Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Behandeling van Lintwormen bij mensen

Olivier
5 min read

De meeste mensen vinden het misschien wel het meest vieze dat er bestaat: een lintworm hebben. Toch kan iedereen hier de dupe van worden. Wat het precies inhoudt en hoe je dit behandeld, wordt hier besproken.

Wat is een lintworm?

Een lintworm is een platte worm die tot wel 2 meter lang kan worden. Deze worm leeft van de inhoud van je darmen en wordt daarom ook wel een parasiet genoemd. Een parasiet is een dier dat een gastheer nodig heeft om te overleven. Dat kan op verschillende manieren. Teken zijn bijvoorbeeld ook parasieten, omdat ze leven van je bloed en zich daarvoor in je huid nestelen. Een lintworm heeft dus de darmen van zijn gastheer nodig. Niet alle parasieten kunnen de mens als gastheer gebruiken, maar een lintworm wel.

Hoe kun je een lintworm krijgen?

Een lintworm kun je krijgen, wanneer je zijn eitjes binnen krijgt. Eitjes van een lintworm kun je aantreffen in rauw of niet goed gebakken vlees, zoals filet americain of rundvlees dat medium tot rare gebakken is. Het eitje komt uiteindelijk in je darmen terecht. Deze doet zich daar tegoed aan de inhoud en kan daardoor groeien.

Wanneer een lintworm groeit, vormen zich nieuwe delen aan de achterkant van de worm. Gelukkig is het krijgen van een lintworm in Nederland redelijk zeldzaam, omdat het vlees hier in de slachthuizen heel goed wordt gecontroleerd. Ben je ergens op vakantie geweest waar het niet zo nauw wordt genomen met de hygiëne? Dan is de kans op besmetting groter.

Hoe kun je merken dat je een lintworm hebt?

Lintwormen geven bijna nooit klachten en je kunt dus soms heel lang rondlopen met een lintworm, zonder dat je in de gaten hebt dat je er een hebt. Er zijn echter een aantal klachten die soms gehoord worden. Zo hebben sommige mensen last van buikpijn. Het gaat dan vooral om pijn boven in de buik. Verder kan een lintworm soms diarree geven. Het kan weleens voorkomen dat je merkbaar veel gewicht kwijt raakt als je een lintworm hebt, maar dat komt lang niet zo vaak voor als dat je zou denken.

Het is een fabeltje dat je door een lintworm enorm afvalt. In werkelijkheid zijn er maar weinig mensen die door een lintworm gewicht verliezen. Heb je de eitjes van een runderlintworm binnen gekregen, dan kunnen hier weleens stukjes van los laten. Deze vind je dan terug in de ontlasting of in je ondergoed. Het zijn witgele stukjes van ongeveer één tot drie centimeter lang. Over het algemeen kun je het goed voelen als deze naar buiten komen.

Daarnaast kunnen ze jeuk veroorzaken aan de anus. Lintwormen kunnen ook voorkomen in vis. Heb je de eitjes van deze lintworm binnengekregen, dan kan het zijn dat je last krijgt van een gebrek aan vitamine B12, waardoor bloedarmoede kan ontstaan.

Het behandelen van lintwormen

Wanneer je denkt dat je een lintworm hebt, dan kun je hiermee naar de dokter. Deze kan dan zorgen dat er extra onderzoek komt, zodat vastgesteld kan worden of je inderdaad last hebt van een lintworm. Hiervoor wordt je ontlasting naar een laboratorium gestuurd. Zijn er lintwormeitjes te zien, dan is meteen duidelijk dat je last hebt van een lintworm. Als je last hebt van een lintworm die van rundvlees af komt en er van die eerdergenoemde witgele stukjes naar buiten komen, dan hoeft je ontlasting lang niet altijd verder onderzocht te worden, want ze worden normaal gesproken meteen herkend.

Als is vastgesteld dat je last hebt van een lintworm, dan kun je daar heel gemakkelijk voor behandeld worden. De huisarts kan voor de behandeling namelijk een wormdodend middel voorschrijven, zoals niclosamide of praziquantel. Deze middelen doden de worm in je lichaam. Een dode lintworm komt met de ontlasting mee naar buiten. Soms kan het zijn dat alleen de kop van de lintworm achterblijft, waardoor de rest van de lintworm weer aan kan groeien. In dat geval krijg je nog een tweede kuur voorgeschreven. Meestal is dit echter niet nodig.

Voorkomen van lintwormen

Zoals gezegd kom je in Nederland niet zo heel gauw in aanraking met een lintworm, omdat het vlees goed gecontroleerd wordt en afgekeurd wordt zodra er sprake is van een lintwormbesmetting. Toch kan het goed zijn om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om zo te voorkomen dat je een lintworm krijgt. Zorg er ten eerste voor dat je vlees altijd goed bakt, zodat de eitjes doodgaan. Daarnaast is het goed om alle groenten en fruit die je eet van tevoren te wassen, omdat deze in aanraking kunnen zijn geweest met de mest van een met lintworm besmet dier.

Daarnaast is het goed om altijd goed je handen te wassen, vooral als je dieren hebt geaaid. Als je deze tips in acht neemt, vooral wanneer je in het buitenland bent, dan zou je het krijgen van een lintworm in principe goed moeten kunnen voorkomen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…