Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zijn ouderdomswratten gevaarlijk?

Bram
3 min read

Naarmate je ouder wordt, is de kans groot dat je te maken krijgt met ouderdomswratten. Dit zijn wratten die doorgaans bij oudere mensen voorkomen en op de huid ontstaan vanaf een leeftijd van 50 jaar. In dit artikel lees je meer over deze veelvoorkomende wratten. Zo lees je wat ouderdomswratten precies zijn, of deze wratten gevaarlijk zijn en of ouderdomswratten besmettelijk zijn. 

Wat zijn ouderdomswratten?

Ouderdomswratten worden ook wel verruca senilis (medische benaming), seborrheic keratosis of seborrhoic wart (Engelse benamingen) genoemd. Deze wratten zijn goedaardige vormsels aan de huid, die eruit zien als kleine, vettige plekjes die iets op de huid liggen. Ouderdomswratten komen voornamelijk voor bij mensen van 50 jaar en ouder en hoe ouder je wordt, des te meer ouderdomswratten je krijgt. Vandaar ook de naam ouderdomswratten, omdat deze wratten voorkomen bij oudere mensen en bovendien steeds meer voorkomen als je ouder bent. 

Meestal beginnen de ouderdomswratten met groeien als je een jaar of 30 bent, maar op deze leeftijd heb je slechts te maken met een aantal wratten. Als je 50 jaar oud bent, groeit dit aantal gestaag en naarmate je ouder wordt, ontstaan er nog meer ouderdomswratten. 

Ouderdomswratten zien er anders uit dan standaard wratten die je misschien wel eens op jongere leeftijd hebt gehad. Deze standaard wratten zijn namelijk vaak wit of gelig en liggen duidelijk op de huid, terwijl ouderdomswratten een andere kleur hebben en bovendien minder dik zijn dan de meeste standaard wratten. Zo zien ouderdomswratten er eerst geel uit, maar verkleuren later naar bruin of zwart. De wratten komen het meest voor op het gezicht, de borst, de buik en de rug, waar de wratten op de huid liggen. In tegenstelling tot de standaard wratten zijn ouderdomswratten dunner en lijken deze wratten soms meer op moedervlekken dan op standaard wratten.

Je kunt het ontstaan van de wratten niet voorkomen, dus het ondergaan van een preventieve behandeling tegen ouderdomswratten of het gebruiken van middeltjes om ouderdomswratten te voorkomen is niet effectief. 

Zijn ouderdomswratten gevaarlijk?

Zoals al eerder vermeld, zijn ouderdomswratten goedaardige vormsels op de huid. Het feit dat de wratten goedaardig zijn, betekent dat de wratten niet gevaarlijk zijn. Wel kunnen de wratten jeuken of ontsierend ogen, waardoor veel mensen er toch voor kiezen om ouderdomswratten te verwijderen. Zeker als je veel ouderdomswratten in het gezicht hebt, kan het laten verwijderen van ouderdomswratten een goede oplossing zijn om je oude uitstraling weer terug te krijgen. 

Gelukkig bestaan er verschillende behandelingen om ouderdomswratten te verwijderen, dus dit is niet onmogelijk. Wel dien je er na het verwijderen van de wratten rekening mee te houden dat ouderdomswratten blijven groeien, zeker als je ouder wordt, en dat het dus niet te voorkomen is dat er nieuwe wratten groeien. Om echt van je wratten af te komen, dien je de behandeling tegen ouderdomswratten dan ook regelmatig te herhalen. 

Zijn ouderdomswratten besmettelijk?

Ouderdomswratten zijn niet besmettelijk. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je meer wratten krijgt als je in aanraking bent gekomen met iemand die ouderdomswratten heeft of dat er een uitbraak van ouderdomswratten ontstaat als je eenmaal één ouderdomswrat hebt.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…