Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe hou je de warmte uit je huis?

4 min read

Hoewel je in de zomer ten volle wil genieten van de zon, is het aangenaam om op de momenten dat de temperatuur piekt, in een fris huis te kunnen schuilen. Een koele woning is tijdens warme dagen pure luxe. Maar hoe hou je de warmte nu het best buiten? Wij zetten zeven verkoelende maatregelen op een rijtje.

Sluit overdag ramen rolluiken

Als het buiten warmer is dan binnen dan verlucht je je woning beter niet overdag. De warmte hou je buiten door je ramen, deuren, rolluiken en gordijnen tussen zonsopgang en –ondergang te sluiten. Dat dringt de warmte tot maar liefst 20% terug. Als het ’s avonds afkoelt, zet je zoveel mogelijk ramen en deuren open zodat het kan tochten.

Schakel alle elektrische toestellen uit

Velen beseffen niet dat elektrische toestellen ook warmte produceren in slaapstand. Haal ze dus uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Bij een hittegolf raden we je zelfs aan je oven niet te gebruiken omdat je de warmte die het toestel tijdens het opwarmen produceert, moeilijk buiten krijgt. Ook je stofzuiger laat je beter even links liggen. Het enige elektrische toestel dat je dan wel volop mag gebruiken is je ventilator.

Vervang gloei- en halogeenlampen door ledlampen.

Een brandende halogeenlamp zet veel energie om in warmte, in plaats van in licht. Een ledlamp:

  • Wordt tot vijf keer minder warm dan een klassieke gloei- of halogeenlamp
  • Is energiezuiniger
  • Geeft je meer licht voor hetzelfde geld

De aankoopkost van ledverlichting is hoger maar je moet ze minder vaak vervangen. Beter voor de portemonnee, voor het milieu en voor de temperatuur in je woning.

Bevochtig de buitenmuren van je woning

Als je je tuin besproeit, bevochtig dan ook eens de muren van de woning. Die slaan namelijk veel warmte op. Dat geldt vooral voor woningen met donkere gevelmaterialen.

Plant een boom of struik op de juiste plaats

Bomen, planten en struiken zorgen voor schaduw. Wie zijn haag slim plant, bijvoorbeeld voor het raam, creëert een natuurlijk scherm dat de warmte buitenhoudt. Daken en gevels met begroeiing zijn trouwens ook perfect om je woning te isoleren tegen zomerse warmte.

Isoleer

Niets zo vervelend als de slaap niet kunnen vatten omdat het vreselijk warm is in je slaapkamer. Een goede (dak)isolatie doet wonderen. Het is een investering die je snel terugverdient en waar je ook tijdens de winter de vruchten van plukt.

Hou je lucht gezond en koel met een luchtreinigingsventilator

Met de Pure Cool pakt Dyson zowel de warmte als de luchtkwaliteit in je woning aan. De luchtreinigingsventilator detecteert en verwijdert vervuilende stoffen en verspreidt vervolgens gereinigde, gekoelde lucht via de ventilatorfunctie. Het toestel kan van op afstand bediend worden via de bijhorende app en zorgt zo altijd voor een frisse bries in de zomer.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…