Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezond ouder worden

Camille
5 min read

Als je ouder wordt, gaat je levenskwaliteit langzaam achteruit. En wanneer je levenskwaliteit achteruit gaat, heb je meer moeite om bepaalde dagelijkse activiteiten te ondernemen, voel je je over het algemeen minder goed en kun je diverse vervelende klachten ontwikkelen.

Door de hoge kwaliteit van de gezondheidszorg in België, is de levenskwaliteit van Belgische ouderen over het algemeen erg hoog. Toch kan de levenskwaliteit nog verder omhoog.

Gezonde voeding

Een gezonde en evenwichtige voeding is de basis voor een goede levenskwaliteit. De voeding die we nuttigen, is de brandstof voor ons lichaam. Eet je gezond, volwaardig en gevarieerd, dan krijg je simpelweg betere brandstof binnen. Dit betekent dat je jouw levenskwaliteit aanzienlijk kan verbeteren, simpelweg door goed en evenwichtig te eten. Bepaalde stoffen verdienen niettemin extra aandacht omdat ze zo'n grote invloed hebben op het lichaam.

Twee belangrijke voedingsstoffen: Q10 en Selenium

Volgens een studie van cardiologie-professor U. Alehagen zijn er twee stoffen die je in ieder geval moet nuttigen om je levenskwaliteit verder te optimaliseren.

Ten eerste is er Q10, een co-enzym dat van nature in iedere cel van het lichaam voorkomt. Ook bij het ouder worden, zit deze stof automatisch in je lichaam, maar helaas komt de stof op latere leeftijd wel minder voor in de cellen. Het is onze lever die Q10 aanmaakt, maar de mogelijkheid om Q10 aan te maken vermindert jammergenoeg met de leeftijd.

Ten tweede is er het spoorelement en antioxidant selenium. Selenium is een onmisbaar spoorelement en speelt een fundamentele rol bij verschillende metabole functies. Het is een levensnoodzakelijk mineraal dat door de voeding moet worden aangebracht. Het draagt bij tot het behoud van een normaal immuunsysteem, een goed werkende schildklier, een normale vruchtbaarheid, gezonde haren en nagels en diverse andere functies.

Onderzoek Selenium

Een studie (1) uit 2015 toonde aan dat we steeds minder selenium uit onze voeding halen. Deze trend is zichtbaar over heel de wereld maar de laagste seleniumwaarden bevinden zich in Europa. Wetenschappelijk onderzoek wijst nochtans steeds meer uit dat voldoende selenium innemen van levensbelang is. De opneembaarheid en kwaliteit van selenium is van essentieel belang.

Kunstmest, zure regen en de huidige voedingsindustrie zijn enkele belangrijke factoren die de natuurlijk aanwezige hoeveelheid selenium in de bodem en in voedingsmiddelen doen dalen. Volgens de Hoge Gezondheidsraad kan een seleniumtekort leiden tot stoornissen met bepaalde intensiteit naargelang de ernst van het tekort. Een geringe inname van selenium veroorzaakt een verminderde weerstand aan oxidatieve stress, een verhoogde gevoeligheid voor infecties (waaronder virale infecties), een hogere frequentie van kanker of van cardiovasculaire ziekten evenals fertiliteitsproblemen.

Onderzoek Selenium en Q10

Het Zweeds onderzoek van de reeds eerder vermelde professor U. Alehagen hield in dat er 443 ouderen werden opgesplitst in 2 groepen. Bijna alle deelnemers (98,4%) die voor deze studie werden gerekruteerd, hadden een tekort aan selenium. De ene helft kreeg 48 maanden een placebo terwijl de andere helft een voedingssupplement met selenium en co-enzym Q10 kreeg. Op geregelde tijdstippen werden zij onderzocht en werd er gepeild naar hun fysieke functie, hun vitaliteit, hun sociale functie …

Bij beide groepen stelde men op de meeste vlakken een achteruitgang vast. Dit was ook volgens de verwachting van de onderzoekers, omdat dit nu eenmaal eigen is aan het ouder worden (laten we daar geen doekjes omwinden). Maar heel opvallend was dat uit dit onderzoek bleek dat de bejaarden die het echte voedingssupplement hadden genomen (en dus niet het 'valse' placebo) beduidend minder achteruitgingen. Op het vlak van de 'sociale functie' gingen zij zelfs een stuk vooruit; zij voelden zich dus zelfs beter op dit vlak terwijl men bij de andere groep daarentegen een forse vermindering van de 'sociale functie' noteerde.

Een extra aanvulling van Q10 en Selenium bleek dus gunstig bij deze Zweedse bejaarden bij wie met name de overleving, de hartwerking en de kwaliteit van leven verbeterden: een betere vitaliteit en lichamelijke activiteit en een beter globaal functioneren.

Bio-Q10 en Selenium+Zinc

De gebruikte voedingssupplementen, Bio-Q10 en Selenium+Zinc (SelenoPrecise), worden door het Deense bedrijf Pharma Nord ontwikkeld en vervaardigd. Dankzij de vele studies kunnen ze hun doeltreffendheid effectief bewijzen. Bio-Q10 is uitstekend gedocumenteerd dankzij meer dan 80 studies en is zelfs de officiële referentie van het International Coenzyme Q10 Association (ICQA), de organisatie die Q10-onderzoek wereldwijd organiseert. Het gepatenteerde organische seleniumgist, SelenoPrecise, bewees zijn betrouwbaarheid en veiligheid in meer dan 40 studies. Bovendien is het ook aangetoond dat SelenoPrecise voor meer dan 88% effectief opgenomen wordt in het lichaam.

Bron:

  • (1) Nutrients 2015, 7,1494-1537; doi:10,3390/nu7031494, A review of dietary selenium intake and selenium
  • (2)“Improved health-related quality of life, and more days out of hospital with supplementation with selenium and coenzyme Q10 combined. Results from a double blind, placebo-controlled prospective study”, Peter Johansson, Ö. Dahlström, U. Dahlström, U. Alehagen; The Journal of Nutrition, Health & Aging, April 1. 2015

Klik hier voor meer info. »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…