Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is Brood Invriezen Gezond? Wat is de Houdbaarheid?

Olivier
5 min read

In de winkel zijn tegenwoordig allerlei soorten ontbijtproducten verkrijgbaar, het ene ontbijtproduct is nog hipper en modieuzer dan het andere. Daarnaast belooft ieder ontbijtproduct je wonderen. Je gaat je veel gezonder voelen wanneer je elke dag muesli of cruesli eet, en wanneer je een bepaalde ontbijtcracker eet kan je de hele wereld aan. Daarnaast zijn er ook grote groepen mensen die helemaal geen vast voedsel eten: ze zweren bij een smoothie als ontbijt, en dan vooral een groene smoothie. De hele ochtend zijn ze bezig met het blenderen van allerlei fruit, groente en tarwegras om een zo gezond mogelijk ontbijt naar binnen te krijgen.

Brood, daar zit wat in

Je zou het door al die gezondheidshypes bijna vergeten, maar we zijn allemaal gezond groot geworden met een boterham bij het ontbijt. En met alle gezonde soorten brood die er tegenwoordig te koop zijn met voedzame graansoorten en andere ingrediënten mag je toch wel stellen dat de aloude boterham weer bezig is met zijn terugkeer naar de ontbijttafel.

Knapperig vers brood

Er gaat natuurlijk niets boven de geur van heerlijk versgebakken brood. Loop maar eens voorbij een warme bakker wanneer het brood vers uit de oven komt. Het water loopt je in de mond en je zou het liefste direct de bakkerszaak inlopen om een vers brood mee te nemen. Je zou dan echter bijna vergeten dat een brood wat knapperig vers uit de oven komt snel zacht en droog wordt wanneer je het thuis in je broodtrommel bewaart. Bovendien smaakt brood na een paar dagen oudbakken.

Wanneer het bij jou wel een aantal dagen duurt voordat je een brood hebt opgepeuzeld is het verstandig om je brood in te vriezen.

Hoe vries je brood goed in?

Wanneer je een brood wil gaan invriezen is het natuurlijk in eerste instantie aan te raden om het brood te laten snijden door de bakker. Dit is het gemakkelijkste wanneer je het later wil gaan opeten.
Je zal er ook aan moeten denken dat je het brood meeneemt in een plastic zak en niet in een papieren zak. Dit draagt er straks aan bij dat je het brood gemakkelijk kan bewaren in je vriezer en dat je het bovendien gemakkelijk in porties kan opeten.

Brood in de aanbieding kopen

Veel bakkerszaken hanteren een dag in de week waarop het voordelig is om meerdere broden tegelijk te kopen. Je hoeft dan immers maar eens per week brood te kopen waarna je het in je vriezer kan bewaren. Het scheelt je een hoop moeite en het scheelt je ook nog eens in je portemonnee omdat het brood op die dag in de aanbieding is.

Een smakelijke maaltijd met ontdooid brood

Op het moment dat je brood wil gaan eten is het handig om het gewenste aantal boterhammen op een bord, op je aanrecht of in een broodmandje te laten ontdooien. De knapperigheid van de korst van het brood blijft op deze manier behouden, en de smaak is ook nog hetzelfde als toen je het brood vers kocht.

Brood ontdooien in de magnetron

Je kan ook – wanneer je haast hebt – je brood snel in de magnetron zetten. Doe dit dan op een lage stand en een korte tijd. Je zal dan wel bemerken dat je brood droger is wanneer je het gaat opeten. Ook het knapperige effect gaat door opwarmen in de magnetron van je brood af. De smaak wordt ook niet echt bevorderd door ontdooien in de magnetron.

Hoe lang kan je bevroren brood bewaren

Wanneer je een brood koopt en het in de diepvriezer bewaart zal je merken dat het ongeveer twee weken zijn kwaliteit behoudt. Daarna zal de kwaliteit snel gaan teruglopen. De smaak neemt af en het brood zal droger en taaier zijn wanneer je het gaat ontdooien. De knapperige korst zal dan ook zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor een taaie smakeloze massa.

Hoe vries je brood het beste in:

Wanneer je brood gaat invriezen doe je er goed aan om het brood eerst af te laten koelen op je aanrecht voor zover dat nog niet was gebeurd.
Vries daarna niet teveel brood tegelijk in. Het kost je vriezer namelijk behoorlijk wat energie om zoveel producten tegelijk goed in te vriezen. Het proces van het invriezen zal dan ook langer duren, wat de goede smaak van het brood niet ten goede komt.

Leg de broden daarnaast niet te dicht op elkaar wanneer je ze invriest, maar zorg voor voldoende ruimte tussen de broden in.

Eigenlijk is het handiger om ervoor te zorgen dat verschillende producten afgescheiden van elkaar liggen in de vriezer en dat ze apart worden ingevroren.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…