scrollTop top

Internationale week van de Coeliakie: 9 op 10 is zich er niet van bewust

Internationale week van de Coeliakie: 9 op 10 is zich er niet van bewust

Maar liefst 9 op 10 mensen met een glutenintolerantie (coeliakie) zijn zich daar niet van bewust. Dat meldt de Vlaamse Coeliakievereniging in het kader van de Internationale week van de Coeliakie (14 tot 21 mei). Gemiddeld duurt het 13 jaar tot een patiënt de diagnose krijgt. Daardoor loopt hij/zij meer kans op complicaties zoals osteoporose, neurologische aandoeningen en in een aantal gevallen zelfs dunnedarmkanker. 

Beschadigde dunne darm

Bij een glutenintolerantie (coeliakie) raakt de dunne darm beschadigd onder invloed van gluten (als een gevolg van een ontstekingreactie in het slijmvlies van de dunne darm). Hierdoor worden voedingsstoffen minder goed opgenomen, waardoor tekorten aan vitaminen of mineralen kunnen optreden. Gluten is een eiwit dat in diverse graansoorten, zoals rogge, haver, gerst en tarwe, voorkomt. 

Online zelftest

In België lijdt 1 op 100 aan de ziekte, in totaal zouden er 50.000 mensen nog niet gediagnosticeerd zijn. De Vlaamse Coeliakievereniging heeft daarom een online zelftest uitgewerkt. Die kan je hier terugvinden. 


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  520.460.658
 • Aantal
  doden
  6.262.229
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  4.127.123
 • Aantal
  doden
  31.656

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!