Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bestaat er zoiets als te veel fruit eten?

Camille
4 min read

Snoep verstandig, eet een appel. Of een mango, een kiwi, een handje vol bessen. Elk stuk fruit heeft een eigen smaak, geur én kleur. Dat fruit veel gezonde vitamines bevat moge duidelijk zijn. Fruit eten geeft meer weerstand en meer energie. Naast vitamines zit fruit vol met mineralen.

Maar dat wil échter niet zeggen dat je ongelimiteerd fruit mag eten. Fruit bevat vruchtensuiker of fructose. Hoewel die suiker gezonder wordt geacht dan de toegevoegde suikers in allerlei zoetigheden, moet je er toch niet mee overdrijven.

Suikers

De suikers in fruit worden koolhydraten genoemd. Deze suikers (fructose en glucose) heb je natuurlijk nodig als bouw- en brandstof. Als je er teveel van binnenkrijgt worden de suikers opgeslagen als reservestoffen. Dit heeft tot gevolg dat de goede suikers als vet worden omgezet. Het gezonde fruit wordt dan plots een dikmaker. Er zitten relatief weinig calorieën in fruit. Maar als je ze de hele dag door eet, worden al deze calorieën bij elkaar toch al een hele hoop.

Het wordt aangeraden om zo’n 2 à 3 stuks fruit per dag te eten. Dit is inclusief het fruit in je smoothie en vruchtensap. In deze fruitsoorten zit relatief het meeste suiker: mango’s, kersen, druiven, granaatappels en dadels. En deze vruchten bevatten heel wat minder suikers: watermeloen, aardbeien, alle soorten bessen en pompelmoes.

Natuurlijke suikers

Er is wel een groot verschil tussen natuurlijke suikers in fruit en geraffineerde suikers. Bij geraffineerde suikers worden tijdens het verwerkingsproces alle vitaminen en andere gezonde voedingsstoffen uit het sap van suikerbieten/suikerriet gefilterd, wat ‘raffineren’ heet. Voorbeelden van geraffineerde suikers zijn: kristalsuiker, rietsuiker, basterdsuiker en poedersuiker.

In fruit zitten natuurlijke suikers. Dit betekent dat de voedingsstoffen niet verloren zijn gegaan door een proces. Het blijft natuurlijk suiker, maar wel met een toegevoegde waarde waardoor het product beter door je lichaam wordt verwerkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vers fruit, gedroogd fruit, dadels of honing.

Zuren

In fruit zitten heel wat zuren, die kunnen schadelijk zijn voor je gebit. De zuren kunnen een aanslag plegen op je tandglazuur. Ook voor je tanden is het belangrijk om niet te veel fruit per dag te eten.

Minder fruit?

Fruit is heel gezond voor je lichaam, als je ze met mate eet: 2 à 3 stuks per dag! Naast de suikers zitten in fruit ook heel wat vitaminen en vezels. Vitaminen zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam. De vezels in fruit zorgen bovendien voor een betere spijsvertering. Ze stimuleren o.a. je darmflora.

Daarnaast bevat fruit heel wat water. Ons lichaam heeft water nodig, anders droog je uit. Wist je dat het meeste fruit uit 80 tot 90% water bestaat? Sommige vruchten zoals aardbeien en watermeloenen bestaan zelfs voor 92% uit water.

Do’s en dont’s

  • Neem altijd een rijp stuk fruit of vriezerfruit.
  • Onrijp fruit is slecht te verteren en bevat veel zetmeel.
  • Gedroogd fruit is goed voor de stoelgang en heeft net even een andere smaak.
  • Ben je een liefhebber van gedroogd fruit: dit fruit bevat vitamine B1 en B6 en diverse mineralen zoals ijzer en foliumzuur.
  • Eet dagelijks 2 à 3 stuks fruit.

Heb je al van Spa Fruit gehoord? Het vernieuwde gamma Spa bruisende limonades wordt gemaakt met 100% ingrediënten van natuurlijke oorsprong.

Meer info »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…