Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe kan je brood langer bewaren?

Gezond.be
4 min read

Niets is vervelender dan ’s ochtends opstaan, zin hebben in een lekkere boterham met choco, om vervolgens vast te stellen dat het brood dat je eergisteren kocht al hard begint te worden. Vers gebakken brood is heerlijk, maar jammer genoeg blijft het meestal niet zo lang vers. Vooral als je alleen woont, is het soms moeilijk een volledig brood op te krijgen voordat het hard wordt. Tijd voor een aantal handige tips om je brood langer te kunnen bewaren!

Koop ongesneden brood

Het is de normaalste zaak van de wereld: we kopen ons brood gesneden, en als we zin hebben in een boterham, nemen we simpelweg een paar sneetjes. Maar er is een nadeel aan verbonden: gesneden brood bewaart namelijk minder lang. Dat heeft te maken met het feit dat er meer lucht aan gesneden brood kan, waardoor het sneller uitdroogt en zijn smaak verliest. Je kunt dus beter een ongesneden brood kopen.

Let op waar je begint te snijden

Als je aan een ongesneden brood begint te snijden, dan begin je best vanuit het midden, in plaats van aan de uiteinden van het brood. Snij van de twee grote stukken sneetjes af, en bewaar wat overgebleven is met de helften tegen elkaar, zodat er minder lucht kan binnendringen.

Bewaar brood niet in de koelkast

Bewaar je brood zeker niet in de koelkast, want daardoor wordt het verouderingsproces sneller in gang gezet. Brood bevat namelijk zetmeel en water. Zetmeel laat echter water los bij een temperatuur tussen de -5°C en +5°C, waardoor het uitdroogt.

Let op de verpakking

Als je je brood in een plastic zak bewaart, kan er minder lucht aan, en blijft het langer zacht en vers. Ben je fan van een krokant korstje? Steek het dan in een papieren zak. Laat brood niet op het aanrecht liggen, maar bewaar het in een luchtdichte broodtrommel. Zorg ervoor dat de trommel schoon en fris is.

Vries je brood in

Ben je het beu om elke dag naar de bakker te moeten gaan en vind je het handiger om een aantal broden in één keer te kopen? Of woon je helemaal alleen, en slaag je er niet in om een volledig brood op te eten voordat het hard wordt? Dan kan je het brood dat je over hebt simpelweg invriezen. Op die manier blijft brood tot wel twee weken vers. Door elke morgen de sneetjes die je nodig hebt te ontdooien, kan je toch elke keer genieten van vers brood op je bord. Let wel op dat je het brood op kamertemperatuur ontdooit, want door het in de microgolf te steken, droogt het uit.

En als het toch te laat is…

Heb je toch nog een aantal sneetjes oud brood over die te hard zijn om nog op te eten? Koppel dan het nuttige aan het aangename, en gebruik de sneetjes om er soepcroutons, wentelteefjes of paneermeel van te maken. Je kunt de boterhammen ook roosteren en zo die oude sneetjes omtoveren tot heerlijke toast of bruschetta. 

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…