Het voorkomen van een stomp trauma op de romp is voor een groot deel te wijten aan fair play. Vaak wordt het veroorzaakt doordat een andere sporter de andere een klap of stomp tegen de romp aangeeft. Dit kan heftige symptomen opleveren namelijk inwendige bloedingen, een ribbreuk of klaplong. Dit zijn geen situaties die je zelf wil meemaken of een tegenstander toewenst. Dit maakt fair play en het jezelf houden aan de regels zo ontzettend belangrijk. Waarom zou je iemand een stomp trauma op de romp geven als je zelf ook geen trauma wil meemaken? Hou je dus gewoon aan de regels en zo kan je al heel veel problemen voorkomen.
Stomp trauma bij vechtsporten
Het gebeurd al steeds vaker dat het stompen van een andere speler onder de gordel niet is toegestaan. Maar er zijn vaak ook regels bij inwendige bloedingen en ribbreuken worden voorkomen. Het is belangrijk om je aan deze regels gewoon te houden. Je wilt tenslotte geen dodelijk incident op je geweten hebben. Eventueel kan je zelfs bij vechtsport aangeklaagd worden voor dood door schuld als je expres letsel hebt toegebracht. Stomp trauma voorkomen begint dus voor een groot deel bij jezelf. Leef gewoon de regels na en je voorkomt zo al heel veel incidenten en problemen.
Beschermende kleding bij vechtsporten
- Borstbeschermer voor vrouwen.
- Buikbeschermer voor kwetsbare organen.
- Volledige lichaamsbeschermer voor en achterkant.
- Lichaamsbeschermer
- Borstbeschermer mannen
Stomp trauma bij Rugby
Rugby is een echte contactsport waarbij je elkaar regelmatig omver duwt. Bij American Football wordt bijvoorbeeld regelmatig de tegenstander omver gebeukt. Een stomp trauma op de romp kan dan al snel ontstaan vooral ribbreuken en klaplongen. Dit is de reden dat er voor een complete beschermende outfit wordt gekozen. Hierbij worden niet alleen de schouders bedekt met bescherming voor schouderbeuken, maar ook de volledige romp wordt beschermd. Mocht je aan Rugby of American Football doen dan is het belangrijk om te investeren in een goede sportoutfit. Koop de kleding absoluut niet te klein of te groot. Hierdoor kunnen juist sportblessures ontstaan en dit wil je liever niet meemaken. Inwendige bloedingen kunnen zelfs de dood als gevolg hebben dus probeer dit soort blessures te vermijden met de juiste kleding.
De juiste techniek
Het is belangrijk dat je de techniek van het sporten goed beheerst. Ga niet direct volle bak of probeer dingen uit die je nog helemaal niet beheerst. Met wielrennen ga je bijvoorbeeld niet direct aan een gevaarlijke afdaling van een Tour de France berg beginnen. Begin eerst met een klein heuveltje en oefen het dalen net zo lang tot je dit volledig beheerst. Door de techniek goed te beheersen is er een minder groot risico dat je in een afdaling komt te vallen en zo gewond raakt met inwendige bloedingen en klaplongen. Natuurlijk kan je een valpartij bij wielrennen of paardrijden nooit helemaal uitsluiten. Het gevaar blijft natuurlijk altijd aanwezig. Maar de kans op een valpartij wordt wel een stuk kleiner als je de juiste techniek gebruikt tijdens het sporten.
Sportiviteit
We hebben het hierboven natuurlijk al gehad over fair play. Het is belangrijk om je aan de regels te houden en de andere spelers te respecteren. Naast het houden aan de regels is sportiviteit natuurlijk ontzettend belangrijk. Als sportieve sporter beheers je altijd de techniek goed en ga je niet provoceren. Ga niet de tegenstander de hele tijd treiteren tot die explodeert. Het is belangrijk om elkaar gewoon te respecteren en niet aan te vallen. Hou het spelen gewoon fair en denk na over je sportieve presentatie in plaats van haantjes gedrag in het veld. Hiermee help je trauma’s bij jezelf en anderen voorkomen.