Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Artrose in de Nek, Heup, Rug… Hoe behandelen?

Olivier
5 min read

Als je artrose hebt, is het kraakbeen tussen verschillende wervels of andere botten beschadigd. Hierdoor raken de gewrichten langzaam beschadigd, waardoor ze niet meer zo soepel kunnen bewegen en diverse vervelende klachten geven. Je kunt artrose krijgen in de nek, maar je kunt deze aandoening ook in de heup of in de rug krijgen. Artrose komt voornamelijk voor bij mensen van 60 jaar en ouder en dit komt omdat het om een slijtage van het kraakbeen door ouderdom gaat.

Heb jij last van artrose en wil je weten wat je hiertegen kunt doen? Lees dan meer over de behandeling van deze vervelende aandoening op deze pagina. Op deze pagina lees je eerst hoe je artrose in de nek kunt behandelen, om vervolgens meer te weten te komen over de behandeling van artrose in de heup en de behandeling van artrose in de rug.

De behandeling van artrose in de nek

Bij artrose in de nek is het erg belangrijk dat de nek voldoende rust krijgt. Krijgt de nek wat meer rust, dan zullen de klachten vanzelf verminderen en wordt de slijtage van het kraakbeen bovendien minder erg. Naast het geven van zo veel mogelijk rust, worden er vaak ook medicijnen gebruikt om de ontstekingen in de nek door de artrose en de bijbehorende pijn onder controle te krijgen. Hierbij kan ook een natuurlijk alternatief gekozen worden, zoals een middel met vloeibare Groenlipmossel of een middel met Curcumine. Ook wordt mensen met artrose altijd geadviseerd een nekbrace te dragen, waardoor de bewegingen in de nek beperkt blijven en de nek extra steun en rust krijgen.

De meeste mensen die artrose hebben in de nek, worden door de dokter doorgestuurd naar de fysiotherapeut. Bij de fysiotherapeut worden diverse oefeningen gedaan om de nek sterker te maken en te mobiliseren, zodat de pijn minder wordt. Je kunt de oefeningen ook online vinden en thuis doen, maar bij de fysiotherapeut weet je in ieder geval zeker dat je de oefeningen op de juiste manier doet en jouw nek echt ondersteunt.

De behandeling van artrose in de heup

Artrose kan niet alleen voorkomen in de nek, maar ook in de heup. Is het kraakbeen in de heup eenmaal beschadigd, dan is er helaas geen herstel meer mogelijk. De behandeling van artrose in de heup is dan ook voornamelijk gericht op het verminderen van de pijn en de stijfheid van het gewricht, zodat de klachten minder worden. Om te pijn te verminderen, worden vaak ontstekingsremmers voorgeschreven. Een nadeel van deze medicijnen, is het feit dat de medicijnen bijwerkingen met zich mee kunnen brengen. Daarom gebruiken veel mensen na een tijdje geen ontstekingsremmers van de dokter meer, maar stappen ze over op natuurlijke middelen.

De meeste mensen die artrose in de heup hebben, worden doorgestuurd naar de fysiotherapeut. Met deze specialist gaan ze diverse oefeningen doen om te blijven bewegen, zonder het heupgewricht te overbelasten.

Worden de klachten ernstiger, dan kan er een operatie uitgevoerd worden om de kop of kom van de heup te vervangen. Is er sprake van verregaande slijtage, dan kan het gehele gewricht van de heup vervangen worden door een kunstexemplaar. Deze operatie wordt niet zomaar uitgevoerd, simpelweg omdat het plaatsen van een kunstgewricht ook voor afstotingsverschijnselen kan zorgen. Dit betekent dat het lichaam de kunstheup niet accepteert en dat je last krijgt van klachten, waardoor de pijn juist alleen maar erger wordt. Niet iedereen krijgt hiermee te maken na de operatie, maar het is zeker een risico en daarom wordt de operatie niet te vaak uitgevoerd.

De behandeling van artrose in de rug

Net zoals bij artrose in de nek en artrose in de heup het geval is, kunnen er bij artrose in de rug geen medicijnen voorgeschreven worden om de aandoening te laten stoppen met ontwikkelen of helemaal te genezen. Dit komt omdat er simpelweg geen medicijn is voor artrose, waardoor je altijd met deze aandoening rond zal blijven lopen.

De belangrijkste onderdelen van het behandelprogramma van artrose in de rug, zijn:

  1. Pijnbestrijding
  2. Beweging

De pijn wordt in eerste instantie bestreden met ontstekingsremmers, maar kan ook bestreden worden met natuurlijke varianten van dit medicijn. Beweging wordt voornamelijk in gang gezet met de fysiotherapeut, waar diverse oefeningen gedaan worden om de rug te laten bewegen, de rug wat sterker te maken en de klachten te laten verminderen. Je kunt de oefeningen ook thuis doen, maar dan loop je wel het risico dat je de oefeningen verkeerd doet en de klachten juist alleen maar erger worden.

Symptomen van Artrose

Hierover meer in het artikel: Symptomen van Artrose.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…