Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoeveel kost je eerste kind?

Olivier
4 min read

Het is algemeen bekend dat kinderen veel geld kosten. Maar wat moet je precies betalen als je jouw eerste kindje krijgt? Wij geven je een duidelijk beeld van de kosten van jouw eerste kind door alle kosten die je moet betalen (zowel voor als na de geboorte) in dit artikel op te sommen.

De kosten van je eerste kind: Een korte introductie

Volgens onderzoekers kost een kind gemiddeld 17 procent van jouw totale netto inkomen. Verdien je 1500 euro per maand, dan betekent dit dat je rond de 255 euro aan jouw kind moet besteden. Dit is overigens geen richtlijn, maar een gemiddelde prijs die berekend is aan de hand van de kosten van diverse jonge ouders in het land.

Om je een duidelijk beeld te geven van de totale kosten van jouw eerste kind, worden in dit artikel diverse kostenposten beschreven. Dit betreffen de kosten voor het minder kunnen werken, de kosten van de babyuitzet en de kosten van de bevalling.

De kosten van het minder kunnen werken

De meeste mensen die een kind krijgen, kiezen ervoor om minder te gaan werken. Dat je minder gaat werken als je een kindje hebt gekregen, is de grootste verandering op financieel gebied. Ga je minder werken, dan krijg je namelijk standaard minder inkomen en dit zal even wennen zijn. Wil je zo min mogelijk inkomen mislopen? Dan kun je ervoor kiezen om alleen zelf minder te gaan werken, terwijl je man gewoon zijn vaste aantal uren maakt. Hoeveel geld je precies misloopt omdat je minder gaat werken, is afhankelijk van jouw situatie. Sommige mensen stoppen helemaal met werken en lopen hierdoor 1500 euro per maand mis, terwijl andere mensen hun oude baan bijna helemaal aanhouden en slechts 100 tot 200 euro per maand mislopen.

De kosten van de babyuitzet

Vanaf het moment dat je erachter komt dat je zwanger bent, ga je geld uitgeven aan jouw ongeboren kindje. In het begin schaf je vooral speelgoed en schattige kleding aan, maar later moet je ook echt gaan investeren in de volledige babyuitzet van jouw zoontje of dochtertje. Hoeveel je precies moet betalen aan de babyuitzet van jouw eerste kindje, verschilt helemaal van jouw persoonlijke situatie. Ben je bereid wat meer uit te geven en zo de mooiste spullen in huis te halen, dan ben je gemiddeld meer kwijt dan wanneer je echt met een budget gaat winkelen. Volgens financieel experts moet je gemiddeld 525 euro reserveren voor de babyuitzet, waaronder de kosten van de kleding vallen (110 euro gemiddeld), de kosten van de verzorging vallen (gemiddeld 145 euro) en de kosten van de babykamer vallen (270 euro gemiddeld).

De gemiddelde kosten die je moet reserveren voor enkele belangrijke spullen voor jouw kindje (bovenop de kosten van 525 euro voor de babyuitzet), zijn de volgende:

  • De box: gemiddeld 120 euro.
  • De buggywagen: gemiddeld 80 euro.
  • De kinderstoel: gemiddeld 50 euro.
  • De combiwagen: gemiddeld 400 euro.
  • De Maxi-Cosi: gemiddeld 100 euro.
  • De babydrager of draagdoek: gemiddeld 50 euro.
  • Het autostoeltje: gemiddeld 100 euro.
  • De commode: gemiddeld 80 euro.
  • De babyfoon: gemiddeld 70 euro.
  • De kledingkast; gemiddeld 100 euro.
  • De flessenwarmer: gemiddeld 30 euro.
  • De fles: gemiddeld 7 euro.
  • De speen: gemiddeld 7 euro.

Verder betaal je gemiddeld 30 euro per maand voor de luiers van jouw kind en dit zijn kosten die steeds terug blijven komen tot jouw kindje zindelijk is. Hoe lang het duurt voor jouw kind zindelijk is, is geheel afhankelijk van het kind zelf. Gemiddeld duurt het tussen de 24 en 36 maanden voor jouw kind overdag zindelijk is en duurt het nog tussen de 6 en 12 maanden tot jouw kind ook in de nacht zindelijk is.

De kosten van de bevalling

Een groot voordeel van het ziektekostenstelsel in ons land, is dat je niets hoeft te betalen voor de bevalling van jouw kindje. Zo betaalt de verzekeringsmaatschappij niet alleen de bevalling zelf en de medische hulp die hierbij komt kijken, maar krijg je van de verzekeringsmaatschappij ook de verloskundige hulp tijdens de zwangerschap, de geneesmiddelen (verschilt per verzekering wat je precies krijgt) de zwangerschapsecho, de geneeskundige zorg in het ziekenhuis, de kraamzorg en het ziekenhuisverblijf vergoed.

Ben jij benieuwd welke kosten je precies van jouw verzekeringsmaatschappij krijgt en welke kosten je zelf moet betalen als je een kindje krijgt? Dan raden wij je aan om de polis van je verzekeringsmaatschappij goed door te nemen, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de kosten die je betaald krijgt en de eventuele kosten die je zelf nog moet betalen tijdens de zwangerschap en na de bevalling.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…