Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oogkompres aanbrengen: tips en tricks

5 min read

Oogkompressen zijn een heus wondermiddel. Of je nu last hebt van gezwollen oogleden, vermoeide ogen of blefaritis, een kompres helpt je altijd er zo weer van verlost te raken. Maar daarvoor moet je ze natuurlijk wel eerst op de juiste manier aanbrengen. We geven je een aantal tips en tricks mee.

Hoe aanbrengen?

Het aanbrengen van een oogkompres is op zich heel simpel. Er zijn twee belangrijke factoren waar je rekening moet houden: temperatuur en druk.

Eerst en vooral moet het kompres warm (of net koud) genoeg zijn om goed zijn werk te kunnen doen. Daarom is het goed mogelijk dat je het kompres (in zijn zakje) tussendoor even zult moeten opnieuw opwarmen of in de koelkast steken.

De tweede factor is druk. Een goed kompres moet lichtjes op het oog drukken. Vooral in combinatie met de temperatuur zorgt dit ervoor dat je snel van je oogklachten verlost wordt.

Het is het handigst om een oogkompres aan te brengen terwijl je neerligt. Door de zwaartekracht zal het kompres automatisch druk uitoefenen op je oog, en bovendien hoef je het kompres dan niet de hele tijd op zijn plaats te houden.

Hoe vaak, hoe lang en wanneer?

Hoe vaak je een oogkompres precies aanbrengt, hangt af van de ernst van je klachten, en de soort kwaal waaraan je lijdt.

Kamp je met blefaritis, dan wordt aangeraden twee keer per dag de ogen en oogleden grondig te reinigen, bijvoorbeeld ’s morgens en ’s avonds. De bacteriën die de ontsteking veroorzaakten moeten namelijk zo snel mogelijk uitgeroeid worden.  Bepaalde kompressen, zoals Kamillosan Ofta zijn steriel en hebben een reinigende werking, en kunnen hierbij helpen.

Heb je last van gezwollen of vermoeide ogen? Dan kan je ervoor kiezen ’s ochtends een kompres aan te brengen, zodat je met een frisse en heldere blik je dag kunt starten. Idealiter laat je een oogkompres zo’n 5 à 10 minuten liggen.

Warm of koud?

Sommige oogklachten worden beter met een koud kompres behandeld, andere met een warm.

Bij blefaritis is een warm oogkompres aan te raden, omdat de warmte de besmette talg, schilfers en korstjes losweekt, zodat ze gemakkelijker verwijderd kunnen worden.

Bij vermoeide ogen helpen zowel warme als koude kompressen.

  • Een koud kompres doet je ogen wakkerder lijken.
  • Een warm kompres zorgt ervoor dat de spieren rondom onze ogen zich ontspannen, en de spanning en het drukkende gevoel dat met vermoeide ogen gepaard gaan afneemt.

Zelf maken of kopen?

Als je zelf geen oogkompressen in huis hebt, kan je voor klachten zoals vermoeide ogen of gezwollen oogleden heel eenvoudig zelf een oogkompres maken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een schone zakdoek of sok met ongekookte rijst te vullen, dicht te knopen en vervolgens in de magnetron of diepvries te steken.

Voor ernstigere klachten zoals een ooglidontsteking koop je beter een echt oogkompres. Bepaalde soorten kompressen, zoals Kamillosan Ofta, zijn steriel en helpen bovendien niet alleen het ooglid reinigen, maar hebben ook een pijnstillende werking.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…