Bepaalde periodes in het jaar zorgen ervoor dat wij slechter slapen. De gezellige kerstperiode staat immers wel voor de deur, maar voor studenten betekent dit: blokken! Het leven van een student in de examens is dan ook een ware uitputtingsslag, dat gaan wij niet ontkennen. Ze moeten lange dagen en vaak ook lange nachten studeren en zich concentreren….Tijdens de blokperiode komt de gemiddelde student dan ook typisch nachtrust te kort. En dat terwijl slapen noodzakelijk is voor een lichamelijke en geestelijke gezondheid. Hoe komt dat toch? Lees hieronder meer over het slaaphormoon melatonine en hoe de werking ervan in de examenperiode wordt verstoord.
Dé blokstrategie
Een goede nachtrust vormt een fundamenteel onderdeel van de blokstrategie. Je hersenen verwerken namelijk informatie wanneer je slaapt en je hormonen reguleren ’s nachts. In onze slaap integreren we nieuwe informatie en koppelen we deze aan reeds bestaande kennis. Deze gegevens worden vervolgens opgeslagen in ons langetermijngeheugen. Tijdens onze slaap moet ons lichaam herstellen en opbouwen. Bovendien is slaap ook essentieel voor onze algemene gemoedstoestand en motivatie. Alles begint natuurlijk bij een gezonde levensstijl: evenwichtig eten, voldoende bewegen en af en toe ontspannen, zijn ten allen tijde aangeraden tijdens zo’n lange periode van geheugenwerk.
Het aantal uren slaap verschilt natuurlijk van individu tot individu. Niet iedereen heeft dagelijks acht uur nodig, dat is een mythe. Driekwart van de bevolking heeft een slaapbehoefte van zeven tot negen uur per dag. Wat wel belangrijk is, is de slaapkwaliteit! Wetenschappers van Ugent en KULeuven hebben een onderzoek gedaan (2014) rond de slaapkwaliteit van eerstejaarsstudenten, gekoppeld aan hun examenresultaten. Wat bleek? Studenten die zeven uur slapen in plaats van zes uur levert gemiddeld 1,7 meer punten op 20 bij een examen! De moeite, toch?
Daarom slaap je slecht tijdens examens
De broodnodige nachtrust is helaas het eerste wat sneuvelt bij de studenten. Tijdens de examenperiode werken veel studenten ’s nachts en drinken ze liters koffie of energiedrankjes. Wanneer ze dan eindelijk door hun cursus zijn geraakt en op punt staan om te gaan slapen, zal de meerderheid graag toch nog eerst even sociale media of Netflix checken. Want dat kan toch geen kwaad? Fout gedacht… De blootstelling aan het blauwe licht van de schermen van laptops en smartphones, zeker in combinatie met stress, maakt dat de werking van ons slaaphormoon melatonine wordt afgeremd en je niet in een diepe slaap geraakt. Ook roken of alcohol consumeren voor het slapengaan is uit den boze, slapen wordt dan nog lastiger. Gevolg? Een tekort aan melatonine. Dit wil zeggen dat je slaap- en waakritme helemaal ontregeld raken.
Tips om beter te slapen tijdens de examens
- Cliché, maar waar: eet evenwichtig en drink voldoende water!
- Vermijd in bed andere activiteiten zoals eten, tv-kijken, piekeren,…
- Wanneer je langer dan 20 minuten wakker ligt, sta op en ga even naar een andere plaats
- Respecteer een vast uur van opstaan
- Beperk dutjes overdag
- Een slaapmutsje is niet aan te raden, want alcohol en cafeïne beïnvloedt de diepe slaap of REM-fase
- Zorg voor een aangename slaapkamertemperatuur
- Lichamelijk activiteit en ontspanning overdag is gewenst
- Zorg voor voldoende melatonine op het juiste moment
Ons slaaphormoon melatonine
Melatonine is een natuurlijke stof die ons lichaam produceert in de pijnappelklier in het centrum van de hersenen. Het wordt bij iedereen door het lichaam zelf aangemaakt elke avond bij duisternis. Voldoende melatonine is essentieel voor iedereen en zorgt ervoor dat ons lichaam overgaat in een slaaptoestand. Het verkort de oppervlakkige slaap en brengt je sneller naar een diepe slaap en remfase. De productie ervan wordt echter afgeremd door blootstelling aan het licht én heeft een omgekeerd effect met activerende hormonen overdag zoals adrenaline, noradrenaline en cortisol. Voor studenten tijdens examens die op die manier een tekort aan melatonine hebben, kan een aanvulling met melatonine helpen om uitgerust op te staan.
Help je lichaam dat een tekort heeft aan melatonine om zijn biologische klok te regelen met een voedingsaanvulling melatonine, zoals Bio-Melatonine Complex van Pharma Nord. Laat langzaam smelten onder de tong en dit zorgt in 20 minuten voor een normale curve melatonine op het juiste moment. Zo kan ook jij ten volle profiteren van die extra gescoorde punten! Succes!