Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Pessarium: Werking & Prijs, Voordelen & Nadelen

Olivier
5 min read

Het pessarium is een rond rubberen kapje, dat je voor het vrijen in je vagina schuift. Met dit voorbehoedmiddel kan je een zwangerschap voorkomen. De betrouwbaarheid van dit anticonceptiemiddel is 95 procent. Het pessarium is een goede aanvulling als je het niet vertrouwt om alleen met een condoom te vrijen.

Als je het pessarium in je vagina hebt ingebracht, sluit deze de baarmoedermond af. Er kan dan geen sperma naar binnen komen. Dit kan alleen als het voorbehoedmiddel precies past. Het wordt dan ook op maat gemaakt. De doorsnede van dit anticonceptiemiddel varieert van 5,5 tot 10 centimeter. Het kan voorkomen dat je na de geboorte van een kind een andere maat moet hebben. Deze moet je dan opnieuw laten aanmeten door je arts of de gynaecoloog.

Het pessarium werkt alleen optimaal als je deze met een zaaddodend middel gebruikt, zoals schuim of een pasta. Hiermee worden de zaadcellen die in je vagina terechtkomen uitgeschakeld. Na elke vrijpartij moet het pessarium minimaal acht uur blijven zitten. Daarna kan deze uit de vagina worden gehaald. Je kunt dit voorbehoedmiddel schoonmaken met lauw water en een beetje zeep. Als je het pessarium weer wilt gebruiken, moet je deze eerst weer afspoelen.

De betrouwbaarheid

Als het pessarium de goede maat heeft en je deze op de juiste manier inbrengt, dan is dit anticonceptiemiddel betrouwbaar. Er is een kans van 1 op 100 dat je toch zwanger wordt. De reden dat sommige vrouwen toch nog zwanger worden is, omdat ze het pessarium niet goed gebruiken of een verkeerde maat hebben. Hierdoor werkt dit voorbehoedsmiddel niet naar behoren.

De prijs van Pessarium

De prijs van een pessarium ligt tussen de €60 en €70. De exacte prijs is weer afhankelijk van de maat. Zaaddodend middel kost ongeveer €10. Vanuit de basisverzekering worden de kosten voor een pessarium niet vergoedt. Als je een aanvullende verzekering hebt, is dit meestal wel het geval.

De voordelen

Een pessarium heeft een aantal voor- en nadelen. Bekende voordelen van dit anticonceptiemiddel zijn:

  • Geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven
  • Het bevat geen hormonen
  • Je vruchtbaarheid wordt niet beïnvloed
  • Je menstruatiecyclus blijft hetzelfde
  • Je gebruikt het alleen als je gaat vrijen. Je hoeft er verder dus niet aan te denken

Geschikt bij borstvoeding

Aangezien het pessarium geen hormonen bevat, kunnen vrouwen die borstvoeding geven het ook gebruiken. Dit heeft totaal geen invloed op de samenstelling van de borstvoeding.

Geen hormonen

Het pessarium bevat geen hormonen. Je hebt dus geen last van bijwerkingen die door hormonen komen, zoals hoofdpijn, gewichtstoename of een verminderd libido. Iets dat bij de pil soms wel het geval is.

Geen invloed op je vruchtbaarheid

Aangezien het pessarium enkel je baarmoeder afsluit en geen hormonen bevat, kan dit anticonceptiemiddel geen invloed uitoefenen op je vruchtbaarheid.

Je menstruatiecyclus blijft hetzelfde

Het pessarium stuurt je menstruatiecyclus niet. Je blijft dus op een natuurlijke manier menstrueren.

Je gebruikt het alleen bij het vrijen

De pil moet je trouw elke dag innemen. Als je de pil niet trouw elke dag inneemt, dan neemt de werking af. Dit is niet zo bij het pessarium. Hier moet je alleen aan denken als je gaat vrijen.

De nadelen

Net zoals elk anticonceptiemiddel, heeft het pessarium ook een aantal nadelen, zoals:

  • Meer kans op een onverwachte zwangerschap
  • Je kunt niet spontaan gaan vrijen
  • Je moet het gebruiken in combinatie met een zaaddodend middel
  • Het pessarium moet je eerst laten opmeten door een arts
  • Niet geschikt voor alle vrouwen

Meer kans op een onverwachte zwangerschap

Het pessarium wordt als onbetrouwbaar genoemd. Dit komt, omdat sommige vrouwen dit voorbehoedsmiddel verkeerd gebruiken of geen goede maat hebben. Als het op de verkeerde wijze wordt gebruikt of als de maat niet goed is, dan verliest het pessarium zijn werking en ben je niet meer beschermt tegen een zwangerschap.

Je kunt niet spontaan vrijen

Voordat je gaat vrijen moet je het pessarium eerst inbrengen. Je kunt dus niet spontaan gaan vrijen. Dit kan de vrijpartij flink verstoren en de zin om te vrijen verminderen.

Werkt alleen met zaaddodend middel

Het pessarium werkt alleen goed, als je deze in combinatie met zaaddodend middel gebruikt. Voordat je gaat vrijen, moet je dus niet alleen het pessarium inbrengen, maar ook het zaaddodend middel. Dit kost dus tijd en de zin in vrijen kan dan al weg zijn.

Eerst laten opmeten

Je kunt het pessarium niet zomaar kopen bij de apotheek. Deze wordt aangemeten door de huisarts of gynaecoloog. Dit gebeurt aan de hand van een inwendig onderzoek. Iets dat sommige vrouwen afschrikt.

Niet geschikt voor alle vrouwen

Het pessarium is minder geschikt voor vrouwen, die het vervelend vinden om iets vaginaals in te brengen. Verder is dit middel ook niet geschikt voor vrouwen die last hebben van een vaginale afwijking.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…