Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is lijnzaad gezond? Helpt het voor een vlotte stoelgang en bij het afvallen?

Jaro Broeklander
5 min read

Een goed gewicht is belangrijk voor je gezondheid. Veel mensen hebben er echter moeite mee om het gewicht peil te houden en dus wordt er snel gegrepen naar het bekende diëten. Niet geheel onlogisch maar vaak helpt het slechts in beperkte mate. Effectief afvallen begint met het aanpassen van de eetgewoontes. In veel gevallen is juist het (ongezond) eten er in geslopen en zal een tijdelijke aanpassing van het voedingspatroon niet voldoende effect sorteren. In veel situaties wordt er na het volgen van een dieet weer overgegaan op de oude eetgewoonten waardoor het effect van het afvallen verdwijnt, her recept dus voor het jojo effect. Een van de manieren om effectief het behaalde streefgewicht te behouden is dus het aanpassen van de eetgewoonte. Dat begint bij het weten wat je eet, wat er in zit en hoe het je kan helpen om een gezonde leefstijl te behouden. Het vitaminerijke lijnzaad kan daar een goede aanvulling op zijn, niet zozeer als tijdelijke aanvulling maar als blijvend onderdeel van een gezond eetpatroon. Lijnzaad heeft namelijk bijzonder veel goede effecten op onze gezondheid en kan helpen bij het verbeteren van de stoelgang.

Onze voeding dient te bestaan uit een aantal vaste componenten. We weten allemaal dat het variëren erg belangrijk is zolang er maar voldoende vitamines en mineralen in zitten. Lijnzaad biedt wat dat betreft een waar scala aan goede en gezonde voedingsstoffen.

De gezondheidseffecten van (gebroken) lijnzaad

De populariteit van lijnzaad onder allerlei gezondheidsgoeroe ’s is eenvoudig te verklaren door de grote hoeveelheden vitamines en mineralen. Lijnzaad bevat van nature grote hoeveelheden vitamine A en vitamine B. beide vitamines zijn nodig voor het op peil houden van het zenuwstelsel en de energievoorziening. Uiteraard doen ze dit niet geheel zelfstandig, net als alle andere vitamines zijn ze wel essentieel voor een optimale prestatie.

Lijnzaad bevat daarnaast nog een hoop andere hulpstoffen zoals:

  • Calcium
  • Kalium
  • Zink
  • Magnesium

Met deze stoffen wordt onder andere het afweersysteem onderhouden en beïnvloed het ook de bloeddruk. Het zijn de zogenoemde macro- en micronutriënten wat lijnzaad zo veelzijdig maakt.

Lijnzaad: een bron aan gezonde vetten

We hebben allemaal geleerd dat vet niet gezond is. Toch zijn er een aantal vetsoorten die wel degelijk een positieve functie hebben op onze gezondheid. Zonder vet leven zou overigens zeer ongezond zijn: ons lichaam zet de aanwezige vetvoorraden namelijk in voor de energievoorziening. Juist dat is de reden dat je van suiker dik wordt. Suiker maakt het lichaam lui omdat het de glucose (suiker) gebruikt als brandstof. Dit is echter slechts kortdurende brandstof. Een teveel aan suiker leidt er dus toe dat het aanwezige vet wordt opgeslagen en niet wordt aangebroken. Zeg nou zelf, als je trek krijgt doordat de suiker is verbrand, is het altijd erg makkelijk om maar weer iets zoetigs naar binnen te werken, je krijgt er immers meer energie van.

Lijnzaad bevat behalve veel vitamines ook grote hoeveelheden Omega vetzuren, met name Omega-3. Het gaat dan met name om alfa-linoleenzuur. Dit zuur wordt in je lichaam omgezet in EPA en DHA, twee vetzuren met een zeer belangrijke functie voor ons lichaam. Zo bevatten ze ontstekingsremmers. Deze ontstekingsremmers zorgen voor het in conditie houden van het hart en de bloedvaten. Daarnaast beschermt het je gewrichten tegen infecties.

Het menselijke immuunsysteem is in grote mate afhankelijk van de goede werking van EPA en DHA. Het vermoeden bestaat dat deze twee stoffen ook zorg dragen voor het in conditie houden van je hersenfuncties (het ‘scherp’ blijven), en het verlaagt het slechte cholesterol in je bloed, het zogenaamde LDL-cholesterol. Met name als je niet de gewoonte hebt om met enige regelmaat ‘vette’ vis te eten, is lijnzaad een meer dan welkome aanvulling. Je krijgt dan in ieder geval altijd voldoende gezonde vetzuren binnen.

De invloed van lijnzaad op de stoelgang

Naast al die goede eigenschappen bevat lijnzaad nog een niet onbelangrijk onderdeel: vezels! Een van de meest in het oog springende functies van vezels is het bevorderen van een goede stoelgang. Het heeft weliswaar geen directe invloed op de manier waarop het lichaam zich ontdoet van alle afvalstoffen, wel zorgt het voor een betere opname van voedingsstoffen uit onze voeding door het lichaam.

Heb je dus regelmatig last van een gestoorde stoelgang of spelen je darmen snel op bij onbekend voedsel, bijvoorbeeld tijdens een vakantie in een vreemd land, neem dan een lepel lijnzaadolie en je knapt zienderogen op.

Houdt overigens wel rekening met de inname van voldoende vocht als je meer lijnzaad gaat gebruiken dan voorheen. Voor een goede spijsvertering is vocht heel belangrijk. Een bijkomend voordeel van het nuttigen van lijnzaad of lijnzaadproducten is dat ze zorgen voor een verzadigd gevoel. Je hebt dus minder snel trek en je valt daardoor dus sneller af.

 

 

 

Door Jaro Broeklander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…