Wil jij ook bruisend van energie de lente in? Neem dan afscheid van je ongezonde gewoontes. Je zal merken dat je jezelf stukken beter zal voelen. Wij geven je alvast enkele belangrijke tips om mee te starten.
1: Drink meer
Velen onder ons drinken te weinig, terwijl voor bijna alle processen in ons lichaam vocht nodig is. Probeer daarom dagelijks twee liter water te drinken. Frisdrank, koffie en sap uit pak zijn te vermijden, maar als je toch wilt afwisselen kan je ook gaan voor:
- Kruidenthee
- Groene thee
- Groentesappen
- Smoothies
- Kokoswater
2: Vermijd suikers en simpele koolhydraten
Suikers geven je energie, maar toch kan je ze beter vermijden. Ze geven je lichaam een snelle energieboost, gevolgd door een dip. Uiteindelijk voel je jezelf dus juist minder energiek. Ook krijg je door deze dip opnieuw trek in suikers, waardoor je al snel te veel eet. Simpele koolhydraten hebben hetzelfde effect. Deze koolhydraten zijn te vinden in wit brood, pasta, rijst, gebak en zoetigheden. Probeer al deze producten dus te vermijden. Laat jezelf ook niet misleiden door zogezegd gezonde producten. Denk hierbij aan ontbijtgranen, “gezonde” koekrepen en ontbijtkoek. Deze producten bevatten in werkelijkheid vaak veel suikers.
3: Matig met brood
Brood eten kan prima, maar wel met mate. In de meeste huishoudens is het gebruikelijk om standaard te ontbijten en lunchen met brood. Dit raden we vaak af omdat brood een hoge glycemische index heeft. Dat wil zeggen dat brood, net zoals suikers, zorgt voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Daarnaast kan tarwe ook de opname van mineralen in ons lichaam verstoren.
Natuurlijk zijn er ook broodsoorten die je wel prima dagelijks kunt eten. Voorbeelden hiervan zijn amandelbrood, boekweitbrood en zuurdesembrood. Deze hebben een lagere glycemische index en zijn een stuk voedzamer.
4: Groenten, groenten, groenten
Naast te weinig vocht, krijgen we helaas ook erg weinig groenten binnen. Groenten barsten van de vitamines, mineralen en vezels. Ondanks dat ze bomvol met voedingsstoffen zitten en zeer goed verzadigen, bevatten ze vrij weinig calorieën. Ideaal dus als je wat wilt afvallen of wilt voorkomen dat je aankomt. Probeer dagelijks 400-600 gram groentes te eten. Dit hoef je zeker niet te beperken tot de avondmaaltijd. Ontbijt bijvoorbeeld eens met een groenteomelet, neem een groene smoothie of eet een salade als lunch.
5: Een goede nachtrust
Om te bruisen van energie is een goede nachtrust noodzakelijk. Probeer daarom op tijd naar bed te gaan en houd hiervoor zoveel mogelijk een vaste tijd aan. Om goed in slaap te kunnen vallen, is het belangrijk om aan het eind van de avond geen inspannende activiteiten meer te ondernemen. Ook het vermijden van beeldschermen tijdens het laatste uur voor het slapengaan, komt je nachtrust ten goede.