Als je slechthorend bent, heb je hier de hele dag last van. Het is een vervelend probleem en bovendien vindt het niet alleen plaats bij ouderen, maar komt het ook steeds vaker voor bij de jongeren. Jongeren lopen vaak gehoorverlies op door gehoorschade. Bij gehoorschade zijn de haarcellen in het binnenoor beschadigd en kan dit niet hersteld worden. Wil je voorkomen dat jouw gehoorproblemen je dagelijkse leven negatief gaan beïnvloeden? Lees dan onderstaande tips.
1. Hoortoestellen
Een hoortoestel is een apparaat dat gebruikt wordt om een verminderde hoorfunctie te verbeteren. Het apparaat kan je gehoorvermindering in veel gevallen grotendeels compenseren. Het toestel bestaat uit een microfoon, een luidspreker en een computerchip. De microfoon vangt de geluiden op waarna ze het omzet naar een elektrisch signaal. De chip zet het elektrische signaal vervolgens om naar een digitaal signaal, om dat signaal vervolgens te bewerken en versterken. De chip stuurt dit digitale signaal daarna naar de luidspreker, die het geluid aanbiedt in het oor. Daarnaast zorgt de chip ervoor dat spraak wordt onderscheiden van ruis.
Vroeger waren hoortoestellen altijd groot en vrij opvallend, maar tegenwoordig is dit wel anders. De gehoortoestellen die nu verkocht worden, zie je bijna niet meer zitten.
2. Telefoons voor slechthorenden
Heb je vooral last van je gehoorverlies als je aan het bellen bent? Dan hoef je niet meteen een hoorapparaat te nemen om jouw gehoor te verbeteren. Voor mensen die telefoongesprekken niet meer goed kunnen volgen, bestaan er speciale telefoons voor slechthorenden waarop je het volume kunt aanpassen. Deze telefoons hebben alsook een groter en eenvoudig te lezen scherm.
3. Televisie kijken zonder zorgen
Wil je weer volop kunnen genieten van radio en TV? Hiervoor bestaan speciale hoor hulpmiddelen waarmee je het geluid rechtstreeks in je oren ontvangt. Hierbij kan je gebruik maken van speciale hoofdtelefoons of van een ringleiding. Een ringleiding zorgt ervoor dat je hoortoestel draadloos in verbinding staat met de tv of radio.
4. Wekkers
Als je jouw wekker niet meer kunt horen omdat je slechthorend of een vaste slaper bent, is dit erg vervelend. Wil je voorkomen dat je te laat komt op je werk of dat je andere belangrijke afspraken moet missen? Dan kun je een wekker voor slechthorenden aanschaffen. Deze wekkers zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die minder goed horen, waardoor ze niet enkel geluid maar ook trillingen en lichtflitsen produceren.
5. Waarschuwingssystemen
Wist je zelfs dat er systemen bestaan die je waarschuwen wanneer de deurbel gaat, het rookalarm afgaat of wanneer een baby in een andere kamer huilt? Hierbij worden zenders en ontvangers in het hele huis gebruikt. Hierdoor word je gewaarschuwd wanneer een bepaalde situatie zich voortdoet.
Hoorspecialisten
Hoorspecialisten helpen je om het geschikte hoorhulpmiddel voor je te vinden. Daarnaast adviseren ze ook over eventuele tegemoetkomingen bij hulpmiddelen voor slechthorenden.
Wil je hier meer informatie over of een gratis hoortest laten uitvoeren? Klik hier.