Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Femcap: Ervaringen & Online kopen mogelijk?

Olivier
5 min read

De FemCap is een anticonceptiemiddel speciaal voor vrouwen. Het is een zogenaamd barrièremiddel, dat de zaadcellen ervan weerhoudt de baarmoeder binnen te dringen. Zoals de naam al doet vermoeden heeft de FemCap de vorm van een kap. Deze kap heeft:

  • Een buitenrand (ook wel ‘boord’ genoemd) die fungeert als barrière tussen de vaginawand en de binnenkomende zaadcellen.
  • Een kommetje met omgevouwen rand (ook wel ‘ronde top’ genoemd), die het zaad ervan moet weerhouden de baarmoederhals binnen te dringen.
  • Een gleuf waarin je een zaaddodend middel kunt aanbrengen. Deze gleuf verbindt de buitenrand van de boord met de omgevouwen rand ronde top.
  • Een verwijderbandje, waarmee men de FemCap eenvoudig uit de vagina kan verwijderen.

Alle deze onderdelen zijn gemaakt van duurzaam siliconenrubber, waardoor deze goed schoon te maken zijn. De FemCap dient men diep in de vagina aan te brengen, direct tegen de mond van de baarmoederhals aan. De vorm van de kap is geheel afgestemd op de anatomie van de vagina, waardoor de druk gelijkmatig wordt verdeeld en de kap comfortabel aan zal voelen. De kap is glad en heeft deze geen scherpe randen. Tijdens de geslachtsgemeenschap zult u er dan ook nauwelijks last van ondervinden.

Hoe gebruik je de FemCap?

Voordat u de FemCap inbrengt, dient u eerst de zaaddodende gel aan te brengen in de gleuf die zich tussen de boord en de ronde top bevindt. Breng de FemCap altijd in voor het begin van de geslachtsgemeenschap, maar nooit meer dan 4 uur van tevoren. Plaats de kap direct over de baarmoedermond en zorg ervoor dat de buitenrand tegen de vaginawand aan ligt. De FemCap zal zich vastzuigen op de baarmoedermond en kan daardoor wel 48 uur blijven zitten. U mag de FemCap 6 uur na de zaadlozing pas verwijderen. Voor extra bescherming kunt u om de 2 uur extra zaaddodend middel aanbrengen.

Hoe betrouwbaar is de FemCap?

Voor een goede werking is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing nauwgezet op te volgen. Wanneer u de FemCap te vroeg of te laat inbrengt of verwijdert, of op de verkeerde plek, kan de preventieve werking verloren gaan. Bij correct gebruik heeft de FemCap een succesfactor van 98%, maar door onjuiste toepassing wordt toch 5 tot 20% van de vrouwen die de FemCap regelmatig gebruikt binnen een jaar zwanger. Dit getal is bijzonder hoog. Er hangt dus veel af van de eigen verantwoordelijkheid.

Waarom kiezen voor de FemCap?

Voordat de FemCap op de markt kwam is deze uitgebreid getest door verschillende onderzoekscentra in Amerika. Daarbij is de FemCap ook vergeleken met het pessarium, een soortgelijk barrièreanticonceptiemiddel. Uit deze vergelijkende warenonderzoeken is gebleken dat drie op de vier vrouwen die ervaring hadden met het pessarium de voorkeur gaven aan de FemCap. De FemCap is ideaal voor vrouwen die liever een barrièremiddel gebruiken dan de pil. Op het gebied van barrièreanticonceptiemiddelen voor vrouwen is dit vooralsnog het meest geavanceerde en gebruikersvriendelijke middel.

Wanneer moet je de FemCap niet gebruiken?

Gebruik de FemCap niet wanneer u afwijkingen heeft aan de vagina of aan de baarmoederhals. Het kan hierbij gaan om aangeboren afwijkingen, maar ook om acute ziektebeelden zoals ontstekingen aan de baarmoeder of de vagina, of om baarmoederhalskanker. Aangezien de ontwerpers van de FemCap zijn uitgegaan van een normaal en gezond vrouwenlichaam, kan deze bij vrouwen met afwijkingen minder comfortabel zitten. Dit geldt ook voor vrouwen met obesitas. Om dezelfde reden is het beter om tijdens de menstruatie en tijdens of kort na een zwangerschap de FemCap niet te gebruiken.

Gebruik is bovendien af te raden wanneer er sprake is van een allergie voor een van de bestanddelen, bijvoorbeeld voor het zaaddodende middel of voor het siliconenrubber, of bij een verhoogd risico op het Toxic Shock Syndrome. Tot slot dienen alle gebruikers in staat te zijn de gebruiksaanwijzing te lezen en te begrijpen en de FemCap zelfstandig in te brengen of te verwijderen. Indien men de kap niet op de juiste wijze inbrengt, bestaat er alsnog een verhoogd risico op zwangerschap. Bovendien beschermt de FemCap niet tegen HIV of andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

FemCap kopen

De FemCap is beschikbaar in drie maten: small, medium en large. De maat wordt bepaald door de diameter van de binnenrand. Het formaat ‘small’ heeft een doorsnee van 22 millimeter en is er voor vrouwen die niet eerder zwanger zijn geweest, het formaat ‘medium’ heeft een doorsnee van 26 millimeter en is er voor vrouwen die wel al zwanger zijn geweest, maar nog geen vaginale bevalling hebben gehad. Het formaat ‘large’ heeft een doorsnee van 30 millimeter en is bedoeld voor vrouwen die een volledige zwangerschap achter de rug hebben en een gezonde baby ter wereld hebben gebracht. Je vindt deze uiteraard bij je apotheker, maar ook online kun je deze snel en gemakkelijk aankopen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…