De Vaccine Wars laaien op: China en Rusland gaan in de aanval
Een jaar nadat het coronavirus voor het eerst op grote schaal in China werd gemeld, pitchen de staatsmedia en ambtenaren van het land een...
Inhoud
We leven in een wereld waarin er steeds meer van ons verwacht wordt: we moeten goed presteren op school of op het werk, we horen constant bereikbaar te zijn en daarnaast moeten we er ook nog in slagen een rijk sociaal leven te leiden en te sporten. Het is dan ook geen verrassing dat we ons soms moe en futloos voelen of concentratieproblemen hebben. Steeds meer mensen kampen met een energieprobleem, en dat is grotendeels te wijten aan hun levensstijl: stress gecombineerd met ongezonde voeding zorgen ervoor dat ons energiepeil zakt. Gelukkig zijn er een aantal vitamines en mineralen die ons energieniveau in geen tijd een boost geven. Magnesium is er daar één van.
Magnesium is een mineraal dat een grote invloed heeft op de werking van ons lichaam, aangezien het betrokken is bij meer dan 300 reacties en processen. De stof is enerzijds terug te vinden in de cellen van weefsels en organen. Anderzijds bevindt ze zich samen met fosfor en calcium in onze botten. Magnesium heeft tal van verschillende werkingen. We sommen er een aantal op:
Het belang van magnesium voor ons lichaam is dus overduidelijk. Het probleem is echter dat deze stof niet van nature door ons lichaam wordt geproduceerd. We moeten de stof dus via onze voeding zien binnen te krijgen. Aangezien onze snelle levensstijl vaak gekenmerkt wordt door een gebrek aan tijd en we regelmatig voor ongezonde voeding opteren, kan snel een magnesiumtekort optreden.
Zoals hierboven vermeld, is magnesium deels verantwoordelijk voor onze energieproductie. Maar hoe werkt dat precies? Je kunt ons lichaam eigenlijk een beetje vergelijken met een motor: om goed te kunnen functioneren, hebben we brandstof en dus energie nodig. Die wordt gehaald uit bepaalde stoffen in onze voeding die moeten omgezet worden. Die omzetting gebeurt door middel van een verbrandingsproces. Magnesium is noodzakelijk om dit verbrandingsproces in gang te zetten. Bij een magnesiumtekort gaat de energieproductie naar beneden, en gaan we ons futloos voelen.
Aangezien ons lichaam zelf geen magnesium aanmaakt, moeten we er voldoende via onze voeding naar binnen zien te krijgen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn onder andere havermout, bonen, bananen, bruine rijst, cacao of groene bladgroenten zoals broccoli. Omdat de hoeveelheid magnesium in natuurlijke voedingsmiddelen echter niet gigantisch groot is, kan het ook interessant zijn daarnaast nog voedingssupplementen in te nemen. Die bevatten veel hogere concentraties magnesium, en kunnen je dus helpen je magnesiumniveau zo snel mogelijk weer op peil te brengen, zodat je je in no time weer een stuk energieker voelt.
Een jaar nadat het coronavirus voor het eerst op grote schaal in China werd gemeld, pitchen de staatsmedia en ambtenaren van het land een...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon