Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe Ubiquinol-Q10 de negatieve effecten van stress kan verminderen

Lore
9 min read

Er is niets mis met een beetje stress. De meesten onder ons hebben zelfs een portie gezonde stress nodig om zich goed te voelen en voldoende uitdaging te hebben. Maar wanneer iemand constant onder stress staat, en men van chronische stress spreekt, kunnen er zowel lichamelijke als emotionele problemen optreden. Een stressreactie die continu geactiveerd is, vreet veel energie. Energie die je lichaam eigenlijk nodig heeft om bepaalde processen aan te drijven.

Wat is dat precies stress?  Wat zijn de negatieve lichamelijke en emotionele effecten van stress? En hoe kan je stress en de negatieve effecten verminderen?

Wat is stress?  

Wanneer je in een stresserende situatie terecht komt, ontstaat er in je lichaam een natuurlijke reactie die ervoor zorgt dat je actief kunt reageren op mogelijk gevaar.

  • Er komt adrenaline vrij in je bloed
  • Je ademhaling versnelt
  • Je spieren spannen zich op
  • Je voelt stress

Tegelijk worden andere belangrijke lichaamsfuncties, zoals groei, herstel, voortplanting, tijdelijk aan de kant geschoven. Je lichaam gaat met andere woorden in overlevingsmodus. Je kunt het vergelijken met een sirene die loeit. Men spreekt ook over het vecht-vluchtmechanisme.

Chronische stress

Als je lichaam af en toe in die modus gaat, vormt dat geen probleem. Integendeel zelfs, een beetje spanning geeft je soms die extra boost die ervoor zorgt je je vooropgestelde doel bereikt. De problemen beginnen pas al je te veel stress krijgt. Wanneer je constant onder spanning staat, en de draaglast groter wordt dan je draagkracht, kan zowel je lichamelijk als geestelijk welzijn aangetast worden. De kwaliteit van je leven neemt af en je wordt vatbaarder voor ziektes.

Overmatige stress kan herkend worden aan de volgende signalen. Merk op dat ze individueel of gecombineerd kunnen voorkomen en niet per se eenduidig aan chronische stress gelinkt worden. Voor meer info raden we je aan je huisarts te raadplegen.

Lichamelijke effecten  

  • Stress verstoort de vethuishouding, waardoor ook de bloeddruk verhoogt. Dat kan op zijn beurt leiden tot aderverkalking en trombose waardoor je uiteindelijk een grotere kans op hart- en vaatproblemen hebt.
  • Een verstoord immuunsysteem zorgt ervoor dat je veel vatbaarder bent voor ziektes en infecties.
  • Het suikergehalte in je bloed is ontregeld.
  • Doordat je lichaam veel meer adrenaline en noradrenaline aanmaakt, ben je veel alerter dan voordien. Hierdoor kan je de slaap moeilijk vatten of word je vaak wakker in het midden van de nacht. Een chronisch slaapgebrek brengt op zijn beurt extra stress met zich mee waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.

Emotionele effecten

  • Je ergert je aan situaties of mensen die je vroeger totaal niet irriteerden.
  • Ongewone of extreme prikkelbaarheid kan wijzen op chronische stress.
  • Je bekijkt alles vanuit een negatief standpunt, je lacht nog amper, je bent onrustig en je hebt vaak sombere gedachten.

