Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Luizenalarm op School? Dit zijn de Do’s en Don’ts

Olivier
4 min read

Luizenalarm: het is het laatste wat je wilt horen. De kans dat jouw kind luizen heeft is in het geval van een luizenalarm groot, snel actie ondernemen om een heuse luizenplaag te vermijden is de boodschap. Je wilt natuurlijk verdere verspreiding voorkomen, of dat nu op school of thuis is.

Iedereen kan immers besmet worden, omdat luizen zich verplaatsen via haar-haar contact en elektrostatische aantrekking zijn juist kinderen heel erg vatbaar voor besmetting. 

Benieuwd naar de do’s en don’ts omtrent het luizenalarm? Lees snel verder! 

Controleer je kind

De eerste stap bij een luizenalarm is om jouw eigen kind direct te controleren op luizen. Gelukkig zijn luizen makkelijk te herkennen, waardoor tijdige aanpak nog mogelijk is. Overigens is het ook belangrijk om je kind te controleren als er geen luizenalarm van kracht is. Op basisscholen is altijd een verhoogde kans op luizen.

Je kunt je kind het makkelijkst checken op luizen door simpelweg met een luizenkam door de haren te kammen. Wanneer er luizen aanwezig zijn, zal je deze snel kunnen herkennen doordat ze waarschijnlijk nog niet diep ingenesteld zijn. De luizen zijn te herkennen aan hun grijsbruine lichaam, dat bij langere aanwezigheid in een roodbruine kleur kan veranderen. Luizen zijn ongeveer 2 tot 4 mm groot en variëren zoals gezegd van zandkleurig tot donkergrijs en donkerrood na het bloedzuigen. Luizen hebben 6 poten met haakjes.

Wanneer jouw kind ook last van luizen blijkt te hebben, dien je direct de overige gezinsleden te controleren. Natuurlijk is het ook de bedoeling dat iedereen die met de drager in contact is geweest wordt gecontroleerd op luizen.

De meest efficiënte manier om luizen te bestrijden is onmiddellijk het haar te behandelen met een goed anti-luizenmiddel zoals Elimax Shampoo en Lotion, vrij te verkrijgen in elke apotheek. 

Lees aandachtig de bijsluiter en volg de gevraagde stappen bij de behandeling.

Nadat de luizen geconstateerd en verwijderd zijn, is het belangrijk dat je elke week controleert of de luizen echt weg zijn. Vaak kunnen luizen terugkomen of eitjes achterlaten, waardoor ze opnieuw hun werk kunnen doen.

Heeft extra hygiëne effect?

Een misconceptie omtrent hoofdluizen is de invloed van hygiëne. Goede en slechte hygiëne heeft niet of nauwelijks invloed op het voorkomen of verspreiden van hoofdluis. Hoofdluis kan in diverse omstandigheden leven waardoor het onnodig is om het haar van je kind extra goed te wassen in de hoop om hoofdluizen te voorkomen.

Ook hoef je niet je meubilair of tapijt extreem schoon te houden, want een hoofdluis zal hier niet in kunnen leven. Een hoofdluis kan slechts een dag of twee leven wanneer het niet ingenesteld is. Daarom zal het zelden kunnen verspreiden zonder directe overdracht van persoon op persoon. Jouw meubels zijn daardoor geen broedplaats voor luizen en hoeven niet gecontroleerd te worden.

Wat wel helpt in het geval van een luizenalarm is kiezen voor een anti-luizenmiddel. Elimax shampoo en lotion is een effectief middel zonder insecticiden en met een ingrediëntencombinatie van een polymeer en een olie die zorgen voor een actieve en passieve vermijding van luizen.  Dankzij de onaangename geur (enkel voor luizen!) en de conditionering van het oppervlaktehaar en de verminderde elektrostatische lading van haar gaan luizen de behandelde zones uit de weg en mochten er toch nog luizen zijn, dan leggen ze geen eitjes waardoor een nieuwe luizenplaag vermeden wordt.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…