Er hangen ons veel ergere dingen boven het hoofd dan apenpokken
Volgens de ProMED-website, ‘s werelds grootste open surveillancesysteem voor het melden van uitbraken, was mei een slechte maand voor infectieziekten. En dat heeft niks...
Inhoud
Zonnecrème is betrouwbaar maar wordt vaak verkeerd gebruikt. Velen gebruiken te weinig zonnecrème of eentje met een te lage beschermingsfactor. Kies bij voorkeur voor factor 30 of 50.
Dat je een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor gebruikt, betekent ook niet dat je je minder moet insmeren. Om de twee uur moet je opnieuw smeren, ongeacht de factor.
Merk ook op dat zonnecrème pas een halfuur na het aanbrengen werkt. Ook als je gezweet of gezwommen hebt, breng je een nieuwe, rijkelijke laag aan. Een volwassen lichaam heeft gemiddeld zes eetlepels zonneproduct nodig.
Wie bovenstaande raad toepast, kan met een gerust hart in de zon vertoeven.
Jazeker. Ook in de schaduw kan je verbranden. Vaak dringt door het bladerdek van bomen nog steeds uv-straling en ook een parasol houdt niet alles tegen. Daarnaast kan de uv-straling je huid ook bereiken door weerkaatsing op zand, water of sneeuw.
Als het zonnig is, is het verstandig een schaduwrijke plek op te zoeken maar smeer ook dan voldoende zonnecrème. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
Veel zonnecrèmes vervuilen het water als je ermee gaat zwemmen. Het is de stof oxybenzone, een veelvoorkomend ingrediënt in zonnebrandcrèmes, die schade toebrengt aan koraalriffen. De chemische stof verstoort de groei van het koraal.
Er bestaan echter ook milieuvriendelijke zonnecrèmes die geen chemische maar minerale, natuurlijke zonnefilters bevatten. Deze zonnecrèmes brengen dus geen schade toe aan de onderwaterwereld. Met de milieuvriendelijke zonneproducten van Caudalie draag je bijvoorbeeld zorg voor jezelf én het milieu.
Zonneproducten die chemische filters bevatten en het zonlicht absorberen zouden hormoonverstorend zijn. Wie dit wil vermijden, kiest voor een natuurlijke zonnecrème.
Caudalie lanceerde zonneproducten zonder wateroplosbare filters, met een hoge biologische afbreekbaarheid. De natuurlijke basisingrediënten van de producten zijn afkomstig uit wijnstokken en druiven.
De kans is groot van niet want zonnecrème heeft een houdbaarheidsdatum. Wie de zonnecrème gebruikt na datum, mag er niet op vertrouwen dat het product nog voldoende beschermt tegen schadelijke uv-stralen. Temperatuurschommelingen, zuurstof en licht hebben allemaal invloed op de werking van de crème. Van zodra je je tube geopend hebt, zal de effectiviteit van de zonnecrème dus beginnen verminderen.
Is jouw tube nog helemaal vol? Breng dan een royale laag aan op jouw huid en koop in het vervolg een kleinere tube zonnecrème. Bij voorkeur investeer je op jaarlijkse basis in een nieuwe tube.
Volgens de ProMED-website, ‘s werelds grootste open surveillancesysteem voor het melden van uitbraken, was mei een slechte maand voor infectieziekten. En dat heeft niks...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon