Helaas voelt iedereen zich wel eens buitengesloten. Soms gaat het om een enkele keer, maar het kan ook voorkomen dat je vaker wordt buitengesloten door vrienden, familie of collega’s. Omdat buitengesloten worden een gevoel van eenzaamheid en onzekerheid met zich meebrengt, is het erg vervelend als je vaker wordt buitengesloten door mensen in je omgeving. Heb jij hier recentelijk mee te maken gehad of word je heel vaak buitengesloten door je vrienden, familie of collega’s? Lees dan in dit artikel wat je in dit geval kunt doen.
Leer je gevoelens begrijpen en analyseer de situatie
Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het niet raar is als je verdrietig bent omdat je buitengesloten wordt. Mensen zijn sociale wezens, die er graag bij willen horen. Horen ze er niet bij, dan voelt dit als een afwijzing en zorgt het voor gevoelens van eenzaamheid en onzekerheid. Het is dus niet vreemd als je verdrietig bent omdat je buitengesloten wordt, want dit is normaal.
Wat je zeker moet doen als je merkt dat je je buitengesloten voelt, is de situatie analyseren. Vraag je je af waarvoor je precies buitengesloten bent, hoe dit is gegaan en of er mogelijk een goede verklaring is voor het buitensluiten. Misschien ben je niet gevraagd door vrienden, familie of collega’s omdat zij wisten dat je toch niet aanwezig kon zijn bij het evenement? In dit geval is het logisch dat je niet gevraagd bent en gaat het eigenlijk niet om buitensluiten. Dit betekent dat je je niet rot hoeft te voelen, want er is eigenlijk niets aan de hand.
Geef jezelf een beter gevoel
Het is belangrijk om jezelf beter te laten voelen als je je buitengesloten voelt. Dit doe je op diverse manieren, namelijk:
- Laat het van je af glijden. Neem een bad, kijk een leuke film of speel met je huisdier om de gevoelens te vergeten.
- Doe ademhalingsoefeningen om je te ontspannen.
- Praat positief tegen jezelf. Vertel jezelf bijvoorbeeld dat je veel vrienden hebt en dat de vrienden die je hebt, veel van je houden. Gaat het om een afwijzing op het werk, dan vertel je jezelf dat je een goede collega bent en je geen zorgen hoeft te maken om dit soort dingen.
- Zorg goed voor jezelf, zodat je je eerder geliefd dan afgewezen voelt.
Het heeft geen zin om steeds na te denken over de afwijzing, want hier voel je je niet beter door. Probeer je gedachten te verzetten en met de afwijzing om te gaan, zodat je verder kunt en niet in de situatie verzwelgt.
Vertel iemand wat er is gebeurd
Ben je afgewezen door een goede vriend(in) en voel je je hier vervelend door? Vertel een andere vriend(in), je moeder, je vader, je broer of je zus dan wat er gebeurd is en waarom je je hier vervelend door voelt. Ben je afgewezen op je werk, dan kun je dit weer delen met familieleden of vrienden en wellicht zelfs met andere collega’s (die buiten de situatie staan). Door over je probleem te praten, krijg je erkenning en voel je je beter. Daarnaast leer je je eigen gevoelens op deze manier ook beter te gebruiken, simpelweg door deze uit te spreken.
Tot slot: Ga verder!
Je kunt niet voor eeuwig blijven nadenken over die ene situatie waarin je je buitengesloten voelde. Uiteindelijk moet je verder, want alleen dan kun je over de situatie heen stappen. Voel je je buitengesloten door je vrienden? Doe dan iets leuks met andere vrienden of zoek nieuwe vrienden. Voel je je buitengesloten door je familie? Stap hier dan overheen en doe leuke dingen met mensen waar jij je op dat moment prettig bij voelt. Voel je je buitengesloten op je werk, dan probeer je je hier op een professionele manier overheen te zetten. Gaat het om een informele situatie op het werk, dan ga je gewoon op zoek naar andere collega’s waar je een klik mee hebt.
Nog een kleine tip: Probeer zelf niemand buiten te sluiten. Veel mensen vinden het vervelend buitengesloten te worden, maar doen dit bewust of onbewust zelf ook wel eens bij iemand anders. Bedenk jezelf hoe vervelend je het vond dat jij buitengesloten werd en zorg er vervolgens voor dat dit niet bij iemand anders gebeurt. Sluit niemand meer iemand buiten, dan ziet de wereld er stukken mooier uit!