Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oorzaken van Lintwormen

Olivier
5 min read

Het is geen fijne gedachte, het idee dat er een lintworm leeft in je darmen. Een soort gastheer, die alles eet wat er in je darmen bevindt. Alle belangrijke voedingsstoffen tot zich neemt, net zolang totdat jij alleen nog maar moe bent. En hongerig. En dan hebben we het nog niet eens over de irritaties die in je spijsverteringsstelsel kunnen ontstaan dankzij een lintworm. Denk maar aan buikpijn, misselijkheid en diarree. Geen fijne gedachte dus.

Via de koe in onze darmen

Eitjes van de lintworm komen overal voor. Omdat wij vleeseters zijn, is de kans groot dat wij ermee besmet raken door het eten van rauw vlees. Wanneer een koe gras eet waar lintwormeitjes op zitten, komt dit in de maag en de darmen van de koe terecht. De eitjes ontwikkelen zich tot lintwormen in de koe. De lintwormen gaan door het hele lichaam van de koe zitten, tot in de spieren. Wanneer wij het vlees van deze koe (te) rauw eten, komen de lintwormen in onze darmen terecht.

De verschillende soorten lintwormen

Er zijn twee soorten lintwormen:

  • de varkens lintworm
  • en de runder lintworm

In België komt bij de mens eigenlijk maar ‘één lintworm voor, de runder lintworm. Omdat de worm de vorm heeft van een lint wordt hij een lintworm genoemd. De lintworm is opgebouwd uit kleine stukken segmenten, ook wel proglottiden genoemd. Een lintworm kan tot tien meter lang worden. Wij mensen zijn onder andere gastheer voor de lintworm. De lintworm is een parasiet en kan dus alleen in leven blijven wanneer hij kan leven in een ander dier of mens.

De klachten bij een lintworm

Vaak merk je het niet eens als je een lintworm hebt. Je kunt een continu hongergevoel hebben, wat misselijk zijn en buikpijn hebben. Soms zie je witte stukjes in je ontlasting, dit zijn de segmenten die afbreken van de achterkant van de lintworm en via je ontlasting je lichaam verlaten. Je kunt de lintworm heel gemakkelijk bestrijden met een worm dodend middel. Dit kun je gewoon krijgen bij de apotheek of via een recept voorgeschreven door de huisarts.

In het kort heb je de volgende klachten bij een lintworm:

  • Hongerig
  • Misselijk
  • Diarree
  • Witte stukjes in je ontlasting
  • Jeuk bij de anus

De oorzaken van lintwormen

Je kunt besmet raken met een lintworm infectie als je vlees eet dat besmet is met eitjes of de larve van de lintworm. Vaak gebeurt dit als je rauw vlees eet, of vlees wat niet goed bereid is en dus nog te ongaar is. Ook wanneer je water of ander voedsel binnenkrijgt wat besmet is met uitwerpselen van een persoon of een dier met een lintworm kun je een infectie oplopen.

Zodra deze eitjes in je lichaam komen zullen ze in je darmen uitgroeien tot een heuse lintworm van wel tien meter. Er zijn lintwormen die zich vasthechten aan de darmwand, er zijn echter ook lintwormen die via je ontlasting je lichaam weer verlaten.

Het behandelen van een lintworm infectie

Wanneer je besmet bent met een lintworm infectie, is het belangrijk dat dit behandeld wordt. Niet alleen jij moet hiervoor behandeld worden, maar iedereen in het gezin moet ook behandeld worden. Zelfs de mensen die geen symptomen hebben. Je kunt namelijk besmet zijn met een lintworm infectie, maar er geen klachten van hebben. Als je er zelf niets van merkt, wil nog niet zeggen dat je anderen niet kunt besmetten. Om dit tegen te gaan moet iedereen met wie je samenwoont dus behandeld worden.

Behandeling van een lintworminfectie kan heel gemakkelijk door medicatie in te nemen die de wormen in je darmen doodt. Het kan zijn dat het in één keer lukt, maar het kan ook zijn dat de infectie wat hardnekkiger is en je na twee weken nog een pilletje moet nemen. Naast deze maatregelen is het daarnaast heel erg belangrijk dat er aandacht besteedt word aan de hygiëne.

Hygiëne maatregelen bij een lintworminfectie

Zorg ervoor dat je huis goed schoon is. Stofzuig de eerste dagen na de infectie minimaal twee keer je huis en zorg er ook voor dat er goed nat schoongemaakt wordt. Vooral het toilet en de slaapkamers zijn erg belangrijk. Verschoon het beddengoed elke dag en was het direct op een hoge temperatuur. Alle leden in het gezin moeten elke ochtend schoon ondergoed aantrekken en iedere avond bij het slepen gaan schoon slaapgoed. Elke ochtend bij het opstaan moet er een bad genomen worden. Als dit niet mogelijk is, dan moet het gebied rond de anus goed schoongemaakt worden.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…