Populistisch vaccineren doe je zo – de onconventionele benadering van Mexico
Terwijl de discussie over de hele wereld woedt over wie het eerst moet worden gevaccineerd, heeft Mexico zijn eigen onconventionele benadering bedacht. En het...
Inhoud
Een gebroken sleutelbeen en zenuwbeschadiging bij pasgeborenen komt vaker voor dan je zou denken. Dus je hoeft je niet meteen ongerust te maken. We geven je graag alle informatie die je wenst omtrent dit onderwerp.
In uitzonderlijke gevallen kan het sleutelbeen van een baby tijdens de bevalling breken. Dit kan tot gevolg hebben dat belangrijke zenuwstrengen die verantwoordelijk zijn voor het aansturen van de spieren bekneld raken. Hierdoor kunnen de armspieren verlamd raken. Een dergelijke verlamming wordt ook wel ‘parese’ genoemd. Een parese kan op de volgende manieren worden vastgesteld:
Er zijn twee verschillende vormen van parese, waarbij verschillende delen van de zenuwstreng beschadigd raken en er ook in verschillende delen van het lichaam verlamming optreedt.
Een gebroken sleutelbeen ontstaat meestal wanneer het kind erg groot is in verhouding tot het bekken van de moeder. Soms kunnen de schouders blijven steken, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen. De verloskundige zal daarom soms hard aan het kind moeten trekken. Hierdoor kan het sleutelbeen onder druk komen te staan en breken. Wanneer dit bot breekt, kunnen de nabijgelegen zenuwen, die de arm aansturen, bekneld raken. Hierdoor worden er niet langer signalen doorgegeven aan de arm en zal deze verlamd raken. Naast dat het kind de spieren niet meer kan aansturen, kunnen er ook stoornissen ontstaan in de doorbloeding van de arm, de temperatuur en de tastzin. Hierdoor kan de arm koud aanvoelen en zelfs van kleur veranderen. Dezelfde zenuwen die bij een breuk van het sleutelbeen beschadigd worden, kunnen ook bekneld raken bij andere moeizame bevallingen, zoals bijvoorbeeld stuitbevallingen.
Zodra de verloskundige een gebroken sleutelbeen of verlamming heeft vastgesteld, moet het kind onmiddellijk worden opgenomen in het ziekenhuis. De kinderneuroloog zal het kind onderzoeken om vast te stellen waar en in welke mate het zenuwstelsel beschadigd is. Er wordt ook gekeken naar mogelijke tekenen van herstel in het zenuwstelsel. Indien nodig zal de arts een spier-zenuwonderzoek uit laten voeren. Dit kan echter pas vanaf zes weken na de geboorte. Het vervolg van de behandeling hangt af van de diagnose.
Zelf kunt u helaas weinig doen om het herstel te bespoedigen. Wel kunt u de juiste verzorging bieden en verergering van de klachten voorkomen.
Terwijl de discussie over de hele wereld woedt over wie het eerst moet worden gevaccineerd, heeft Mexico zijn eigen onconventionele benadering bedacht. En het...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon