Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Internationale week van de Coeliakie: 9 op 10 is zich er niet van bewust

Lore
2 min read

Maar liefst 9 op 10 mensen met een glutenintolerantie (coeliakie) zijn zich daar niet van bewust. Dat meldt de Vlaamse Coeliakievereniging in het kader van de Internationale week van de Coeliakie (14 tot 21 mei). Gemiddeld duurt het 13 jaar tot een patiënt de diagnose krijgt. Daardoor loopt hij/zij meer kans op complicaties zoals osteoporose, neurologische aandoeningen en in een aantal gevallen zelfs dunnedarmkanker. 

Beschadigde dunne darm

Bij een glutenintolerantie (coeliakie) raakt de dunne darm beschadigd onder invloed van gluten (als een gevolg van een ontstekingreactie in het slijmvlies van de dunne darm). Hierdoor worden voedingsstoffen minder goed opgenomen, waardoor tekorten aan vitaminen of mineralen kunnen optreden. Gluten is een eiwit dat in diverse graansoorten, zoals rogge, haver, gerst en tarwe, voorkomt. 

Online zelftest

In België lijdt 1 op 100 aan de ziekte, in totaal zouden er 50.000 mensen nog niet gediagnosticeerd zijn. De Vlaamse Coeliakievereniging heeft daarom een online zelftest uitgewerkt. Die kan je hier terugvinden. 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…