Verandering in gedrag

  • Weinig of verminderde eetlust is nooit een goed teken. Op korte tijd veel vermageren heeft een negatief effect op je algemene gezondheidstoestand. Je lichaam heeft genoeg voedingsmiddelen, waar het de nodige energie kan uithalen, nodig.  
  • Het tegengestelde kan ook het geval zijn: doordat er constant adrenaline door je lichaam gepompt wordt, heb je veel meer zin om te eten. Je probeert je emoties weg te eten waardoor je op termijn last kunt krijgen van overgewicht.
  • Wie constant onder druk staat, kan plots de drang voelen om terug te grijpen naar een verslaving uit het verleden. Denk aan alcohol, sigaretten of suiker. Je hoopt zo de spanningen en stress te verlichten. En zo kom je opnieuw in een vicieuze cirkel terecht. Je gaat suiker bekijken als de oplossing om de stress kwijt te geraken, waardoor de spanning alleen maar zal toenemen tot je daadwerkelijk suiker kunt eten.
  • Mensen die niet lekker in hun vel zitten, gaan zich vaak afsluiten van de buitenwereld. Ze verkiezen onderuit gezakt liggen in de zetel, boven een gezellig avondje onder vrienden. Terwijl ze dat vroeger nooit gedaan zouden hebben.

Minimaliseer niet!

Heel vaak worden bovenstaande kenmerken of verschijnselen genegeerd of geminimaliseerd. Men gaat er vaak vanuit dat het wel vanzelf zal overgaan en men snel weer de oude wordt. Omdat stress er net voor zorgt dat je de rust en kalmte niet langer vindt die je nodig hebt om een stressvolle situatie op een goede manier aan te pakken, krijg je alleen nog maar meer stress. Hierdoor gaat het van kwaad naar erger. Tijdig ingrijpen is dus de boodschap.

Hoe kan je stress en de bijkomende klachten verminderen?

Think positive

Alles start met een positieve mindset. Als je een mindere dag hebt, heb je snel de neiging om te mopperen en te klagen. Mocht je denken dat dat je oplucht, dan heb je het mis. Het zorgt er alleen maar voor dat jouw dag, en die van je omgeving, nog slechter wordt. Probeer negatieve gevoelens op een positieve manier te uiten. Dat bespaart je een pak stress en spanningen. Je zult merken dat je brein zich automatisch aanpast waardoor je je beter voelt.

Laat los

Je hebt je leven maar voor een klein deeltje in handen. Probeer jou dus niet te veel aan te trekken van de zaken waar jij toch geen vat op hebt.

Gezonde levensstijl

A healthy mind in a healthy body.

  • Eet gezond en gevarieerd
  • Beweeg op regelmatige basis
  • Rook niet
  • Drink alcohol met mate

Gezond eten is eten met gezond verstand. Je hoeft je niet per se alle geneugten van het leven te ontzeggen maar probeer ze met mate tot je te nemen. Een stuk chocoladetaart op zondagmiddag in het gezelschap van je familie zal je veel meer smaken dan een pak koeken die je naar binnen schrokt in de zetel. 

Vul aan met supplementen

Pas je bovenstaande tips toe en ervaar je op lange termijn geen verandering? Stress vreet energie. In dat geval heeft je lichaam wellicht nood aan extra voedingssupplementen die je energielevel op peil brengen.

Q10 is bijvoorbeeld een vitamineachtige stof die van nature aanwezig is in de energiefabriekjes van al de cellen in je lichaam. Stress kan echter de productie van Q10 belemmeren. Dat tekort kan je aanvullen met een voedingssupplement. Let daarbij op volgende zaken:

  • Kies indien mogelijk voor een supplement dat gebruik maakt van Ubiquinol. Dat is de actieve vorm van co-enzym Q10. De andere vorm, Ubiquinone, moet door het lichaam altijd eerst nog omgezet worden naar Ubiquinol. Door voor een supplement met Ubiquinol te kiezen, kan je als het ware een stap overslaan in het energieproductieproces!
  • Zorg er ook voor dat het voedingssupplement dat je koopt kwalitatieve Ubiquinol bevat. Er zijn immers ook minderwaardige namaakproducten (vaak uit China) op de markt. Met een product met ‘KANEKA’-label zit je goed. KANEKA is een Japanse fabrikant die erom bekend staat kwalitatief Ubiquinol te produceren.

Voedingssupplementen met Ubiquinol-Q10 vind je onder andere terug in het gamma van Pharma Nord, TrenkerNutrisanTherasienceHiddit en Pileje.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…