It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Hoe licht is light?

Camille
3 min read

Light producten doen het goed in de supermarkt. Het woord ‘light’ suggereert dat het gezonder is en dat je er zelfs mee zou kunnen afvallen. Maar hoe licht is 'light' eigenlijk? En helpt het daadwerkelijk om af te vallen?

Light beïnvloedt je spijvertering

Onderzoek toont aan dat light producten het metabolisme, oftewel de stofwisseling, vertraagt waardoor het eten minder snel verteerd wordt. Het lichaam krijgt namelijk niet meer het signaal dat het vol zit en zodoende blijf je doorgaan met eten. Onderzoek toont tevens aan dat personen meer eten wanneer het light producten betreft, omdat ze in de veronderstelling zijn dat dit minder erg is. Naast het voor de hand liggende obesitas, leidt het eten of drinken van light producten tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes type 2.

Wat zijn een lichtproducten?

Een product mag niet zomaar de titel ‘light’ dragen. Binnen de Europese wetgeving is afgesproken dat de term past gebruikt mag worden wanneer het verschil in energiewaarde (kcal), vetten of suikers in vergelijking met het normale product minimaal 30 procent bedraagt. Er zijn verschillende mogelijkheden om tot een light variant van een product te komen:

1. Verminderen van de hoeveelheid suiker

Om de zoete smaak te behouden, wordt de suiker volledig of gedeeltelijk vervangen door zoetstoffen. Bijvoorbeeld: light frisdrank zoals cola.

2. Verminderen van de hoeveelheid vet

Bijvoorbeeld: light chips en light mayonaise

3. Combinatie: vermindering van suiker en vet

Dit zie je vaak terugkomen bij melkproducten. Bijvoorbeeld: fruityoghurt op basis van magere of halfvolle melk die gezoet zijn met zoetstoffen.

30% minder en toch ongezond?

Ondanks dat light producten 30% minder suiker, vet en/of calorieën bevatten, wil dit niet altijd betekenen dat het ook gezonder is dan de normale versie. Zo is het verschil in calorieën tussen reguliere en light producten bijna niks. Light chips bijvoorbeeld, bevat inderdaad 30% minder vet dan normale chips, maar dit betekent niet dat het ook 30% minder calorieën bevat! Zowel normale als light chips bestaan namelijk grotendeels uit koolhydraten, afkomstig uit de aardappel. Afvallen doe je door minder calorieën te gebruiken dan dat je verbruikt, uiteraard in combinatie met meer meer bewegen. In theorie kun je wanneer je doelgericht en bewust light producten gebruikt minder calorieën binnen te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld voor een light kaas kiezen in plaats van een plakje traditionele kaas. Maar let op voor het psychologische effect, light kaas betekent niet dat je een plakje extra mag!

Door Camille

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...