It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Nieuw onderzoek bevestigt: corona maakt ons eenzamer

Nona Heremans
3 min read

Voel jij je ook vaker alleen sinds de coronacrisis? Je bent niet alleen. Uit een nieuw onderzoek van Bond Zonder Naam en Thomas More Hogeschool blijkt dat eenzaamheid sterk is toegenomen sinds het begin van de crisis. Opvallend is dat vooral mensen met een lager inkomen en met gezondheidsproblemen zich steeds eenzamer voelen. Maar ook jongeren en singles vormen twee groepen die er helaas steeds vaker mee te maken krijgen.

Bond Zonder Naam en Thomas More ondervroegen in februari meer dan duizend Belgen over het thema. In 2010 deden ze een soortgelijk onderzoek. Daardoor kunnen er nu interessante conclusies getrokken worden. Zo is te zien dat dit jaar meer dan een vijfde (21,3%) van de bevolking zich ernstig eenzaam voelt, in 2010 was dat nog maar 2%.

Corona als boosdoener

Niet iedereens eenzaamheid is dezelfde. Zo bestaat er sociale eenzaamheid en emotionele eenzaamheid. Sociale eenzaamheid is het verlangen naar contact met vrienden, familie en kennissen. Bij emotionele eenzaamheid mis je een hechte band met iemand, meestal een partner of goede vriend(in). Je kan dus omringd zijn door heel veel mensen, maar je toch emotioneel eenzaam voelen. Uit het onderzoek van Bond Zonder Naam blijkt dat iedereen zich vandaag wel wat eenzaam voelt. In 2010 gaf 43% van de ondervraagden aan zich nooit eenzaam te voelen, dit jaar was dat nog maar 4%.

Corona brengt veel nadelen met zich mee, zo ook eenzaamheid. Maar liefst 41% van de ondervraagden geeft aan dat ze zich eenzamer voelen sinds de start van de lockdown in maart 2020 dan voordien. Toch is de oplossing voor minder eenzaamheid niet zo ver te zoeken want voor zes op de tien ondervraagden kan een kort gesprek al helpen. Maak dus gerust eens een praatje met je buren, de winkelbediende of een toevallige voorbijganger!

Kwetsbare groepen

Opvallend en zorgwekkend is de hogere eenzaamheidsscore bij mensen met een lager inkomen en bij mensen met gezondheidsproblemen. Dubbel zoveel personen met weinig financiële ruimte geven aan dat ze eenzaam zijn in vergelijking met de rest van de bevolking. De verklaring hiervoor is dat mensen met een hoger opleidingsniveau meer sociale contacten hebben en daardoor minder snel eenzaam zijn.

Ook bij jongeren is eenzaamheid spijtig genoeg toegenomen. Terwijl het in 2010 nog de oudere leeftijdscategorie was die vooral met (emotionele) eenzaamheid te maken had, voelen nu vooral jongeren zich eenzaam. Slechts 45% van de ondervraagde singles hebben een knuffelcontact, ook deze groep ervaart dus gemakkelijker eenzaamheid tijdens deze periode. Kwetsbare groepen hebben het door de coronacrisis dus nóg moeilijker dan voordien. Wees dus vooral lief voor elkaar!

Door Nona Heremans

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...