Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit zijn de effecten van een koolhydraat arm dieet

Milan
4 min read

Steeds meer mensen proberen af te vallen door middel van een koolhydraat arm dieet. Tijdens een dergelijk dieet eet je veel eiwit en vetten maar nauwelijks koolhydraten. Het koolhydraat arm dieet is enorm populair omdat je er in een relatief korte periode veel gewicht mee kan verliezen. Klinkt goed, of niet? Wij hebben onderzocht in hoeverre dit dieet ook voor jou interessant kan zijn. Daarvoor hebben wij onder meer gekeken naar de werking van het dieet en de effecten ervan.

Wat is de werking van een koolhydraat arm dieet?

Het is wetenschappelijk bewezen dat een koolhydraat arm dieet leidt tot gewichtsverlies. De belangrijkste reden voor dit gewichtsverlies is de verminderde calorie-inname. In producten met veel koolhydraten zitten namelijk ook heel veel calorieën. Uiteindelijk komt het er dus op neer dat je met een koolhydraat arm dieet minder calorieën binnenkrijgt.

Maar er is meer: bij een koolhydraat arm dieet krijgt je lichaam minder energie dan het nodig heeft. Daarom wordt het lichaam gedwongen om deze energie uit lichaamsvet te halen. Met andere woorden: je lichaam gaat vet verbranden. Met daarnaast voldoende beweging zal je gegarandeerd afvallen.

Maar teveel vet is toch ongezond?

Bij een koolhydraatarm dieet krijg je inderdaad veel vetten binnen. Het zijn echter vooral verzadigde vetten die je vindt in dierlijke producten. Dit zijn ‘goede’ vetten die je lichaam gemakkelijk kan verbranden. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een koolhydraat arm dieet er geen schadelijke gevolgen van ondervinden. Mensen met een verhoogd cholesterol kunnen daarom ook met een gerust hart dit dieet volgen.

Zijn er ook negatieve effecten?

Je vraagt je wellicht af of een koolhydraat arm dieet niet te eenzijdig is. Nu is het inderdaad zo dat mensen die langere tijd koolhydraat arm eten bepaalde vitamines, mineralen en vezels gaan missen. Daarom is het aan te raden om naast het dieet altijd multivitaminen te slikken. Op deze manier is het prima verantwoord om dit dieet te volgen.

Waarom een koolhydraat arm dieet als afvalmethode?

De combinatie van koolhydraat arm eten en genoeg beweging leidt dus tot gewichtsverlies. Maar zijn er andere diëten waarmee je ook kunt afvallen. Waarom zou je dan specifiek voor dit dieet kiezen? Een belangrijk argument is het feit dat je bij een koolhydraat arm dieet minder hongergevoel ervaart. Dit komt omdat je meer vet en eiwit consumeert. En als je af wilt vallen is het natuurlijk heel prettig om niet steeds met een rammelende maag rond te lopen.

Wat mag je wel en niet bij een koolhydraat arm dieet?

Nu wil je natuurlijk weten wat je wel en niet mag eten tijdens je koolhydraat arm dieet. In feite is het heel eenvoudig. Je hoeft geen ingewikkelde lijstjes bij te houden of punten te tellen. Je moet er alleen voor zorgen dat de nadruk ligt op vet en eiwit. Dat betekent zuivel eten en andere dierlijke producten consumeren. Denk hierbij aan vlees, kaas en eieren. Koolhydraten zoals suikers en zetmeel moet je zoveel mogelijk vermijden. Producten die veel koolhydraten bevatten zijn alle producten met graan. Denk hierbij aan brood. Maar ook voedingsmiddelen zoals pasta, rijst en aardappelen bevatten veel zetmeel. Hiervan moet je de inname dus beperken.

Conclusie

Een koolhydraat arm dieet heeft veel voordelen en is ideaal voor iedereen die wat overtollige kilo’s wil kwijtraken. Omdat je minder koolhydraten eet krijg je namelijk minder calorieën binnen. En omdat je lichaam hierdoor minder energie binnenkrijgt moet het lichaamsvet gaan verbranden. Het resultaat hiervan is dat je afvalt. Uiteraard zijn er meer diëten die een beperkte calorie-inname beogen.

Toch is een koolhydraat arm dieet erg handig omdat het zo eenvoudig is. Je hoeft geen punten te tellen of ingewikkelde lijstjes te volgen. En omdat je meer verzadigde vetten eet heb je ook veel minder last van dat vervelende hongergevoel. Het dieet is daarom beter vol te houden. Negatieve gevolgen zijn er bijna niet. Het enige probleem is dat je op de lange termijn een tekort kunt krijgen van sommige vitaminen. Daarom moet je naast het dieet altijd multivitaminen nemen. Ten slotte moeten we er nog aan toevoegen dat voldoende lichaamsbeweging ook bij dit dieet een voorwaarde is om af te kunnen vallen.

Door Milan

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…