Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De link tussen magnesium en je energieproductie

4 min read

We leven in een wereld waarin er steeds meer van ons verwacht wordt: we moeten goed presteren op school of op het werk, we horen constant bereikbaar te zijn en daarnaast moeten we er ook nog in slagen een rijk sociaal leven te leiden en te sporten. Het is dan ook geen verrassing dat we ons soms moe en futloos voelen of concentratieproblemen hebben. Steeds meer mensen kampen met een energieprobleem, en dat is grotendeels te wijten aan hun levensstijl: stress gecombineerd met ongezonde voeding zorgen ervoor dat ons energiepeil zakt. Gelukkig zijn er een aantal vitamines en mineralen die ons energieniveau in geen tijd een boost geven. Magnesium is er daar één van. 

Wat is magnesium en waar is het goed voor?

Magnesium is een mineraal dat een grote invloed heeft op de werking van ons lichaam, aangezien het betrokken is bij meer dan 300 reacties en processen. De stof is enerzijds terug te vinden in de cellen van weefsels en organen. Anderzijds bevindt ze zich samen met fosfor en calcium in onze botten. Magnesium heeft tal van verschillende werkingen. We sommen er een aantal op:

  • Magnesium zorgt ervoor dat onze spieren goed kunnen functioneren
  • Magnesium houdt de energieproductie van alle lichaamscellen op peil
  • Samen met calcium houdt magnesium onze spieren sterk
  • Dankzij magnesium kan ons immuunsysteem goed zijn werk doen
  • Magnesium helpt ons ontspannen

Het belang van magnesium voor ons lichaam is dus overduidelijk. Het probleem is echter dat deze stof niet van nature door ons lichaam wordt geproduceerd. We moeten de stof dus via onze voeding zien binnen te krijgen. Aangezien onze snelle levensstijl vaak gekenmerkt wordt door een gebrek aan tijd en we regelmatig voor ongezonde voeding opteren, kan snel een magnesiumtekort optreden.

Wat is het verband tussen magnesium en onze energieproductie?

Zoals hierboven vermeld, is magnesium deels verantwoordelijk voor onze energieproductie. Maar hoe werkt dat precies? Je kunt ons lichaam eigenlijk een beetje vergelijken met een motor: om goed te kunnen functioneren, hebben we brandstof en dus energie nodig. Die wordt gehaald uit bepaalde stoffen in onze voeding die moeten omgezet worden. Die omzetting gebeurt door middel van een verbrandingsproces. Magnesium is noodzakelijk om dit verbrandingsproces in gang te zetten. Bij een magnesiumtekort gaat de energieproductie naar beneden, en gaan we ons futloos voelen.

Hoe krijg je magnesium binnen?

Aangezien ons lichaam zelf geen magnesium aanmaakt, moeten we er voldoende via onze voeding naar binnen zien te krijgen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn onder andere havermout, bonen, bananen, bruine rijst, cacao of groene bladgroenten zoals broccoli. Omdat de hoeveelheid magnesium in natuurlijke voedingsmiddelen echter niet gigantisch groot is, kan het ook interessant zijn daarnaast nog voedingssupplementen in te nemen. Die bevatten veel hogere concentraties magnesium, en kunnen je dus helpen je magnesiumniveau zo snel mogelijk weer op peil te brengen, zodat je je in no time weer een stuk energieker voelt.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…