Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De voordelen van granola voor je gezondheid

Camille
3 min read

Ben jij op zoek naar een gezond ontbijt? Ga dan voor granola. Granola is het gezonde alternatief voor de cruesli uit de supermarkt, die vaak vol zit met suiker en onnodige toevoegingen. Dit knapperige ontbijtje bewijst dat smaakvol en gezond eten zeer goed samengaan.

Waarom is granola gezond?

Met granola begin je de dag goed. Het zit namelijk boordevol vezels, mineralen en vitaminen. De volle granen verschaffen je voldoende vezels, goed voor een lang verzadigd gevoel. De pitten en zaden zorgen voor poly-onverzadigde vetzuren, zoals de essentiële omega-3-vetzuren.  De exacte voedingswaarde hangt natuurlijk af van wat er precies aan de granola wordt toegevoegd. De basis bestaat uit havermout, wat in ieder geval erg voedzaam is. Havermout bevat:

  • Voedingsvezels
  • IJzer
  • Magnesium
  • Mangaan
  • Fosfor
  • Silicium
  • Vitamine E
  • Vitamine K
  • Vitamine B1, B2, B6 en B12

Door de grote hoeveelheid voedingsvezels die havermout bevat, verzadigt granola goed. De noten en het gedroogde fruit die toegevoegd worden, kunnen de hoeveelheid vezels nog flink verhogen.

De gezondheidsvoordelen van granola

Dankzij alle gezonde voedingsstoffen, heeft granola je veel gezondheidsvoordelen te bieden. Zo zorgen de vezels voor een goede stoelgang en een verlaagd ‘slecht’ cholesterol. Door de flinke hoeveelheid ijzer, kan ook bloedarmoede voorkomen worden.

Daarnaast helpt granola bij het verbeteren van je energieniveau. Op korte termijn zorgen de complexe koolhydraten die erin zitten hiervoor. Maar ook op de lange termijn heeft granola een positief effect op je energieniveau. Dit komt door het spoorelement mangaan, dat een belangrijke rol speelt bij je energiestofwisseling. Je lichaam heeft het nodig om de energie uit je voeding vrij te maken.

Ook de vitamine E uit granola zorgt voor belangrijke gezondheidsvoordelen. Het is goed voor je hart- en bloedvaten en zorgt voor een gezonde huid, nagels en haren.

Granola uit de winkel? Check de ingrediënten

Steeds meer mensen willen gezonder eten en granola wordt daardoor steeds populairder. Natuurlijk spelen voedselfabrikanten hier op in. In de supermarkten zijn daarom allerlei soorten granola te vinden, die vaak verdacht veel lijken op de ongezonde cruesli die ernaast staat.

Het grootste deel van de granolaproducten uit de supermarkt bevat namelijk veel suiker, ongezonde olie en andere onnodige toevoegingen. Check daarom altijd even de ingrediëntenlijst om te voorkomen dat je een ongezond suikerontbijt mee naar huis neemt

Maak je granola zelf!

Natuurlijk kan je ook zelf je granola maken. Op deze manier weet je precies wat erin zit. Ook kan je zo heerlijk variëren en de granola helemaal naar jouw smaak aanpassen. Het goede nieuws is: granola maken kost erg weinig tijd en moeite. De basis bestaat uit havermout, honing of een andere zoetstof zoals ahornsiroop, noten, zaden, pitten en gedroogd fruit. Je maakt als eerste een mengsel van alle ingrediënten, behalve het gedroogde fruit. Dit mengsel rooster je in de oven en laat je vervolgens afkoelen. Zodra het afgekoeld is, kan je het gedroogde fruit erdoorheen mengen en klaar is je zelfgemaakte granola!

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…