It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Middelen tegen luizen

Bram
5 min read

Veel mensen hebben het wel eens meegemaakt: hoofdluizen het haar. Vooral bij jonge kinderen slaat de hoofdluis geregeld toe. Op zich hoeft dit geen reden voor paniek te zijn: hoofdluizen zijn niet gevaarlijk en zijn niet schadelijk voor de gezondheid. De parasieten, die met hun twee à drie millimeter klein van stuk zijn en een grijsblauwe of roodbruine kleur hebben, zijn echter wel behoorlijk vervelend.

Ten eerste is het toch een beetje een vies idee. Lange tijd heeft men gedacht dat luizen alleen in vies, ongewassen haar voorkomen. Hoewel het tegendeel waar is – luizen houden juist van schoon gewassen haar – is het idee dat er allerlei beestjes rondkruipen op je hoofd niet erg fris. Bovendien ontstaat er vaak heftige jeuk, wat erg afleidend is en bovendien wel enig gezondheidsrisico met zich meebrengt. Door op deze plekken te gaan krabben, kunnen er namelijk kleine wondjes ontstaan die infecteren. In de praktijk gebeurt dat gelukkig zelden.

Heb je eenmaal luizen op je hoofd, dan wil je daar natuurlijk het liefst zo snel vanaf komen. Hoe je dit doet, lees je in het vervolg van dit artikel. Daarbij gaan we eerst in op de manieren waarop je hoofdluizen kunt weren. Daarna bekijken we de wijze waarop je van de luizen af kunt komen als je ze eenmaal hebt.

Luizen voorkomen heeft de prioriteit

Natuurlijk is het ideale scenario dat je helemaal geen luizen krijgt. Je wil dan ook het liefst preventief te werk gaan. Dit kan echter behoorlijk lastig zijn, vooral als je veel tijd doorbrengt op een school of in een andere ruimte met veel mensen. Luizen kunnen namelijk snel overspringen van persoon op persoon. Als je ook maar in de buurt komt van iemand die luizen heeft, of als je jas toevallig naast de jas van diegene hangt, dan is de kans groot dat ook jij besmet raakt. Zonder dat je het opmerkt springen de luizen op je hoofd.

Er zijn eigenlijk twee dingen die je kunt doen om te zorgen dat je geen last krijgt van luizen. Allereerst is het belangrijk dat er een regelmatige controle is op hoofdluis, bijvoorbeeld binnen een school, of binnen een gezin. Een besmetting is dan misschien wel moeilijk te voorkomen, maar op deze manier kun je een eerste besmetting met de hoofdluis gelijk ontdekken en kun je een verdere uitbreiding direct voorkomen. Degene die hoofdluis heeft, kan snel behandeld worden. Door direct contact met anderen te mijden, wordt de verspreiding van de luizen dan effectief tegen gegaan.

Daarnaast kun je de kans op besmetting ook verkleinen door een preventieve spray te gebruiken. Heersen er bijvoorbeeld luizen op school, dan kan zo’n spray er voor zorgen dat jouw hoofdhaar minder aantrekkelijk wordt. Het is dus een soort afschrikkend parfum voor de luizen zelf, waarbij opgemerkt moet worden dat ze geur -en kleurloos zijn, waardoor mensen dus niks aan je merken. Dit is een goede oplossing als je weet dat je extra kans loopt op luizen, want je hoeft je gewoontes verder niet aan te passen en je kunt gewoon omgaan met andere mensen zonder bang te zijn voor een besmetting.

Wat nou als je toch besmet bent geraakt?

De voorgaande tips ter preventie zijn natuurlijk nooit helemaal waterdicht. De kans dat je toch hoofluizen krijgt, blijft dus aanwezig. Is dat eenmaal het geval, dan zijn er gelukkig wel een aantal goede oplossingen te verzinnen. Heb je eenmaal luizen, dan kun je het volgende doen:

  • Kammen. Met speciale kammen, die je bij een drogist of apotheek kunt halen, kun je luizen uit je haar verwijderen. Ook de neten (de eitjes van de luizen, die ze in je haar leggen) kun je hiermee weghalen. De periode dat je je haar moet kammen, kan verschillen. Als je het op de ‘gewone’ manier doet, zal je ongeveer twee weken door moeten gaan met kammen.
  • Een anti-hoofdluismedicijn. Dit wordt vaak aangeraden bovenop het kammen. Door middel van deze medicijnen (vaak een soort lotion voor je haar) vergiftig je de luis, en is het probleem sneller opgelost.
  • Etherische oliën. Sommige mensen gebruiken bepaalde soorten olie in het haar om luizen te bestrijden. De werking hiervan is echter niet medisch aangetoond, dus het is onduidelijk of dit wel effectief is.

Ben je eenmaal zelf van de luizen af, dan ben je echter nog niet helemaal klaar. Er is nog een periode waarin je goed moet opletten dat de eitjes van de luizen niet uitkomen en de plaag opnieuw begint. De nazorg bestaat er vooral uit dat je het huis goed schoon houdt, alles wat besmet kan zijn geweest even stofzuigt en je kleren luisvrij maakt. Dit kan bijvoorbeeld door de kleren een tijdlang in de vriezer te leggen of in een afgesloten zak te stoppen, zodat de luizen die het toch nog overleefd hebben, verhongeren. Ook moet in deze fase, die doorgaat tot na de behandeling, steeds gecheckt worden of het haar hoofdluisvrij is. Uiteindelijk zal je de luizen geheel uitroeien, en is het probleem voorbij.

Door Bram

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...