Moeten we binnenkort ook onze huisdieren vaccineren? Wetenschappers zeggen van wel
Het coronavirus kan een groot aantal diersoorten besmetten, waaronder katten, honden en andere huisdieren. Vaccineren we ze dan best ook? Het zou in de...
Inhoud
Veel mensen zien gehoorverlies als een vervelend probleem waar voornamelijk ouderen mee te maken krijgen. Ze begrijpen hoe vervelend het is om niet meer zo goed te horen, maar onderschatten de gevolgen die erbij komen kijken. Een veelvoorkomend en erg vervelend gevolg van gehoorverlies, is sociale isolatie. Hoe dit komt en hoe je dit kunt voorkomen of oplossen, lees je in dit artikel.
Gehoorverlies komt de laatste jaren veel vaker voor dan vroeger, vooral om de twee volgende redenen: het geluidsniveau is wereldwijd enorm gestegen en mensen leven langer. Hierdoor is het aantal mensen met leeftijdsgebonden gehoorproblemen toegenomen.
Mensen met gehoorproblemen mijden vaak sociale situaties omdat ze de gesprekken niet kunnen volgen en verliezen zo het sociale contact. Verschillende onderzoeken hebben reeds uitgewezen dat gehoorverlies vaak samen gaat met sociale isolatie, weinig zelfvertrouwen, angstgevoelens, depressies en een vermindering van de levenskwaliteit. Het gehoor is heel belangrijk voor te communiceren en de menselijke interactie. Vrienden en familie kunnen hierbij een steun zijn maar kunnen hier ook een negatief effect op hebben. Ze kunnen het bv. vervelend vinden om hun gesprekken telkens te moeten herhalen.
Hoortoestellen kunnen hierbij een oplossing bieden. Slechthorenden met een hulptoestel geven vaak aan dat zij, sinds hun hoortoestel, betere relaties hebben met hun omstaanders, positievere gevoelens hebben, een verbeterde mentale gezondheid ervaren en zich onafhankelijker/zekerder voelen. Doordat hoortoestellen de communicatie verbeteren leveren zij hiermee tegelijkertijd een bijdrage aan een verbeterd sociaal functioneren.
Wist je zelfs dat de laatste 10 jaar het aantal Belgen die een hoorapparaat dragen, is verdubbeld? Volgens cijfers van de CM hadden in 2002 zo’n 10.000 Belgen een hoorapparaat voorgeschreven en terugbetaald gekregen. Tegen 2012 was dit aantal reeds verdubbeld tot bijna 21.000. Een van de oorzaken hiervan is de vergrijzing van de bevolking. De bevolking in België wordt ouder en gehoorverlies is vaak het gevolg van het normale verouderingsproces. De achteruitgang van het gehoor hoort dus bij het verouderingsproces, maar let hierbij op van sociale isolement. Een hoorapparaat kan hierbij een uitkomst bieden.
Het coronavirus kan een groot aantal diersoorten besmetten, waaronder katten, honden en andere huisdieren. Vaccineren we ze dan best ook? Het zou in de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon