Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat doen etherische oliën voor de gezondheid?

Camille
3 min read

Door de eeuwen heen worden etherische oliën veel gebruikt in verschillende culturen vanwege de medicinale en therapeutische werking. Etherische oliën (ook wel essentiële of aromatische olie genoemd) zijn de aromatische vloeistoffen die gewonnen worden uit bloemen, bomen, wortelen, struiken en zaden. Etherische oliën zijn vaak zeer efficiënt om kleine kwaaltjes te verhelpen of gezondheidsproblemen op te lossen.

Stimuleert onze gezondheid

Etherische oliën bevatten veel eigenschappen die de gezondheid van ons lichaam verbeteren. Het ondersteunt diverse lichaamssystemen waaronder de bloedsomloop, spijsvertering, ademhaling en het zenuwstelsel. Sommige oliën kunnen allergische symptomen verlichten, anderen helpen voedingsstoffen in ons lichaam om te zetten of stimuleren ons natuurlijke immuunsysteem.
Etherische oliën helpen o.a. bij:

  • Het verlichten van verschillende huidaandoeningen
  • Het ontspannen van strakke spieren
  • Het verbeteren van slaap
  • Het verlichten van spier- en gewrichtspijn

Gebruik van etherische oliën

Veel etherische oliën hebben krachtige, reinigende eigenschappen en zijn van natuur antibacterieel. Etherische oliën kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Je kunt het inademen of aanbrengen op de huid. Deze oliën zijn namelijk heel zuiver en worden onmiddellijk door de huid opgenomen. Wanneer je etherische olie plaatselijk op de huid aanbrengt, kun je vrijwel direct de voordelen hiervan ervaren. De oliën kunnen ook oraal worden ingenomen, maar doe dat alleen onder voorschrift van een ervaren aromatherapeut.

Welke etherische oliën zijn onmisbaar?

De volgende etherische oliën zijn onmisbaar in elke badkamer, keuken of apothekerskastje:

Lavendelolie

Lavendelolie verzacht pijn bij snij- en brandwonden. Het is ook heel efficiënt bij acne. Lavendelolie wordt daarnaast vaak gebruikt bij slapeloosheid en depressie.

Theeboomolie

Theeboomolie – vaak ook tea tree genoemd – werkt sterk ontsmettend. Het wordt dan ook vaak gebruikt bij het ontsmetten van wonden. De olie is daarnaast bekend om zijn schimmelwerende
werking waardoor het een krachtig middel is bij voetschimmel.

Palmarose

Deze etherische olie remt bacteriën bij infecties en werkt kalmerend. Het wordt gebruikt bij een beschadigde huid, huidschimmel, acne en blaasontstekingen, maar ook bij darminfecties, spijsverteringsproblemen en stress.

Rozengeranium

Met de etherische olie uit rozengeranium kunnen lichte bloedingen verminderen of zelfs helemaal stoppen. Het is het ideale middel om sneetjes na het scheren of epileren te verzorgen, maar daarnaast ook geschikt bij bepaalde insectenbeten en puistjes.

Zorg ervoor dat je altijd alleen 100% pure etherische oliën met een therapeutische kwaliteit gebruikt. Volg daarnaast altijd de instructies en waarschuwingen die op het etiket vermeld staan.
Gebruik etherische oliën nooit in de ogen, de gehoorgang of in open wonden.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…