Iedereen van ons kreeg als kind of volwassene enkele vaccins toegediend. Maar hoe werkt een vaccin nu juist? Je leest het in dit artikel.
Vaccins stimuleren ons lichaam om antistoffen aan te maken
Ons immuunsysteem beschermt ons tegen ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën. Om een virale infectie, veroorzaakt door een virus, te bestrijden, worden er vaccins gebruikt. Vaccins bestaan uit dode of afgezwakte ziektekiemen, stoffen die door ziektekiemen worden aangemaakt, of onderdeeltjes van ziektekiemen. Vaccins zijn dus opgebouwd uit deeltjes van de ziekte, maar ze maken je niet ziek. Integendeel, ze zorgen er net voor dat je immuunsysteem wordt gestimuleerd om antistoffen aan te maken. Je kan een vaccin zien als een soort van eerste ontmoeting tussen je lichaam en het virus. Je lichaam leert hoe het moet reageren op het virus, zodat het je in de toekomst kan beschermen wanneer de echte ziektekiemen je lichaam binnendringen.
De antistoffen die je immuunsysteem aanmaakt, blijven je hele leven, of een bepaalde tijd in je lichaam aanwezig. Er zijn dus vaccins die zorgen voor een levenslange bescherming tegen een virus, en vaccins die na een bepaalde tijd opnieuw moeten worden geplaatst, die vaccins worden herhalingsvaccins genoemd.
Wanneer een vaccin wordt geplaatst, kan dat voor bepaalde bijwerkingen zorgen, zoals koorts of een pijnlijk knobbeltje op de injectieplaats. Meestal gaan die bijwerkingen vlug over, als dat niet zo is, contacteer je best je huisarts.
Probleem corona
Om een virus te bestrijden, heb je dus een vaccin nodig dat bestaat uit dode of afgezwakte ziektekiemen. Het coronavirus kwam tot voor kort enkel voor bij dieren, dus het is nog nooit nodig geweest om afgezwakte of dode ziektekiemen te verzamelen. De griep, bijvoorbeeld, is gemakkelijker te bestrijden omdat die ziekte wel al lang gekend is. Het zal hoogstwaarschijnlijk nog een tijdje duren vooraleer het vaccin tegen het coronavirus in gebruik zal gaan, want er moet eerst met zekerheid worden bevestigd dat het lichaam antistoffen aanmaakt na toediening. Net omdat het om een ongekende ziekte gaat, waar er nog geen vaccin voor bestaat, is het belangrijk om de door de overheid opgelegde maatregelen te volgen.