Het gros van de mensen zal al jeuk krijgen alleen door te denken aan hoofdluizen. Deze jeuk zal immers absoluut het gevolg zijn van het verblijf van deze kleine insecten op je hoofd. Hoofdluizen, zijn zoals de naam al aangeeft, vooral te vinden op je hoofd. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld schaamluizen, die liever in de menselijke schaamstreek vertoeven.
Symptomen bij hoofdluis
Ongeacht de plaats op je lichaam waar de parasieten zich ook op je lichaam bevinden, de symptomen waar je mee te maken krijgt blijven gelijk. Zo zul je in de regel last hebben van een gevoel van jeuk en irritatie van je huid wanneer luizen besloten hebben om je als gastheer uit te kiezen. Er zijn zelfs mensen die beweren deze kleine insecten te voelen op het moment dat ze zich voortbewegen op hun lichaam.
In het gros van de gevallen merk je echter pas dat je luizen hebt op het ogenblik dat je jeuk krijgt op je hoofd, of in je schaamstreek. Verder kun je luizen en/of de neten (de jonge luisjes) tussen je haren op je huid zien zitten. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je luizen of neten op je kleding aantreft of deze op een hoofdkussen, in je bed en/of in je beddengoed ziet liggen.
Bij een kind zul je in de regel luizen ontdekken wanneer het veel op zijn of haar hoofd krabt. Daarnaast zal het kind vaak klagen over erge jeuk. Er zijn zelfs kinderen die, door een hoofdluizenbesmetting, een gevoel beschrijven alsof er kleine zandkorreltjes tussen hun haren liggen. Op het moment dat je met een netenkam de haren van het kind gaat doorkammen dan zul je parasieten en hun jongen al gauw waarnemen.
Indien je de huid ook nog eens beter gaat bestuderen dan zul je ontdekken dat deze geïrriteerd is. In bepaalde gevallen zal de huid zal wat rood verkleurd zijn. Deze irritatie is het gevolg van de allergische reactie die het luizenspeeksel waarop het lichaam reageert, vergelijkbaar met de reactie die een muggenbult veroorzaakt. Je lichaam gaat dan de lichaamsvreemde stof te lijf door antilichamen aan te maken. De huid kan als gevolg van deze reactie zelfs een beetje gezwollen zijn. In veel gevallen zal dit echter niet duidelijk zichtbaar zijn. Jeuk kan dan ook vaak als het meest belangrijke symptoom van een besmetting met hoofdluizen worden beschouwd.
Hoofdluis voorkomen
Het gros van de luizenplagen beginnen op school of op een andere locatie waar een heleboel mensen bijeen komen, en waar dikwijls kleding dicht tegen elkaar aanhangt of onderling wordt uitgewisseld. Op een groot aantal scholen hangen om die reden inmiddels zogenaamde luizenzakken op de kapstokken. Dit is een gekochte, of zelfgemaakte, zak waar je je jas en andere kledingsstukken in kunt bewaren zonder dat eventueel aanwezige hoofdluizen gemakkelijk van gastheer kunnen wisselen.
De meest effectieve wijze om hoofdluizen te voorkomen is dan ook door ervoor te zorgen dat deze kriebelige beestjes zich niet via kleding of andere objecten naar een andere gastheer kunnen verplaatsen. Ook kunnen bijvoorbeeld kinderen op school regelmatig goed na worden gekeken op een mogelijke aanwezigheid van hoofdluizen of hun neten. Op sommige scholen zijn dan ook speciale luizenouders actief die bijvoorbeeld iedereen na iedere vakantieperiode zullen controleren. Deze manier van werken kan als erg effectief worden beschouwd. Natuurlijk dienen de ouders van een kind met hoofdluis adequate maatregelen te treffen om verdere besmetting te voorkomen.
Thuis kun je natuurlijk ook van tijd tot tijd een luizencontrole uitvoeren. Dit is in het bijzonder aan te raden wanneer je kind veel op sportclubs of in andere verenigingen vertoeft. Op de meest uiteenlopende plaatsen kan immers ook een luizenplaag heersen en kun je besmet raken met de parasietjes. Kinderen die regelmatig een dagopvang of een peuterspeelzaal bezoeken kun je ook beter regelmatig na kijken op de aanwezigheid van neten en hoofdluizen.
Drastische maatregelen
Wanneer ergens sprake is van een luizenplaag dan is het absoluut af te raden om een kind kleding of hoofddeksels uit te laten wisselen met anderen. Dit kan namelijk ook een besmetting en/of verspreiding tot gevolg hebben. Eventuele verkleedkleren dienen eerst goed gewassen te worden en daarna gedurende de luizenplaag, niet gedragen te worden. Ook knuffels en andere soorten textiel moet je grondig te reinigen en eventueel enige tijd op te bergen om een verdere verspreiding van de hoofdluizen te kunnen voorkomen. Dergelijke maatregelen zul je ook in een thuissituatie men thuis toe dienen te passen zodra je hoofdluizen aan hebt getroffen.