Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De geneeskracht van Kaneel

Olivier
5 min read

Kaneel is een zoet kruid dat onder andere deel uitmaakt van de kruiden die gebruikt worden om speculaas te maken. Veel mensen weten niet hoe het kruid vervaardigd wordt, maar in feite is kaneel gewoon de gedroogde bast van de kaneelboom. De bast rolt zichzelf op als de bast van de boom gedroogd wordt en zo wordt er een kaneelstok gevormd, waar poeder van gemaakt kan worden. Je kunt de stokken overigens ook zo kopen, in dit geval wordt er gesproken over een kaneelstok.

Kaneel is niet alleen lekker, maar heeft ook diverse geneeskrachtige eigenschappen. Ben je benieuwd welke geneeskracht kaneel precies heeft? Lees dan meer over dit gezonde kruid in dit artikel.

Kaneel: Een goede bron voor mangaan

Er zitten diverse mineralen in kaneel, maar het mineraal dat het meest in een kaneelstok voorkomt is mangaan. Neem je 10 gram kaneel, dan heb je al de complete Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van dit mineraal te pakken. Overigens betekent dit niet dat je 10 gram kaneel per dag moet eten, want je moet nooit te veel kaneel gebruiken. Neem je een potje kaneel van 80 gram bij de supermarkt, dan kun je hier vaak minimaal 3 maanden gebruik van maken.

Naast mangaan, zit er ook veel calcium in kaneel. Neem je 5 gram kaneel, dan heb je al 5 procent van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van calcium genomen. Tot slot heeft het kruid ook diverse antibacteriële eigenschappen, die het goed maken dat er geen vitaminen in het kruid zitten.

Kortom, kaneel bevat de volgende voedingsstoffen:

  • Mangaan (10 gram kaneel = de volledige ADH van dit mineraal).
  • Calcium (5 gram kaneel = 5 procent van de ADH van dit mineraal).
  • Antibacteriële voedingsstoffen.

In kaneel zitten geen vitaminen.

Kaneel tegen een hoge bloedsuikerspiegel

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het kruid kaneel in relatie tot de aandoening diabetes. Uit deze onderzoeken is gebleken dat kaneel de vorming van een te hoge bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes kan voorkomen. Dit komt omdat kaneel de slechte effecten van het eten van fructose vermindert, waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel of helemaal niet meer omhoog gaat. Mensen die iedere dag kaneel eten, hebben in mindere mate te maken met hogere bloedsuikerniveaus. Het maakt overigens niet uit hoeveel kaneel je per dag eet, want zelfs bij 1 gram kaneel kun je al van de gezonde effecten van het kruid profiteren.

Kaneel tegen artrose

Uit een onderzoek van de universiteit van Kopenhagen is gebleken dat kaneel de pijn van de aandoening artrose helpt verminderen. Mensen die iedere dag kaneel en honing door hun ontbijtmuesli deden, hadden minder symptomen van artrose na een week tijd. Het eten van meer kaneel voor een week lang kan de klachten van deze vervelende aandoening dus al flink verminderen en dit is goed nieuws voor heel veel mensen. Overigens geldt ook hier weer dat je niet te veel kaneel moet eten, maar dat je slechts een beetje van het kruid nodig hebt om je beter te voelen. Doe iedere dag een beetje kaneel in de muesli en je voelt je al veel beter.

Kaneel en het denkvermogen

Kaneel wordt ook wel gezien als gezonde voeding voor het brein, ofwel breinvoeding. Dit komt omdat het zoete kruid de cognitieve prestaties van het brein verbetert, wat betekent dat je scherper kunt denken als je regelmatig kaneel eet. Het kruid zorgt ervoor dat je sneller verbanden kunt leggen, verbetert het geheugen en zorgen ervoor dat het brein gezond blijkt. Dokter Zoladz heeft diverse onderzoeken gedaan naar het concentratievermogen en het denkvermogen van mensen na het eten van kaneel en uit deze onderzoeken is gebleken dat veel mensen beter scoren op de diverse testen na het eten van het kruid. Heb je vaak last van concentratieproblemen, dan kan het regelmatig nuttigen van kleine hoeveelheden kaneel goed helpen om je hersenen beter te laten functioneren. Speculoos koekjes met kaneel vind je in Juliette's artisanale koekenbakkerij.

Kaneel tegen kanker

Kaneel is niet alleen goed voor het brein, maar kan ook het vormen van kankercellen tegen gaan. Het kruid helpt niet even goed tegen alle vormen van kanker, maar werkt wel erg goed tegen lymfeklierkanker en kanker in het bloed, ofwel leukemie. Het is niet de bedoeling dat je het kruid alleen maar eet en verder geen behandeling voor kanker ondergaat, maar je kunt het kruid wel toevoegen aan jouw antikankerdieet. Dit is een dieet met diverse gezonde voedingsmiddelen die de vorming van kanker tegen helpen gaan en vaak gevolgd wordt door mensen die te maken hebben met een bepaalde vorm van kanker. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…