Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe gebruik je een Pessarium?

Olivier
5 min read

Een pessarium, of vrouwenring, kun je niet zomaar bij de apotheek kopen. Deze dien je aan te laten meten door de huisarts of de gynaecoloog. Dit gebeurt met behulp van een inwendig onderzoek. Aan de hand van dit onderzoek, krijg je een op maat gemaakt pessarium. De doorsnede varieert van 5,5 tot 10 centimeter. Oorspronkelijk is het pessarium een voorbehoedmiddel, maar tegenwoordig wordt het vooral gebruikt ter verlichting van klachten als een verzakking of incontinentie.

Afsluiting van de baarmoedermond

Met een pessarium sluit je de baarmoedermond af. Dit middel zorgt ervoor dat de zaadcellen de baarmoeder niet kunnen binnendringen. Ook moeten de cellen dan een langere weg afleggen naar de baarmoedermond in een zure vaginale omgeving. De meeste zaadcellen gaan onderweg dus al dood. Verder wordt er op het diafragma een zaaddodend middel aangebracht. Hierdoor is er nog minder kans dat zaadcellen de baarmoeder binnendringen. Zo wordt een zwangerschap dus voorkomen. Na de geboorte van een kind, moet je het pessarium weer opnieuw laten aanmeten door je huisarts of gynaecoloog. Het kan dan voorkomen dat je een andere maat nodig hebt.

Inbrengen voordat je gaat vrijen

Voorafgaand aan elke vrijpartij moet je het pessarium inbrengen in je vagina. Dit vergt wel wat oefening. Op de binnenkant van het kapje dien je zaaddodend middel aan te brengen. Dit kan pasta of schuim zijn. Het pessarium moet je schuin en diep vaginaal inbrengen, net tegen de baarmoedermond aan. Daarna dien je zaaddodend middel in de vagina aan te brengen. Aangezien het zaaddodend middel na twee uur zijn werking verliest, mag je het pessarium niet eerder dan een uur voor de vrijpartij inbrengen. Na de vrijpartij moet het pessarium minstens acht uur blijven zitten. Zo voorkom je dat er alsnog zaadcellen in de baarmoedermond terechtkomen. Je kunt dit anticonceptiemiddel eenvoudig schoonmaken met water en een beetje zeep. Spoel het ook met water af, voordat je het weer gaat gebruiken.

Betrouwbaar voorbehoedsmiddel

Als je het pessarium op de juiste manier gebruikt, dan is het een betrouwbaar voorbehoedsmiddel. De kans dat je dan nog zwanger kunt raken, is minder dan één procent. Toch wordt het pessarium niet altijd goed gebruikt. In Nederland wordt ongeveer drie tot vier procent van de vrouwen die dit voorbehoedsmiddel gebruikt toch nog zwanger. Heb je gevreeën en merkte je tijdens de vrijpartij dat je het pessarium niet of niet goed had ingebracht? Of had je het te vroeg uit je vagina gehaald? Dan bestaat er een kans op een zwangerschap. Om dit te voorkomen, kun je het beste de morning-afterpil slikken.

Nauwelijks bijwerkingen

Een groot pluspunt van het pessarium is, dat deze nauwelijks bijwerkingen heeft. Een vrouw voelt het meestal niet zitten. Een man kan het soms voelen tijdens de geslachtsgemeenschap. Verder blijf je je normale menstruatiecyclus behouden. Er zijn vrouwen die overgevoelig op een zaaddodend middel reageren. Als dit het geval is, kun je een ander middel proberen.

Bij sommige vrouwen ontstaan er bij het gebruik van het pessarium een rubberallergie. Het is dan een optie om met een latexvrije condoom, de Femcap of een vrouwencondoom te vrijen. Een rubberallergie kun je laten vaststellen door je arts. Er wordt dan een allergietest gedaan.

Geschikt voor bijna alle vrouwen

Een pessarium is geschikt voor bijna alle vrouwen, die al eens geslachtsgemeenschap hebben gehad. Je kunt het pessarium ook gebruiken na een vaginale bevalling. Als je daarvoor nog niet eerder een diafragma hebt gebruikt, moet je deze laten aanmeten door je arts of gynaecoloog. Dit kan je vanaf zes weken na de bevalling laten doen.

Gebruikte je voordat je zwanger werd ook al een pessarium? Dan dien je de maat opnieuw te laten opmeten. Na een vaginale bevalling, hebben de meeste vrouwen meestal een grotere maat pessarium nodig.

Voor veel vrouwen is het pessarium dus een goed voorbehoedmiddel. Dit geldt echter niet voor vrouwen, die:

  • Niet goed met hun vingers in hun vagina kunnen komen of het vervelend vinden om iets in hun vagina te hebben
  • Minder dan zes weken geleden zijn bevallen
  • Nog geen geslachtsgemeenschap hebben gehad

Alleen beschermt tegen zwangerschap

Het pessarium biedt alleen bescherming tegen een zwangerschap en niet tegen een seksueel overdraagbare aandoening, oftewel een geslachtsziekte. Om jezelf tegen een geslachtsziekte te beschermen, moet je een condoom gebruiken.

Een jaar gebruiken

Het pessarium kan meerdere malen gebruikt worden. Deze kun je ongeveer een jaar gebruiken. Als het rubber vlekkerig wordt of gaat verkleuren, dan is deze niet meer goed. Dit komt door de zaaddodende middelen en het lichaamsvocht. Berg het pessarium altijd ergens op waar het donker is, zoals in een kast. Check ook goed of er geen scheurtjes inzitten. Je kunt dit controleren door het diafragma in het licht te houden of er goed met je vinger door te voelen. Zo voel je al snel of het diafragma nog goed is en bescherming biedt.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…