Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe ontstaat gehoorverlies?

Camille
4 min read

1 op de 6 volwassenen heeft te maken met een zekere vorm van gehoorverlies. Choquerend? Gehoorverlies wordt vaak geassocieerd met ouderdom, maar dat is echt niet altijd het geval. Iedereen kan ermee te maken hebben. Het is wel zo dat het vaker voorkomt bij mensen ouder dan 55 jaar. Gehoorverlies kan geleidelijk aan optreden als gevolg van ouderdom, maar even goed veroorzaakt worden door een infectie, letsel of geboorteafwijking.

Gehoorverlies

Als iemand lijdt aan gehoorverlies dan is er een vermindering van vermogen om te horen. Dit kan zowel plots als geleidelijk aan ontstaan, of een aangeboren afwijking zijn. Het is bij iedereen anders en kan variëren van mild tot ernstig. Tevens kan gehoorverlies zowel tijdelijk als blijvend zijn.

Mogelijke oorzaken

Er kan niet altijd achterhaald worden wat de precieze oorzaak is van gehoorverlies. De verschillende oorzaken van gehoorverlies zijn in te delen in aangeboren slechthorendheid of verworven slechthorendheid. Daarnaast kan het zowel erfelijk als niet erfelijk zijn.

Aangeboren slechthorendheid

Het is mogelijk dat een baby doof of slechthorend wordt geboren. Dat komt doordat er iets tijdens de ontwikkeling van de vrucht niet goed is gegaan. Aangeboren slechthorendheid kan ook erfelijk zijn, dan is dit vastgelegd in de genen. 1 op de 1000 baby’s is slechthorend of doof. Niet erfelijke aangeboren slechthorendheid kan veroorzaakt zijn door:

  • Het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap
  • Een ziekte die de moeder had tijdens de zwangerschap
  • Een groeistoornis van de gehoorgang (gehoorgang-atresie)
  • Zuurstoftekort tijdens of vlak na de geboorte

Verworven slechthorendheid

Als slechthorendheid niet aangeboren is, maar ontstaat op latere leeftijd dan spreken we over verworven slechthorendheid. Dit kan veroorzaakt worden door een ongeval, een infectieziekte of door het gebruik van bepaalde medicijnen.

Andere oorzaken

1. Ouderdomsgehoorverlies

Naarmate je ouder wordt, kan je het vermogen verliezen om verschillende tonen waar te nemen. Dit kan heel wat gevolgen met zich meebrengen. Het ouderdomsverlies is een gevolg van een natuurlijk slijtage van het gehoorsysteem. Vaak wachten mensen veel te lang met actie te ondernemen wanneer ze merken dat hun gehoor achteruitgaat. Dat is jammer, want hoe vroeger een verminderd gehoor opgemerkt wordt, hoe groter de kans op herstel.

2. Lawaaislechthorendheid

Deze soort wordt veroorzaakt door te veel blootstelling aan lawaai of te luide geluiden. Hierbij is de werksituatie van grote invloed. Regelmatige blootstelling aan harde geluiden werkt gehoorverlies in de hand, bv. in een discotheek, muziekoptreden, metaalfabriek…

Lawaaislechthorendheid kan in vele gevallen vermeden worden door het dragen van gehoorbescherming. Voorkomen is beter dan genezen! Ontdek hier of je risico loopt op gehoorschade.

Oplossingen

Als je twijfelt aan je gehoor kan je je best laten testen. Bij AudioNova Hoorcentrum kan je terecht voor een gratis en vrijblijvende hoortest. Binnen 15 minuten vertelt de test hoe het met je gehoor is gesteld. Klik hier voor meer info.

Slechthorenden die een hoortoestel dragen geven aan dat zij zich beter voelen. Daarnaast ondervinden ze een verbeterde mentale gezondheid en voelen ze zich onafhankelijker en zekerder. Het blijkt o.a. ook een positief effect te hebben op de levenskwaliteit en het welzijn van de slechthorenden. Een ander voordeel is dat de delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de auditieve waarneming gestimuleerd blijven en zo achteruitgang ervan voorkomen kan worden.
Klik hier voor meer info.

www.audionova.be

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…