Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezond eten en genieten op zomervakantie

Camille
3 min read

Het lijkt soms bijna onmogelijk om gezond te eten op zomervakantie. Waar je ook komt, je komt altijd wel een ongezond restaurant tegen. Ook alcohol vloeit bij sommige reisgezelschappen rijkelijk. En alcohol draagt op geen manier bij aan een strak lichaam. Let vanaf het ochtendgloren op wat je eet, dan mag je jezelf dat glaasje wijn op het terras wel nog toestaan.

Eet lokaal

Vrijwel alle vakantiebestemmingen zullen een lokale specialiteit hebben. Let wel op, want deze specialiteit is niet altijd gezond, wat uiteraard verschilt per land. Afhankelijk waar jij op vakantie bent, kan je heel gezond of juist ongezond de lokale specialiteiten proeven. Zo is de Hongaarse Goulash minder gezond dan de Nasi Goreng uit Indonesië. Datzelfde geldt voor de Fish and Chips uit Engeland versus de Banh Mi uit Thailand.

Over het algemeen zijn echter de lokale specialiteiten aanzienlijk gezonder dan de Westerse. Overal te wereld kan je een hamburger of pizza eten, waarom zou je dat dan ook doen als je op vakantie bent? Door lokaal te eten leer je vaak ook nieuwe soorten groenten en fruit kennen, wat veel gezonder is dan steeds een ijsje als tussendoortje. Ligt je bestemming dicht bij de zee, dan kan je vast en zeker ergens heerlijk verse vis(schotels) degusteren. Vis bevat enorm veel gezonde vetten en Omega 3, voedingsstoffen die goed zijn voor je hart en je lijn. Aan het einde van de dag pluk jij hier de vruchten van en breng je geen overtollige kilo’s mee op het vliegtuig.

Ook kan je als je op vakantie bent en over een kleine keuken beschikt, met de lokale ingrediënten zelf gezonde maaltijden maken. Gebruik plantaardige olie of margarine om mee te bakken of koop smeermargarine om een toastje te beleggen met je favoriete lokale beleg.

Ontbijten is belangrijk

Vaak is het avondeten niet de boosdoener van de bijgekomen kilo’s, maar het ontbijt. Want op vakantie geven we vaker toe aan een ongezond ontbijt, met veel vet en suiker. Denk maar aan koffiekoeken, stokbrood of zelfs bacon en worst.

Door juist gezond te ontbijten voorkom je dat je ongemerkt ongezond aan je dag begint. Met een ontbijt leg je de basis van een dag. En wees eerlijk, in de zuiderse landen is het toch heerlijk om een verse, frisse fruitsalade te verorberen als ontbijt. Er is altijd wel een supermarkt in de buurt waar je fruit kunt halen, dus geen excuus is goed genoeg om geen fruit te eten!

Water in plaats van frisdrank

Frisdrank zit boordevol ongezonde suikers en moet daarom vermeden worden. Door juist lekker veel water te drinken, voorkom je dat je naar de ongezonde gesuikerde dranken grijpt. Hoe warm het ook is, een lekkere koude fles water kan nergens tegenop. En het is ook nog eens hartstikke gezond.

En vergeet natuurlijk niet ondertussen te genieten van je vakantie ;-)!

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…