Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Terug naar school? Let op luizen!

Olivier
3 min read

Er is geen plek waar luizen zich beter weten te verspreiden dan op de basisschool. Kinderen leven naast elkaar en tijdens het spelen krijgen de luizen vrij spel. Ook de vele jassen en tassen die vlakbij elkaar te vinden zijn, kunnen een goudmijn voor luizen worden. Daarom is het van groot belang je kind regelmatig op luizen te controleren. De preventie is echter nog belangrijker.

Wat zijn luizen eigenlijk?

Een luis is niets meer dan een vervelende parasiet. Je kunt luizen het best vergelijken met een mug, aangezien beide parasieten leven op bloed en van warme plekken houden. Op de meest aangename plekken voor de luis, kom je ze dan ook het meest tegen.

Bij een gemiddeld mens zijn de warmste plekken te vinden waar er voldoende beharing is. Zo kom je luizen tegen bovenop het haar rondom de kruin, de nek en de oksels. Om de luizen te vinden moet je soms goed kijken, het innestelingsproces kan al zo ver zijn dat de luis diep in de huid is binnengedrongen.

Heeft jouw kind op regelmatige basis jeuk en uitslag rondom de hoofdhuid? Dan is de kans groot dat jouw kind last van hoofdluis heeft.

Hoe herken je een luis?

Er zijn diverse soorten luizen waar je mee te maken kan krijgen. De belangrijkste luis is de hoofdluis. Deze luis is te herkennen aan het grijsblauwe lichaam en heeft een lengte van circa 2 tot 4 millimeter. Indien een luis al enige tijd aanwezig is, zal het een roodbruin lichaam hebben. Dit komt doordat de luis dan al bloed tot zich genomen heeft, waardoor de kleur van het lichaam een andere gedaante heeft aangenomen.

Jouw kind heeft zoveel jeuk doordat de luis speeksel verliest bij het opzuigen van het bloed. Alhoewel deze hoeveelheden miniem zijn, kunnen al de kleinste ‘prikken’ voor irritatie zorgen. Daarom is het gelukkig mogelijk om in korte tijd een luis te herkennen, voordat er echt schade wordt aangericht.

Dit is hoe jouw kind luizen krijgt

De meest voorkomende manier waarop kinderen luizen krijgen, is door simpelweg contact te hebben met iemand anders die luizen heeft. Er is geen parasiet die zo vaak wordt overgedragen dan de traditionele hoofdluis.

Alhoewel veel mensen denken dat je luizen krijgt door slechte hygiëne, is dit niet het geval. Je kunt maar weinig aan het voorkomen van luizen doen. Doordat kinderen simpelweg vaak met de haren tegen elkaar aan komen, kunnen luizen eenvoudig van A naar B reizen.

Scholen zijn niet de enige plekken waar veel luizen worden geconstateerd. Ook speelcentra, treinen en pretparken kennen een verhoogde aanwezigheid van hoofdluizen. Ben je met je kind op een drukke plek geweest waar veel andere kinderen aan het spelen waren? Dan is het raadzaam om je kind te controleren op hoofdluis. Zo voorkom je niet alleen dat de hoofdluis zijn werk kan doen, maar ook dat jouw kind andere kinderen kan besmetten!

Wat kun je doen tegen luizen?

Nooit nog met je handen in 't haar. Wij verklaren de jacht op hoofdluizen officieel geopend! Bewapen je met Elimax® en je hoeft je geen zorgen meer te maken. Want Elimax® doodt niet alleen luizen en neten, het houdt ook nieuwe luizen weg.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…