet van de geur van citroen en kruidnagel. Plaats een halve citroen met enkele kruidnagels in het midden van de tafel en je bent al voor een groot deel van het wespenprobleem verlost.

3. Door een lege pot confituur met een restje zoetigheid op veilige afstand te leggen kun je de wespen ook weglokken van je tafel.

4. Wat doen als je toch wordt gestoken? Gebruik heel warm water of een haardroger om het gif te neutraliseren en gebruik ijs om de zwelling en pijn te verminderen. Etherische olie op basis van lavendel verzacht de pijnlijke steek. Contacteer onmiddellijk een arts of bel een ziekenwagen bij sterk allergische reacties.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…