Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo dood je luizen en bescherm je jouw kind tegen (her)besmetting

Olivier
4 min read

Heeft jouw kind luizen en wil je verdere besmetting voorkomen? Dan dien je direct actie te ondernemen om de luizen te doden. Dit is niet ingewikkeld, maar de meest effectieve methodes kunnen echter alleen worden uitgevoerd met de juiste en vooral goede producten.

Dit artikel bevat informatie over wat te doen als jouw kind hoofdluizen heeft. De onderstaande tips helpen je om verdere verspreiding te voorkomen, net als de herbesmetting van jouw kind.

Methodes om de hoofdluis te doden

Een groot probleem van hoofdluis is dat het zich binnen zeer korte tijd weet te verspreiden. Daarom is een tijdige aanpak belangrijk, omdat je anders verdere verspreiding niet kunt voorkomen. Het gehele proces gaat dan ook gepaard met regelmatige controles, waar je nauwgezet nakijkt of jouw kind niet opnieuw met luizen besmet is.

Nat-kam-methode

De bekendste methode om luizen te doden is de nat-kam-methode. Met deze methode kan je met slechts een luizenkam en conditioner direct de luizen aanpakken. Deze methode vergt veel van je tijd, aangezien je twee weken lang om de paar dagen je kind opnieuw moet behandelen.

Als het goed is, kan je de eerste keer dat je de nat-kam-methode uitvoert al een groot deel van de luizen verwijderen. Soms zal het je zelfs lukken alle luizen te doden, alhoewel er eitjes kunnen overblijven. Het verwijderen van deze eitjes zal de dagen daaropvolgend steeds makkelijker gaan, waardoor je een nieuwe plaag voorkomt.

Je kan pas met de nat-kam-methode stoppen wanneer alle tekenen van luizen verdwenen zijn. Je dient dus door te gaan als de complete hoofdhuid schoon is.

Anti-luis producten

Er zijn diverse anti-luis producten op de markt die een luizenplaag effectief aanpakken. Lees zeer aandachtig de bijsluiter van de producten die je aanschaft, en houd je aan de opgegeven behandeling.

De speciaal ontwikkelde olie in goede producten zoals Elimax Shampoo of lotion zal de luizen en neten doden door verstikking en ook het schild van luizen en neten uitdrogen waardoor ze verschrompelen en afsterven.

Hoe voorkom je herbesmetting?

Wil je er zeker van zijn dat jouw kind geen luizen meer krijgt? Dan is regelmatige controle de beste manier om luizen te voorkomen. Door elke week je kind op luizen te controleren, ben je er zeker van dat luizen tijdig worden aangepakt.

De haren helemaal kortknippen is niet echt een effectief middel om van de luizen af te raken, aangezien ze zich het liefst nestelen op de donkerste en vochtigste plekjes van de schedel.  Bijvoorbeeld achter de oren.

Een goed anti-luis product zoals Elimax Shampoo bevat een ingrediëntencombinatie die het haar conditioneert waardoor de oppervlaktestructuur en de geur van het haar onaantrekkelijk wordt voor luizen, maar niet voor mensen. Door de ingrediëntencombinatie van polymeer en olie zal ook het haar minder statisch geladen zijn.  Dit is dan weer belangrijk omdat luizen niet springen of vliegen. Ze kunnen zich enkel nestelen door toevallige factoren zoals statische aantrekking.

Luizen blijven dus weg uit de behandelde zones (actieve vermijding) en indien er toch nog luizen zouden aanwezig zijn, dan leggen ze in de behandelde zones geen eitjes en wordt een nieuwe plaag vermeden.

Aangezien Elimax Shampoo geen klassieke insecticiden bevat kan het product indien nodig regelmatig worden aangebracht.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…