Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oogkompres: warm of koud gebruiken?

4 min read

Korstjes rond de ogen, droge ogen of een ooglidrandontsteking… Het zijn allemaal aandoeningen die vervelend zijn en je hinderen bij het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten. Het oog is dan ook een gevoelig orgaan dat snel geïnfecteerd kan geraken. Daarom is het belangrijk dat je ze zo voorzichtig en hygiënisch mogelijk verzorgt. Oogkompressen zijn geschikt voor de verzorging van verschillende oogletsels. Maar wanneer gebruik je ze nu warm en wanneer koud? Wij geven een antwoord op al je vragen.

Oogkompressen

Oogkompressen bestaan in alle geuren en kleuren. Kamillosan Ofta biedt bijvoorbeeld doordrenkte kompressen aan op basis van kamille-extracten. Kamille ontsmet en werkt verzachtend. Verder bestaat de samenstelling ook uit natriumhyaluronaat en caprylul. Natirumhyaluronaat beschermt, hydrateert en houdt je oogleden soepel. Caprylul zorgt er op zijn beurt voor dat alle onzuiverheden en korstjes maar ook bijvoorbeeld make-up op een zachte manier verwijderd kunnen worden.

Warmte- en koudebehandeling

Warmte en koude worden vaak gebruikt om de pijn te verminderen. Algemeen gelden de volgende ‘regels’ bij letsels of verwondingen.  

Een koudebehandeling raadt men aan indien er sprake is van een ontsteking of zwelling. Doordat de bloedvaten zich door de koude temperatuur vernauwen (vasoconstrictie), zal de zwelling verminderen. Hoe minder zwelling, hoe sneller de genezing. Dit geldt wel enkel tijdens de eerste 48 uren na het oplopen van de verwonding. Koude is vooral aangewezen bij een gewrichtsontsteking, tandpijn…

Een warmtebehandeling helpt dan weer bij het ontspannen van spieren en gewrichten. Daarnaast doet warmte ook je bloedvaten uitzetten en bevordert het je bloedsomloop.

Zowel bij een koude- als warmtebehandeling mag niet met extreme temperaturen gewerkt worden. Doe je dat wel dan loop je het risico brand- of vrieswonden op te lopen. Hou ook steeds een handdoek tussen de koude- of warmtebron en je huid.

Koud of warm oogkompres?

Warm oogkompres

Bij hardnekkige oogsecreties wordt aangeraden om te werken met warme oogkompressen. De warmte zal de spanning en irritatie van de ogen verlichten. De oogkompressen van Kamillosan Ofta warm je op door het gesloten zakje gedurende drie à vijf minuten onder te dompelen in warm water.

Blefaritis

Last van een ooglidrandontsteking? Warme oogkompressen zullen ervoor zorgen dat de talg in de talgkliertjes en de korstjes tussen je wimpers zachter worden waardoor je ze makkelijker kunt verwijderen. Masseer eerst en vooral je oogleden door kleine cirkelvormige bewegingen te maken om de inhoud van de klieren zoveel moelijk te ledigen. Leg vervolgens het warme oogkompres gedurende minstens tien minuten op je gesloten oogleden.

Koud oogkompres

Is je ooglid gezwollen of heb je jeuk? Een koud kompres zal verlichting bieden. De oogkompressen van Kamillosan Ofta koel je af door het gesloten zakje minstens één uur in de koelkast te leggen.

Kompres op kamertemperatuur

Oogkompressen kan je ook gebruiken voor het verwijderen van reststoffen zoals make-up. In dat geval raden we je aan het oogkompres op kamertemperatuur te gebruiken. Oogmake-up kan veel schade aanrichten. Het kan in de ogen terechtkomen en irritaties veroorzaken. Reinig dus elke avond je gezicht voor het slapengaan.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…