Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoortoestellen hebben een lange weg afgelegd..

Camille
3 min read

Veel mensen denken bij hoortoestellen nog altijd aan de grote apparaten die men vroeger achter het oor moest dragen om beter te horen, maar er is veel veranderd door de jaren heen. Vroeger waren de hoortoestellen inderdaad groot en vrij opvallend, maar tegenwoordig is dit wel anders. Lees snel verder.

Het eerste hoortoestel: de oortrompet

Het eerste apparaat dat ontwikkeld werd om hoorproblemen te verbeteren, was de oortrompet. De oortrompet werd in de zeventiende eeuw ontwikkeld en zoals de naam het al verklapt, ging het echt om een soort trompet die je tegen het oor aan moest leggen. Niet bepaald subtiel, maar wel vrij effectief. Het enige nadeel van de trompet, was het feit dat alle omgevingsgeluiden erg hard werden weerkaatst en je in drukke ruimtes dus alsnog moeite had om mensen te verstaan.

Hoortoestellen door de jaren heen: van groot naar steeds kleiner

Omdat de oortrompet toch wel veel beperkingen kende, ging men al snel aan de slag met het verder ontwikkelen van dit eerste hoorapparaat. Door de jaren heen werden er veel soorten hoorapparaten geïntroduceerd, die allemaal weer net iets beter en net iets kleiner waren dan de voorgangers. Kijken we bijvoorbeeld naar de apparaten van de jaren 70, dan zien we dat deze apparaten al vrij subtiel achter het oor zaten, maar nog wel goed zichtbaar waren aan de achterkant van het oor. Kijken we naar de gemiddelde apparaten die vandaag de dag worden gebruikt, dan zie je deze bijna niet meer zitten.

Niet alleen de vormgeving, maar ook de techniek achter de hoortoestellen is door de jaren heen flink veranderd. Vroeger maakte het hoorapparaat geluiden alleen maar harder, maar nu filtert het apparaat geluiden in de omgeving. Op deze manier kan het hoorapparaat het natuurlijke gehoor nabootsen, zonder harde en blikkerige geluiden te produceren.

Moderne hoorapparaten

Tegenwoordig zijn hoortoestellen veel kleiner: digitale technologie neemt steeds minder plaats in, waardoor je voor een bijna onzichtbare oplossing kiest. Bovendien heb je heel veel keuze tussen de verschillende ontwerpen en kleuren. Zo kan je een hoortoestel kiezen die goed aansluit bij je huids- en/of haarkleur.

Zelf de nieuwste hoortoesteltechnologie ervaren?

Omdat ze bij AudioNova Hoorcentrum veel belang hechten aan de kwaliteit van hun assortiment, doen ze op regelmatige basis onderzoek naar de nieuwste hoortoestellen op de markt. Momenteel zijn ze op zoek naar testpersonen voor het nieuwste Unitron toestel, dat in Canada ontwikkeld is, de North Moxi Fit Pro.

Twijfel je aan je gehoor? Wil je graag het nieuwste hoortoestel testen?
MELD JE HIER AAN ALS TESTPERSOON

Klik hier voor meer info.

www.audionova.be

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…