Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kaneel tijdens de zwangerschap, waarom beter niet?

Olivier
5 min read

Een zwangerschap is een bijzonder intensieve, maar mooie tijd in een vrouwenleven. Na 9 maanden mag je hopelijk een mooi en gezond kindje in je armen sluiten. Om de zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen dien je rekening te houden met een aantal zaken. Zo kun je bepaald eten beter tijdelijk laten staan. Een van die voedingsproducten is kaneel. 

Kaneel tijdens een zwangerschap te vermijden?

Kaneel is een zoete en populaire specerij in de keuken. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om taart, gebak en appelmoes nog wat extra smaak te geven. Ook is het lekker om een snufje kaneel toe te voegen aan een likeur. Tijdens de zwangerschap is het echter verstandig om deze zoete specerij te laten staan. Bepaalde bestandsdelen schijnen namelijk zeer slecht te zijn voor de gezondheid van moeder en kind. Dit betreft met name de smaakstof coumarine. Een kleine hoeveelheid van deze stof geeft kaneel haar traditionele zoete geur en smaak. Van coumarine wordt echter ook gezegd dat het kankerverwekkend zou zijn. De geur- en smaakstoffen in de kaneel zouden zodoende zeer slecht zijn voor de ontwikkeling van ongeboren baby’s.

Schadelijke gevolgen

Tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap is er een verhoogde kans op een miskraam. Ook is het de periode waarin moeder en kind extra gevoelig zijn voor bepaalde stoffen. Het is niet honderd procent bewezen dat kaneel echt kankerverwekkend is, en schadelijk voor ongeboren baby’s. Wel is het feit dat een stof verwant aan coumarine wordt gebruikt als rattengif. Ook komt coumarine voor in antistollingsgeneesmiddelen en cosmetische producten als deodorants en zeep.

Onderzoek

Op dit moment is het onderzoek naar coumarine nog volop aan de gang. Wetenschappers proberen aan de hand van dierproeven uit te vinden of coumarine daadwerkelijk kankerverwekkend is. Inmiddels is vastgesteld dat een zuivere vorm van coumarine inderdaad kanker kan veroorzaken. Het is echter nog niet honderd procent bewezen dat dit bestandsdeel ook de gezondheid van mensen aantast.

Geniet van kaneel – met mate

Uit voorzorg is het verstandig om geen kaneel te eten tijdens de zwangerschap. Neem een paar kleine hapjes wanneer je de verleiding toch niet kunt weerstaan. In een stuk appeltaart of een speculaas zit namelijk maar heel weinig coumarine verwerkt. Gemiddeld betreft het ongeveer twee milligram coumarine. Sterker nog, het is een Europese regel dat producten met kaneel maximaal 2 milligram aan coumarine mogen bevatten. Uit onderzoek is gebleken dat elke Belg gemiddeld 4 milligram coumarine per dag binnenkrijgt. De kans dat deze hoeveelheid schadelijk is voor je baby, is te verwaarlozen. Genieten van een kaneelkoekje of een ontbijtkoek mag best, maar eet het met mate.

Safrol

Naast coumarine bevat kaneel nog een ander bestandsdeel dat slecht zou zijn voor het ongeboren kind, namelijk safrol. Het wordt zowel als specerij gebruikt voor diverse eetproducten als olie in cosmeticaproducten. Safrol is echter niet bepaald populair als bestandsdeel. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het kankerverwekkend is. Ook heeft het invloed op bepaalde cellen in je lichaam, die de gezondheid van ongeboren baby’s kan aantasten. Zo is safrol schadelijk voor de lever.

Schadelijke stoffen

Safrol behoort net als de aromastoffen estragol en methyleugenol tot de zogeheten allylalkoxybenzenen. Ze komen voor in tientallen kruiden. De volgende kruiden kun je beter niet nemen tijdens een zwangerschap:

  • Aloë
  • Anijs
  • Basilicum
  • Boerenwormkruid
  • Hoefblad
  • Komkommerkruid
  • Sassafras
  • Smeerwortel
  • Venkel

Anijsthee en venkelthee even laten staan

Een warme kop thee met kruiden is erg fijn wanneer je last hebt van krampen. Aan sommige zwangere vrouwen wordt het zelfs aangeraden om venkelthee of anijsthee te drinken. Dit zou namelijk de productie van moedermelk bevorderen. Toch kun je tijdens de zwangerschap een kop thee met anijskruiden beter even laten staan. Zo vermijd je de nodige risico’s voor je ongeboren baby. Hetzelfde geldt voor bepaalde kruiden die je over het eten strooit.

Een gezond en gebalanceerd dieet

Gelukkig zijn er genoeg andere lekkere producten die geen enkel risico met zich meebrengen. Het is natuurlijk erg belangrijk om gezond en gevarieerd te eten tijdens een zwangerschap. Hou daarbij rekening met een goede balans tussen de hoeveelheid vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Vis en peulvruchten zijn doorgaans erg goed voor jouw gezondheid en dat van je ongeboren kindje. Eventueel kun je er extra foliumzuur en vitamine D naast slikken. Uiteindelijk is er geen precieze hoeveelheid kaneel te noemen dat je wel of niet mag eten tijdens de zwangerschap. Het is aan jezelf om ‘met mate’ bepaalde voedingsproducten en kruiden tot je te nemen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…