Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kan je hoofdluizen voorkomen?

Olivier
4 min read

Hoofdluizen, je wilt absoluut niet dat je kind er mee thuiskomt. Luizen zijn zuigende insecten die irritatie en jeuk veroorzaken door de beetgaatjes in de hoofdhuid. Iedereen kan besmet raken, maar er is geen verband tussen luizen en hygiëne. Kinderen zijn wel meer vatbaar voor besmetting omdat luizen zich (hoofzakelijk) via haar-haar contact verplaatsen. Kun je hoofdluizen voorkomen?

Controleer regelmatig op hoofdluis

Hoofdluis helemaal voorkomen is helaas geen evidentie. De belangrijkste tip is dan ook de meest voor de hand liggende: controleer je kind regelmatig op hoofdluis. Het is onmogelijk om er zeker van te zijn dat jouw kind geen hoofdluis krijgt. Wat wel mogelijk is, is om ervoor te zorgen dat de hoofdluis anderen niet kan besmetten.

Allereerst is het aan te raden om regelmatig het haar van je kind nat te kammen. Door dit met een luizenkam te doen, kan je snel ontdekken of jouw kind luizen heeft. En als je de aanwezigheid van luizen constateert, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk iedereen controleert die in de buurt van het ‘slachtoffer’ leeft, dus ook jezelf.

Reinig zeker de kam of de borstel die je gebruikte door onderdompeling gedurende enkele minuten in erg heet water (minimaal 60° celsius).

Licht de school van je kinderen in indien je onraad bespeurde.

Het omgekeerde geldt ook, de school of de kinderopvang dient de ouders te verwittigen indien er op school of in de klas luizen werden vastgesteld.

Het is niet noodzakelijk om mutsen, sjaals, kleren of beddengoed preventief te wassen, luizen overleven maar 1 tot dagen 2 zonder hun gastheer.

Overvolle kapstokken in scholen of elders moeten dan wel weer vermeden worden.  Indien dit niet mogelijk is, kan de muts of sjaal in een plastic zak gestoken worden.

Hygiëne en Preventie

Alhoewel heel veel mensen denken dat hygiëne grote invloed heeft op het ontstaan van luizen, is dit niet het geval. Je krijgt geen luizen door slechte hygiëne of juist hele goede, je krijgt het door pech te hebben dat jouw kind in de buurt is van iemand anders met luizen.

Hoe goed je ook het haar van je kinderen wast, luizen zijn bijna niet te voorkomen. Je dient kortom je kind regelmatig op luizen te controleren. Als er een luizenalarm is, zijn er wel goede anti luizen middelen die niet alleen luizen doden maar ook nieuwe besmetting voorkomen. Elimax Shampoo en lotion doodt luizen en neten, maar beschermt ook tegen (her)besmetting. De speciaal ontwikkelde olie in Elimax doodt luizen en neten door verstikking en drogen het schild van luizen en neten uit waardoor ze verschrompelen.

Preventief houdt het luizen weg door de afstotende geur (enkel voor luizen!), en een verminderde elektrostatische lading van het haar waardoor luizen minder makkelijk aangetrokken worden.  De lotion herschikt de haarstructuur waardoor behandelde zones niet aantrekkelijk zijn om te nestelen.

Bijkomend voordeel is dat Elimax geen insecticiden bevat, waardoor luizen er niet resistent aan worden, maar het product (indien nodig) meermaals kan gebruikt worden zonder nadelige gevolgen.

Gecontroleerde studies toonden aan dat je tot 72 uur na aanbrengen en wassen met Elimax een afdoende bescherming geniet.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…