Last van je darmen? Dan is kefir misschien wel dé oplossing. De gezonde bacteriën en gisten waaruit de melkdrank bestaat, dragen immers bij tot een goede darmflora. En het beste nieuws? Elke ochtend een glas drinken volstaat! Osteopaat en voedingsdeskundige Lynn De Merlier legt uit.
Kefir is een drank die je kunt vergelijken met drinkyoghurt en die gemaakt wordt door kefirkorrels toe te voegen aan melk. ‘Dat kan koemelk zijn, maar ook geitenmelk, schapenmelk of plantaardige melk’, aldus Lynn De Merlier. ‘Kefirkorrels zijn een verzameling van melkzuurbacteriën en gisten. Wanneer je die toevoegt aan een melkproduct, begint dat te fermenteren. Dat wil zeggen dat de bacteriën de suiker of lactose in melk opeten, waardoor ze in aantal toenemen.’
Kefir en lactose-intolerantie
Betekent dat dat mensen met een lactose-intolerantie wel kefir kunnen verdragen? ‘Nee. De bacteriën verwerken een groot deel van de lactose, maar er blijft nog steeds een deel over’, gaat Lynn verder. ‘Mensen met een lactose-intolerantie kunnen wel waterkefir gebruiken om hun darmflora te ondersteunen. Je gaat daarbij dan dezelfde samenstelling van bacteriën en gisten mengen met water. Belangrijk is dat je nog suiker aan het mengsel toevoegt. Dat heb je namelijk nodig voor om het fermentatieproces in gang te zetten. Of je kan natuurlijk ook plantaardige melk gebruiken, zoals bijvoorbeeld sojamelk. Daar zit geen lactose in.’
Voordelen
‘Je darmflora of darmmicrobioom is het geheel van micro-organismen in je maag-darmstelsel’, legt Lynn uit. ‘Een belangrijk onderdeel daarvan zijn melkzuurbacteriën. Die komen niet voor in gewone melk, maar dus wél in kefir. Om bij te dragen aan een gezonde darmflora, is het dus interessant om op tijd en stond kefirkorrels toe te voegen aan je melk. Daarnaast bevat kefir ook heel wat vitamines, zoals bijna alle vitamines B, en mineralen zoals calcium en ijzer. Het is dus ongelooflijk gezond.’
Lekkere recepten
‘Je kan kefir bij je granola eten, maar het is niet geschikt om te gebruiken in andere recepten’, geeft Lynn ten slotte nog mee. ‘Het is voornamelijk de bedoeling dat je het opdrinkt, zoals je een glas melk zou drinken. Door het fermentatieproces heeft kefir een vrij zure smaak, waardoor het niet geweldig smaakt in de meeste gerechten. Het is ook niet de bedoeling dat je het opwarmt, want dan gaan de bacteriën die net zo nuttig zijn kapot.’