Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe weet ik of ik slechthorend ben?

Camille
4 min read

Iedereen heeft er weleens last van: je hoort iemand praten, maar je weet niet precies wat deze persoon zegt. Het is niet zo vreemd als je af en toe niet kan verstaan wat iemand zegt, maar als je vaker moet vragen om het nog eens te herhalen, is de kans aanwezig dat je slechthorend bent. Als je lijdt aan gehoorverlies, kan je het gevoel hebben alsof je de enige bent. Dat is onwaar. Wist je dat meer dan 1 op de 10 Belgen een gehoorprobleem heeft? Hoe je kunt achterhalen of je slechthorend bent, lees je in dit artikel.

Gehoorverlies?

Gehoordegeneratie volgt meestal een patroon. In je twintiger jaren bedraagt je gehoorafstand gemiddeld 16 meter. Vanaf de leeftijd van 30 jaar start de natuurlijke slijtage van je gehoor en neemt je gehoorvermogen geleidelijk af. Op je 50ste hoor je ongeveer nog tot 8 meter ver. En als je je 60ste voorbij bent, hoor je iemand nog op slechts 3 meter afstand.

Meer dan de helft van de Belgische 60- plussers kampt met gehoordegeneratie, bij de 70-plussers loopt dit getal zelfs op tot meer dan 80%. Gehoorverlies klinkt bij iedereen anders en wordt op verschillende manieren veroorzaakt. Dit kan normale slijtage, medische gevolgen of door harde geluiden zijn. De mate van gehoorverlies wordt uitgedrukt in decibellen. Je lijdt aan slechthorendheid als je een gehoorverlies hebt tussen de 20-90 decibel. Tot aan 20 decibel heb je een normaal gehoord, vanaf 90 decibel wordt er gesproken over doofheid.

Oorzaak

Bij slechthorenden kan het binnenoor het binnenkomende geluid niet meer optimaal verwerken. Dat komt doordat de trilhaartjes en de haarcellen door de ouderdom slijtage vertonen of zelfs helemaal uitvallen. Naast slijtage kan ook een ziekte, medicijngebruik en beschadiging als gevolg van harde geluiden ervoor zorgen dat je gehoor is aangetast.

Ben jij slechthorend? Wat nu?!

Veel mensen komen erachter dat ze slechthorend zijn door hun gehoor van nu te vergelijken met het gehoor dat ze altijd gehad hebben. Ze komen erachter dat ze mensen minder goed verstaan, de televisie steeds harder moeten zetten of hun favoriete muziek niet meer goed kunnen horen en dit vertelt hen dat hun gehoor achteruit is gegaan.

Om er 100% zeker van te zijn dat je gehoorverlies hebt, kan je een gehoortest laten doen. Via deze test kom je niet alleen te weten of je aan gehoorverlies lijdt, maar ook in welke mate je slechthorend bent. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen mild gehoorverlies, matig gehoorverlies en ernstig of zeer ernstig gehoorverlies. Vaak wordt slechthorendheid niet, of niet op de juiste manier, behandeld. Hulpmiddelen voor slechthorendheid kunnen de levenskwaliteit nochtans sterk verbeteren.

Na de hoortest

Als er bij een hoortest is vastgesteld dat je aan gehoorverlies lijdt, dan is de volgende stap een bezoek aan de neus-, keel- en oorarts. De arts kan op die manier een verdere diagnose stellen. Met dit voorschrift kan je in aanmerking komen voor een hoortoestel. Er zijn tegenwoordig heel wat moderne toestellen: van degangbare apparaatjes achter je oor, tot de mini onzichtbare toestelletjes in je oor. Welk type voor jou het meest geschikt is hangt deels af van je voorkeur, maar ook van de aard van je gehoorverlies.

 Klik hier voor meer info over het gehele traject van hoortest naar hoortoestel.

www.audionova.be

 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…